Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

ΣΗΜΕΡΑ Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ

Τα τελευταία χρόνια, η τρίτη Κυριακή του Ιούνη είναι αφιερωμένη στους πατεράδες. Επιστρατεύστε λοιπόν τη φαντασία σας και ξαφνιάστε τους ευχάριστα! Σίγουρα και οι μπαμπάδες χαίρονται με τις μικρές «γιορτινές» εκπλήξεις!

Τα τελευταία χρόνια, η τρίτη Κυριακή του Ιούνη είναι αφιερωμένη στους πατεράδες. Επιστρατεύστε λοιπόν τη φαντασία σας και ξαφνιάστε τους ευχάριστα! Σίγουρα και οι μπαμπάδες χαίρονται με τις μικρές «γιορτινές» εκπλήξεις!


Ιστορικά Στοιχεία

Ακόμη μια παγκόσμια ημέρα μπορεί να σκέφτεστε, που εξυπηρετεί κυρίως καταναλωτικούς σκοπούς. Κι όμως, στη γιορτή του πατέρα τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Είναι μεν ξενόφερτο το έθιμο, αλλά προέκυψε από την αληθινή ανάγκη μιας γυναίκας να τιμήσει τον πατέρα της για την αυταπάρνηση που έδειξε μεγαλώνοντας μόνος του τα έξι παιδιά του, όταν η γυναίκα του πέθανε κατά τη γέννα του τελευταίου παιδιού. Η κυρία Σονόρα Ντοντ, η κόρη του Ουίλιαμ Σμαρτ, εμπνεύστηκε και αφιέρωσε τη μέρα των γενεθλίων του πατέρα της, 19 Ιουνίου, καταρχάς στο δικό της πατέρα και σιγά σιγά σε όλους του πατεράδες του κόσμου. Η Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 19 Ιουνίου του 1910 στην Ουάσινγκτον, από την επόμενη χρονιά όμως άρχισε να εξαπλώνεται σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μάλιστα, το 1966 ο Αμερικανός πρόεδρος Λίντον Τζόνσον υπέγραψε διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο καθιερώθηκε η τρίτη Κυριακή του Ιουνίου ως Ημέρα του Πατέρα σε όλο τον κόσμο. Εξαίρεση αποτελεί η Αυστραλία όπου η μέρα του Πατέρα γιορτάζεται τον Σεπτέμβριο.

Κι επειδή -ευτυχώς- το μοντέλο του σύγχρονου μπαμπά δεν έχει μεγάλη σχέση με εκείνους τους πατεράδες που ήταν κάτι σαν το (καλό) φάντασμα της οικογένειας, δηλαδή λίγο άφαντοι από το σπίτι (λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων της καθημερινότητας) ή λίγο απόμακροι μέσα στο σπίτι (κάτι σαν ο δεύτερος ρόλος ενός θιάσου), ενημερώστε σήμερα κιόλας τα παιδιά, εάν δεν το γνωρίζουν ήδη, για τη μέρα-γιορτή του Πατέρα και συζητήστε για το τι θα ετοιμάσετε. Σκεφτείτε μαζί για την έκπληξη που θα του κάνετε, για κάποιο μικρό –ακόμη καλύτερα χειροποίητο- δώρο που θα του προσφέρετε και στρωθείτε στη δουλειά. Σήμερα που μπαμπάδες και παιδιά έχουν στενή σχέση μεταξύ τους, μοιράζονται το παιχνίδι, τις ώρες της διασκέδασης, της μελέτης για το σχολείο ή της μάθησης πραγμάτων χρήσιμων για τη ζωή, τα παιδιά βρίσκονται πολύ κοντά τους συναισθηματικά και θα χαρούν με την ψυχή τους όλη αυτή την προετοιμασία.

Από σας για εκείνον…
Εμείς θα σας δώσουμε κάποιες ιδέες για να εκπλήξετε τον μπαμπά. Εσείς κάντε τις επιλογές σας ή τους δικούς σας συνδυασμούς και χαρείτε τη μέρα αληθινά και ουσιαστικά.
• Τα λουλούδια είναι κλασική επιλογή. Αν ξέρετε ποια είναι τα αγαπημένα του, φτιάξτε του ένα μπουκέτο μόνο από αυτά και συνοδεύστε το με σπόρους από το ίδιο φυτό για να φυτέψει τα δικά σε μια γλάστρα ή τον κήπο και να τα έχει για πάντα. Αλλά κι αν δεν ξέρετε ποια λουλούδια του αρέσουν περισσότερο, φτιάξτε το πιο όμορφο, μυρωδάτο και πολύχρωμο μπουκέτο και χαρίστε το του. Και μην ξεχάσετε τους σπόρους.
• Φτιάξτε μια χειροποίητη κάρτα. Επιστρατεύστε τη φαντασία σας, ανοίξτε περιοδικά, βιβλία ή κάποιο site στο Internet για να τυπώσετε φιγούρες και ζωγραφιές (η τεχνολογία μπορεί να γίνει το δεξί σας χέρι σε τέτοιες περιπτώσεις) και, οπ, έτοιμη η κάρτα. Να είστε σίγουροι ότι θα του αρέσει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο… ετοιμοπαράδοτο.
• Μήπως είναι γλυκατζής ο μπαμπάς; Ανοίξτε τα βιβλία ζαχαροπλαστικής, βρείτε τα πιο νόστιμα (χμ…. και εύκολα στην παρασκευή) γλυκάκια και στρωθείτε. Οι μαμάδες, εννοείται, βοηθούν προαιρετικά, για να είναι όλα άψογα.
• Στις 20 του Ιούνη, οι μαμάδες μπορούν να πάρουν άδεια από την κουζίνα και να αφήσουν το πεδίο ελεύθερο στα παιδιά να ετοιμάσουν το γεύμα. Κάτι απλό και εύκολο είναι ό,τι πρέπει για να δείξετε τα πλούσια αισθήματά σας. Ο μπαμπάς πολύ θα το εκτιμήσει και θα χαρεί. Αν κάτι τέτοιο πάλι δεν είναι εφικτό, κανονίστε ένα γεύμα κάπου έξω. Δεν χρειάζεται να είναι κάπου μακριά ή ακριβά. Ακόμη και η πιτσαρία της γειτονιάς θα λειτουργήσει ως το ιδανικό περιβάλλον για να μαζευτείτε γονείς και παιδιά και να κάνετε μια πρόποση στην υγεία του μπαμπά. Εβίβα!