Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

"ΒΑΠΤΙΣΜΑ ΠΥΡΟΣ" ΓΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ


Το «βάπτισμα του πυρός» θα λάβει σήμερα ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, όπου θα συζητηθούν τα σχέδια για τη λύση που κυοφορείται για το δημόσιο χρέος, αλλά και η μορφή και οι όροι του νέου δανείου.

Λίγες ημέρες πριν ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν είχε δηλώσει αισιόδοξος ότι το Eurogroup θα εγκρίνει την εκταμίευση της πέμπτης δόσης, ώστε τα χρήματα να δοθούν στην Ελλάδα στις αρχές Ιουλίου και να μην υπάρξει στάση πληρωμών.


Ο κ. Ρεν είχε επίσης αναφέρει ότι το Eurogroup θα συζητήσει τις προϋποθέσεις και τους όρους για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας και τη φύση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα σε αυτό, με την προοπτική της λήψης αποφάσεων στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Ιουλίου.

Τη Δευτέρα ο κ. Βενιζέλος θα μετάσχει στην ατυπη επίσης συνεδρίαση του Ecofin που θα γίνει και πάλι στο Λουξεμβούργο.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξή την Παρασκεύη ο νέος υπουργός Οικονομικών έθεσε ως προτεραιότητές του τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, όπου, όπως είπε, πρέπει να διασφαλιστεί η καταβολή της 5ης δόσης, τη διαμόρφωση του πλαισίου με τους εταίρους για λύση στο πρόβλημα του χρέους, το να πειστούν οι εταίροι για τις αλλαγές που έχουν ήδη γίνει στο μεσοπρόθεσμο και τέλος την ψήφιση ενός εφαρμοστικού νόμου «που θα δίνει προοπτική στην οικονομία».

«Άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να καταστήσει εμφανέστερη τη δίκαιη κατανομή των βαρών και την ηθική ισορροπία των μέτρων», δηλώνει σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής».

Ο κ. Βενιζέλος σημειώνει ότι υπάρχει πάντοτε περιθώριο για άμεσες, απλές και πρακτικές λύσεις σε ζητήματα που ταλαιπωρούν τον πολίτη και μπορούν να λυθούν μέσα από την κοινή λογική».

Επισημαίνει πάντως ότι «η σχέση μας με τους θεσμικούς μας εταίρους βασίζεται στην αξιοπιστία μας και είναι μια ανοικτή διαδικασία διαπραγμάτευσης προς αμοιβαίο όφελος. Το κομβικό σημείο είναι βεβαίως η βιωσιμότητα και η διαχειρισιμότητα του δημοσίου χρέους και γύρω από αυτό το θέμα υπάρχει ευρύτατη σύμπτωση απόψεων και άρα μια καλή βάση συνεννόησης με τις πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στην ευρωπαική ταυτότητα και προοπτική της χώρας».

Στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός

Σημειώνεται ότι για τη Δευτέρα είναι επίσης προγραμματισμένη η επίσκεψη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Την Τρίτη, ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, ενώ δεν αποκλείεται και συνάντησή του με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Στο επίκεντρο των επαφών του Πρωθυπουργού είναι το ζήτημα του χρέους και η λύση που θα δοθεί, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την αντιμετώπισή του.