Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Σπάτα – Άρτεμις σταθερά προς τη νέα καλλικράτεια εποχή

Από την Αγγελική Ραγκούση

Ομαλή και χωρίς εκπλήξεις η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στα Σπάτα, την Πέμπτη 23 Ιουνίου. Ουσιαστικά καλές ειδήσεις βγαίνουν απ’ τις ερωτήσεις που τίθενται πριν συζητηθούν τα θέματα ημερησίας διάταξης. Ολιγόλογες και περιεκτικές οι ερωτήσεις, λιτές αλλά με απόλυτη σαφήνεια οι απαντήσεις, συντελούν στην ξεχωριστή παρουσία αυτού του δημοτικού συμβουλίου, που κατόρθωσε να ανεβάσει την ποιότητα των συνεδριάσεων, επιβάλλοντας κανόνες που ήταν αδιανόητοι σε αιρετούς της κοινότητας Αρτέμιδας. Ίσως είναι η πρώτη μάχη που έχουν κερδίσει όσοι απαρτίζουν το νέο σώμα και είναι άξιοι συγχαρητηρίων.
Συντήρηση συσκευών χλωρίωσης
Τώρα για να επανέλθουμε στα θέματα προ ημερησίας. Διευκρινίσεις ζήτησε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Δημήτρης Μάρκου σχετικά με τη συντήρηση των συσκευών χλωρίωσης του


