Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

ΚΟΥΦΟΝΗΣΙΑ- Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ!!!

Είναι το μικρότερο από τα 36 νησιά των Κυκλάδων αλλά και το πιο πυκνοκατοικημένο! Από τους 366 κατοίκους του οι 110 είναι παιδιά και νέοι, μοναδική αναλογία σε ολόκληρη την Ευρώπη!
Είναι το μικρότερο από τα 36 νησιά των Κυκλάδων με ανθρώπινη παρουσία και το πιο πυκνοκατοικημένο! Από τους 366 κατοίκους του οι 110 είναι παιδιά και νέοι, μοναδική αναλογία σε ολόκληρη την Ευρώπη!

Εδώ, εκτός από πολλά παιδιά, υπάρχουν και πολλά καΐκια, ίσως περισσότερα κι από τα σπίτια, αφού το νησί έχει το μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο στην Ελλάδα σε σχέση με τον πληθυσμό του. Όχι άνευ λόγου - είναι ο απόλυτος ψαρότοπος του Αιγαίου!

Τα Κουφονήσια, ανάμεσα σε Νάξο και Αμοργό, είναι δύο νησιά, το κατοικημένο Πάνω Κουφονήσι και το ακατοίκητο τους χειμώνες Κάτω Κουφονήσι, που χωρίζονται από έναν πορθμό πλάτους 200 μέτρων. Όλες οι οικογένειες ασχολούνται με το ψάρεμα και οι λίγες αδέσποτες αγελάδες και κατσίκες είναι για οικιακή χρήση.

Εδώ θα χορτάσετε ψάρι. Το νησί έχει 35 μεγάλα αλιευτικά, αρκετά «χταποδιάρικα» και μικρότερα σκάφη και θάλασσες. Χρυσαφένιες αμμουδιές που ολοένα γίνονται πιο busy, οι λευκοί ανεμόμυλοι της προκυμαίας και η Χώρα, που είναι ο μοναδικός οικισμός του νησιού, είναι το σήμα κατατεθέν των Κουφονησίων. Οι τιμές των δωματίων είναι ακόμη λογικές, υπάρχουν ΑΤΜ, μερικά ξενοδοχεία, ταβερνάκια, αλιευτικό καταφύγιο στον Κόλπο του Παριανού στα νοτιοδυτικά και πολλά ποδήλατα - μπορείς να νοικιάσεις ένα και να γίνεις ο άρχων του νησιού!

Οπωσδήποτε σε βραδιά με πανσέληνο παρατηρήστε την κορυφογραμμή της γειτονικής Κέρου: στον ορίζοντα διαγράφεται καθαρά μια γυναικεία μορφή, νωχελικά ξαπλωμένη στα νερά του Αιγαίου!
Παραλίες

Σε όλο το μήκος της νότιας ακτής από τον Παριανό στα δυτικά ως το Πορί στα ανατολικά θα βρεις παραμυθένιες παραλίες με μισοφέγγαρα χρυσής άμμου, άγρια σπήλαια, απότομα βράχια και γαλαζοπράσινα νερά. Ένα μονοπάτι παράλληλα με την ακτή σε πάει στα καλύτερα και, σε γενικές γραμμές, όσο βαδίζεις προς τα ανατολικά τόσο οι παραλίες γίνονται καλύτερες και η βλάστηση πυκνώνει.

Ο Φοίνικας και ο Φανός είναι οι πιο πολυσύχναστες, η Πλατιά Πούντα η πιο ερημική, το εξωτικό Πορί στα 4 χλμ. από τη Χώρα η καλύτερη του νησιού. Η Πισίνα είναι μια πέτρινη δεξαμενή με θαλασσινό νερό.

Κάθε μία ώρα φεύγουν από τη Χώρα καΐκια για τις πιο μακρινές παραλίες, όπως το Γλαρονήσι με θαλάσσιες σπηλιές και πρασινωπά νερά και το Κάτω Κουφονήσι, όπου ο γυμνισμός είναι ο κανόνας και οι ντροπαλοί η εξαίρεση.

