Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Κορυφώνεται η αγωνία για την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου

Όλα για όλα τα παίζει η κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα για να επιτύχει την ψήφιση του  μεσοπρόθεσμου προγράμματος στη  Βουλή, ώστε να εξασφαλιστεί χωρίς προβλήματα η ομαλή δανειοδότηση της χώρας  και να αποφευχθούν οι όποιες περιπέτειες.

Το καυτό τετραήμερο ξεκινά με την έναρξη της συζήτησης  του μεσοπρόθεσμου προγράμματος στην Ολομέλεια της Βουλής το απόγευμα της Δευτέρας. Η κρίσιμη ψηφοφορία  θα γίνει την Τετάρτη, ενώ την  Τρίτη αρχίζει στην αρμόδια κοινοβουλευτική  επιτροπή η συζήτηση του σχετικού εκτελεστικού νόμου, ο οποίος θα ψηφιστεί την Πέμπτη από την Ολομέλεια.

Η προσοχή όλων στρέφεται  στις τυχόν διαφοροποιήσεις βουλευτών  του ΠΑΣΟΚ και εάν αυτές  θα είναι καθοριστικές για την  έκβαση των ψηφοφοριών. Και το μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός νόμος θα τεθούν σε ψηφοφορία ως απλά νομοσχέδια, άρα απαιτείται πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών. Το ζητούμενο είναι όμως να εγκριθούν με πλειοψηφία άνω των 151 εδρών, ώστε να μην τεθεί θέμα πολιτικής σταθερότητας και να αμφισβητηθεί εξ αρχής η δυνατότητα εφαρμογής τους.

Η κυβέρνηση προειδοποιεί ρητά τους βουλευτές της συμπολίτευσης  ότι τυχόν μη ψήφιση των δύο  νομοσχεδίων θα οδηγήσει τη χώρα στη  χρεοκοπία, καθώς δεν θα εκταμιευτεί  η Πέμπτη δόση του δανείου από  την τρόικα και δεν θα υλοποιηθεί η απόφαση της ΕΕ για νέο  πακέτο στήριξης της Ελλάδας, ύψους  περίπου 120 δις. Στην κατεύθυνση των  πιέσεων και των διλημμάτων εντάσσεται και η δήλωση του Θεόδωρου Πάγκαλου ότι εάν δεν ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο θα επικρατήσει χάος στη χώρα και  θα βγουν τα τανκς στους δρόμους!

Ηγετικά κυβερνητικά  στελέχη έχουν αναλάβει τη δύσκολη  επιχείρηση, αφενός να πείσουν όσους  είναι ήδη «ύποπτοι» για διαφοροποίηση και αφετέρου να εντοπίσουν άλλους πιθανούς διαφωνούντες, που δεν έχουν εκδηλωθεί ως τώρα.

Προσωπικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση έχει αναλάβει ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος  Βενιζέλος, ο οποίος συνομίλησε τηλεφωνικά με τον βουλευτή Κοζάνης Αλέκο  Αθανασιάδη, που έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα ψηφίσει οτιδήποτε  προβλέπει την ιδιωτικοποίηση της  ΔΕΗ. Ο κ. Βενιζέλος μίλησε μαζί του  τηλεφωνικά το Σαββατοκύριακο, ενώ  σκοπεύει να τον συναντήσει τη Δευτέρα.

Ο κ. Βενιζέλος συνομίλησε επίσης και με τον Θωμά Ρομπόπουλο, ο οποίος επίσης έχει ταχθεί κατά του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι υπάρχουν τουλάχιστον άλλοι δύο πιθανοί αντάρτες,- κυρίως η Χρύσα Αράπογλου και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής -  αλλά εκτιμά ότι τελικά ακόμη κι αυτοί, που σήμερα αντιδρούν θα δώσουν θετική ψήφο.