Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Σε δύο εργάσιμες μέρες θα δίνεται η άδεια δόμησης

Aπλοποίηση στην έκδοση των οικοδομικών αδειών, άρση των χρονοβόρων διαδικασιών και υποβολή των απαιτούμενων εγγράφων ακόμη και μέσω Ιντερνετ προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που παρουσίασε χθες η πολιτική ηγεσία στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Οι μεγάλες αλλαγές θα έρθουν με την κατάργηση των  πολεοδομικών γραφείων με τη μορφή που τα ξέραμε σήμερα, αφού στο εξής θα αναλάβουν μόνο τον έλεγχο της νομιμότητας των εγγράφων και θα ανήκουν στους δήμους. Σήμερα λειτουργούν 180 πολεοδομικά γραφεία, ενώ προβλέπεται σχεδόν να διπλασιαστούν στο πλαίσιο του «Καλλικράτη».

Υπεύθυνοι για την έκδοση οικοδομικών αδειών θα είναι ιδιώτες μηχανικοί. «Διαχωρίζεται το εγκριτικό από το εποπτικό έργο. Ελαχιστοποιείται η ανάγκη για επαφές με τις δημόσιες υπηρεσίες και η επικοινωνία του μηχανικού με τον πολίτη και του πολίτη με τις υπηρεσίες θα γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά», επισήμανε στις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή ο νέος υπουργός ΠΕΚΑ κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Η οικοδομική άδεια προβλέπεται να εκδίδεται σε δύο στάδια: πρώτα θα κατατίθεται στην υπηρεσία δόμησης το τοπογραφικό διάγραμμα και το σχέδιο κάλυψης.

Η υπηρεσία θα ελέγχει τα στοιχεία και θα δίνει την προέγκριση μέσα σε δύο εργάσιμες μέρες. Στη δεύτερη φάση εκδίδονται όλες οι προβλεπόμενες μελέτες (στατική κ.ά.) και λαμβάνονται όλες οι αναγκαίες άδειες (π.χ. από δασαρχείο, αρχαιολογία), τις οποίες θα πρέπει να επικυρώσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες σε πέντε μέρες.

Σημαντική ανατροπή αποτελεί ο έλεγχος των κατασκευών σε όλα τα στάδια. Το ΥΠΕΚΑ με το νέο σχέδιο νόμου για τις οικοδομικές άδειες προβλέπει ότι θα ασκείται από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις της Περιφέρειας και με ιδιώτες μηχανικούς. Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός ξεχωριστού ελεγκτικού σώματος μηχανικών.
Στο σημείο αυτό αμφισβητείται έντονα κατά πόσο το σύστημα αυτό μπορεί να είναι αδιάβλητο και να κλείσει την πληγή των πελατειακών σχέσεων που διαχρονικά ταλανίζει την έκδοση των αδειών.