Στην παραλία του Χαρακόπου, στα 2 χλμ. από το λιμάνι, λειτουργεί κάμπινγκ (22850 71683) με στοιχειώδεις ανέσεις.
Πανηγύρια

Μεγάλο νησιώτικο γλέντι στις 20 Ιουλίου στη γιορτή του Προφήτη Ηλία και το Δεκαπενταύγουστο, όταν με καΐκια που ξεκινούν στις 7 το πρωί ολόκληρο το νησί ταξιδεύει στο Κάτω Κουφονησι για να λειτουργηθεί στην εκεί Εκκλησιά της Παναγιάς. Μετά τη λειτουργία ακολουθεί γεύμα-προσφορά των κατοίκων με ψάρια τηγανητά, αρνί και κατσίκι! Στην επιστροφή γίνεται αγώνας ταχύτητας κι όποιος μπει πρώτος στο λιμάνι κερδίζει! Νικητές και χαμένοι τα δίνουν όλα το βράδυ στο πανηγύρι υπό τους ήχους του βιολιού.
Τι δεν χρειάζεσαι

• Αυτοκίνητο και κυρίως τζιπ (μπλιάχ!). Το γυρνάς με τα πόδια, έχει έκταση μόλις 5 τ.χλμ.

• Πιστωτικές κάρτες (ξανά μπλιάχ!).

• Βαριές αποσκευές (τ' ακούς Χριστίνα;).

• Μαγιό (ο γυμνισμός είναι καλοδεχούμενος, αυτό έλειπε κιόλας...).

• Μπάλα ποδοσφαίρου. Το νησί έχει γήπεδο 5x5 αλλά και γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ!

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ:
Κοινότητα: 22850 71379
Ιατρείο: 22850 71370
Πρακτορείο εισιτηρίων: 22850 71438

ΔΩΜΑΤΙΑ (2 πρακτορεία):
Koufonisia tours: 22850 71671
Naxos tours: 22850 24000
Σύλλογος τουριστικών επιχειρήσεων: 22850 74118

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ:
Αίολος: 22850 74206
Κέρος: 71600, 1
Κουφονήσια: 74068
Ποσειδώνιο: 71675

ΔΩΜΑΤΙΑ & STUDIO:
Άννα: 71697
Ακρογιάλι: 71685
Αλκυονίδες: 71694
Ανατολή: 71731
Κέρος

Αφού ήρθατε ως τα Κουφονήσια, κοπιάστε και στην Κέρο, αυτό το αλίμενο και βραχώδες νησί στο 1,5 ναυτικό μίλι από το Κουφονήσι, με μοναδικό κάτοικο έναν ερημίτη βοσκό! Το θέαμα που προσφέρει το νησί είναι μυστικιστικό και ιδιαίτερο. Ερευνητές και αρχαιολόγοι διατείνονται ότι τα κυκλαδίτικα ειδώλια έχουν ως μοντέλο την ξαπλωμένη γυναικεία μορφή που διαγράφεται πεντακάθαρα στην κορυφογραμμή του νησιού. Πάνω από την ήβη της γυναικείας μορφής του βουνού ανατέλλει η Σελήνη τον Ιούνιο και ο Ήλιος το Δεκέμβριο, σαν να γεννιούνται αυτά τα ουράνια σώματα από τη μήτρα της γυναίκας των βράχων αυτού του ξεχασμένου (;) ιερού νησιού. Εμείς θα πάρουμε το καϊκάκι από το λιμάνι του Πάνω Κουφονησίου και θα πάμε για βουτιές στην Κέρο, κι αν τύχει και δούμε το βοσκό θα του πιάσουμε φιλική κουβέντα και θα 'μαστε όλο αυτιά γι' αυτά που 'χει να μας πει...