δικτύου ύδρευσης, ενώ ρώτησε πόσο αναγκαία είναι η χλωρίωση δεξαμενών του δήμου, στις οποίες το νερό παραμένει μόνο για ένα 24ώρο. Για να πάρει την απάντηση του δημάρχου ότι ενώ υπάρχουν 10 τέτοιες συσκευές διασκορπισμένες σε διάφορα σημεία, ουσιαστικά βρίσκονται εκτός χρήσης, καθώς δεν έχουν συντηρηθεί ποτέ. Γεγονός που πρέπει να αλλάξει, ώστε να υπάρχουν δημοτικές μετρήσεις, άσχετα με τις μετρήσεις της ΕΥΔΑΠ.
ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι (τελεία και παύλα)
Η δεύτερη ερώτηση του κ. Μάρκου, αφορούσε τις φήμες που κυκλοφορούν ευρέως στην περιοχή, περί δήθεν μεταφοράς όλων των λυμάτων στην Ψυττάλλεια, μέσω αντλιοστασίου που θα κατασκευαστεί στην Αγ. Παρασκευή. Ο αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Μάρκου, απάντησε με μια λακωνική φράση «βούληση της κυβέρνησης είναι να κατασκευαστεί ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι και δεν έχει αλλάξει τίποτε επ’ αυτού. Αν υπάρξει οποιαδήποτε νέα εξέλιξη θα ενημερωθείτε πάραυτα». Μίλησε επίσης για τους αγωγούς λυμάτων που βρέθηκαν να καταλήγουν στη θάλασσα και ενημέρωσε ότι αναζητείται ο βαθμός φόρτισης της θάλασσας απ’ τον ειδικευμένο καθηγητή κ. Μεθενίτη. Τα συμπεράσματα της έρευνας θα ανακοινωθούν αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι μετρήσεις.
Πανηγύρι Αγ. Αποστόλων Πέτρου & Παύλου χωρίς Λύκειο Ελληνίδων Σπάτων
Δυσάρεστη εντύπωση προκάλεσε η άρνηση του Λυκείου Ελληνίδων Σπάτων, να συμμετέχει στο φετινό πανηγύρι των Αγ. Αποστόλων Πέτρου & Παύλου, που αποτελεί κορυφαίο γεγονός για την πόλη και χάνεται σε βάθος χρόνου. Το θέμα ήλθε στο προσκήνιο απ’ τον σύμβουλο της ελάσσονος κ. Κατραμάδο, ο οποίος ρώτησε γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε το Λύκειο των Ελληνίδων, για το κλείσιμο του πανηγυριού με παραδοσιακούς χορούς, όπως συνηθιζόταν έως τώρα. Απάντησε ο δήμαρχος ως ακολούθως: «Κάλεσα το Λύκειο. Δεσμεύτηκα ότι όλα τα έξοδα θα καλυφτούν από χορηγίες και θα χορέψουν με CD. Αρνήθηκαν δυστυχώς, επικαλούμενες διάφορες δικαιολογίες όπως ότι δεν έχουν κλείσει στολές και ότι θέλουν ζωντανή μουσική».
Στο σημείο αυτό επενέβη ο πρώην δήμαρχος κ. Αντώνης Τούντας, ο οποίος δήλωσε: «Θεωρώ ανεπίτρεπτο να μη συμμετέχει το Λύκειο, άκρως ευνοημένο από όλες τις δημοτικές αρχές, από συστάσεώς του στην περιοχή». Άφησε δε σαφώς να εννοηθεί ότι πίσω απ’ την άρνηση αυτή, ελλοχεύουν άλλοι λόγοι, που αν συμβαίνει κάτι τέτοιο σαφώς δεν συνάδει με την καταστατική αρχή των Λυκείων Ελληνίδων.
Την άποψη αυτή του κ. Τούντα υιοθέτησαν κι άλλοι συνάδελφοί του, που θεώρησαν ακατανόητο, πως σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία, όπως αυτή που βιώνει καθένας, το Λύκειο αρνήθηκε να ενισχύσει το παραδοσιακό πανηγύρι της περιοχής του.
Παραμένοντας στο θέμα του πανηγυριού να επισημάνουμε ότι ο σύμβουλος της μείζονος κ. Χρήστος Τσαντήλας, ρώτησε γιατί φέτος είναι υποβιβασμένο ένα πανηγύρι, που είναι το μεγαλύτερο της περιοχής. Για να πάρει άμεση απάντηση τόσο απ’ τον δήμαρχο ο οποίος είπε ότι ο επίτροπος, όταν του μίλησε για χρηματοδότηση απάντησε: «για πανηγύρια είμαστε τώρα;» και συναίνεσε μόνο για 1700 ευρώ για την όλη εκδήλωση. Επίσης είπε ότι φέτος λόγω λιτότητας ακόμα κι οι μερίδες του παραδοσιακού στιφάδου είναι οι μισές, απ’ ότι πέρσι. Όσο κι απ’ τον αντιδήμαρχο κ. Μάρκου, που τόνισε ότι «το πανηγύρι είναι παραδοσιακό, αλλά όχι το μεγαλύτερο. Δεν επιτρέπει επεμβάσεις που να αλλοιώνουν το χαρακτήρα του».
Θέματα της καθημερινότητας
Με θέματα της καθημερινότητας ασχολήθηκαν οι σύμβουλοι Ραφαήλ, Μποτζολής και Τσαντήλας
Ο μεν πρώτος επικαλέστηκε προεκλογικές δεσμεύσεις του δημάρχου σχετικά με το ότι ο νέος δήμος θα γίνει καλύτερος απ’ τους άλλους, ενώ σήμερα δεν υπάρχουν αυτοκίνητα ικανά να καλύψουν τις ανάγκες της καθαριότητας. Διεξοδική απάντηση θα δοθεί σε επόμενο συμβούλιο. Ο δεύτερος αναφέρθηκε σε θέματα αθλητισμού, ενώ επεσήμανε ότι δεν έχει προγραμματιστεί καμιά εκδήλωση για τους Special Olympics. Ο τρίτος αφού υπέβαλε τα παράπονά του στον πρόεδρο του σώματος, επειδή δεν του έχει απαντήσει σε σειρά ερωτημάτων που έχει γραπτά καταθέσει, αποδέχτηκε μετά τις διευκρινίσεις του προέδρου, να συζητηθούν στο επόμενο συμβούλιο. Αν και στο θέμα λειτουργίας γραφείου ευρέσεως εργασίας στο δήμο, ο πρόεδρος κ. Γκίκας απάντησε εν συντομία ότι η όλη διαδικασία βρίσκεται στα σκαριά.