Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Tέλη Ιουνίου η πρόσκληση ενδιαφέροντος για το Ελληνικό, λέει ο Χ. Παμπούκης

Εντός των επόμενων 10-15 ημερών θα υπάρξει πρόσκληση ενδιαφέροντος μη διαγωνιστικού χαρακτήρα για την αξιοποίηση του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, όπως είπε την Πέμπτη στη Βουλή, ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης.

Κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, ο κ. Παμπούκης επιβεβαίωσε μεν το ενδιαφέρον του Κατάρ, πρόσθεσε ωστόσο, πως «είναι άλλο οι κουβέντες και άλλο τα επίσημα έγγραφα».
Η πρόταση του Ισπανού αρχιτέκτονα Χοσέ Ασεμπίγιο προβλέπει τη μετατροπή του 72% της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού σε πράσινο αλλά με τη δημιουργία συνεδριακού κέντρου, πανεπιστημιακών χώρων, γραφείων επιχειρήσεων, κατοικιών και τη μεταφορά κάποιων κυβερνητικών κτιρίων.

Η τελική κυβερνητική πρόταση για την αξιοποίηση του Ελληνικού θα διαμορφωθεί με βάση την πρόταση Ασεμπίγιο και όσες έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς, όπως έχει πει ο κ. Παμπούκης.

Η έκταση της πρώην πίστας του αεροδρομίου θα μετατραπεί σε πράσινο, δεν θα είναι όμως η μοναδική πράσινη περιοχή της έκτασης. Το πράσινο θα εκτείνεται μέχρι και τις παρυφές του ακινήτου, στα σύνορα με τους γύρω Δήμους.

Το σύμπλεγμα θα προσφέρεται επίσης για οικιστική χρήση με κατασκευή 6200-6500 σπιτιών, που θα στεγάσουν 15.000 κατοίκους. Προβλέπεται επίσης η μεταφορά του 2-3% των κυβερνητικών υπηρεσιών που βρίσκονται τώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Στην έκταση προτείνεται η κατασκευή συνεδριακού κέντρου μεγάλου βεληνεκούς, χωρητικότητας δεκάδων χιλιάδων ατόμων.