Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Ένας αγανακτισμένος δήμαρχος- Τι πιστεύει ο Χρήστος Μάρκου για το κίνημα των αγανακτισμένων!

Ποια είναι η άποψή σας για το κίνημα των αγανακτισμένων;
-Χρήστος Μάρκου: «Θεωρώ εξ’ αρχής σημαντική υπόθεση την κοινωνική κινητικότητα. Επομένως το κίνημα των «αγανακτισμένων» αποτελεί εξ’ αντικειμένου έκφραση και επιθυμία της ίδιας της κοινωνίας.
Το εν λόγω κίνημα εμφανίζεται σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για την Ελληνική Κοινωνία. Αποτυπώνει στην πράξη την άρνηση της να ενσωματωθεί στις σημερινές δομές του πολιτικού συστήματος της χώρας. Δομές που είναι υπεύθυνες για την κρίση που πλήττει τον τόπο και την κοινωνία.
Το κίνημα λοιπόν των αγανακτισμένων
-αποστασιοποιείται από τις υφιστάμενες οργανωμένες πολιτικές δυνάμεις της χώρας.
- δεν εμπιστεύεται τα Μ.Μ.Ε. , θεωρώντας  τα συνυπεύθυνα και συνυπόλογα για την κρίση.
-απαιτεί την ανατροπή της καθεστωτικής νοοτροπίας διαχείρισης των πολιτικών ζητημάτων.
Συμπερασματικά θεωρώ, πως είναι υγειές-υγιέστατο το γεγονός της εμφάνισης του κινήματος των αγανακτισμένων. Θα ήταν εντελώς καταστροφικό για τον τόπο να συνεχιζόταν η κοινωνική στασιμότητα, το τέλμα και η αδιαφορία, σημεία που ευνοούν την επικράτηση στο διηνεκές των υπεύθυνων για την κρίση πολιτικών δομών.»
Εσείς θα γραφόσασταν στο εν λόγω κίνημα; 
Χρήστος Μάρκου: «Δεν χρειάζεται να γραφεί κάποιος σε κίνημα. Εάν νιώθεις την ανάγκη να δράσεις, να αντιδράσεις, να κινηθείς είναι εξ αντικειμένου κομμάτι του κινήματος. Κι αυτό δεν απαιτεί ούτε εγγραφή, ούτε έγκριση. Είμαι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και δρω ενεργά για την δικαίωση των προσδοκιών της.»
Ποιες πιστεύετε ότι θα είναι οι εξελίξεις της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας; 
Χρήστος Μάρκου: «Θεωρώ δύο παράγοντες καθοριστικούς που καθορίζουν το μέλλον στις προαναφερόμενες πρωτοβουλίες του «κινήματος των αγανακτισμένων».
Ο πρώτος παράγοντας έχει να κάνει με την διαμόρφωση των πολιτικών χαρακτηριστικών του κινήματος. Είναι νωρίς να προσδιορίσει κανείς από τώρα τα πολιτικά χαρακτηριστικά με ευκρίνεια. Είναι όμως εντελώς απαραίτητο το κίνημα να ξεφύγει από την άρνηση και την διαμαρτυρία και να προχωρήσει σε θέσεις, σε προτάσεις, σε λύσεις με ξεκάθαρα πολιτικά χαρακτηριστικά.
Ο δεύτερος παράγοντας έχει να κάνει με το αυτόνομο και το ακηδεμόνευτο χαρακτηριστικό του κινήματος. Στο βαθμό που η αυτονομία και η ανεξαρτησία της προαναφερόμενης κοινωνικής πρωτοβουλίας διασφαλίζεται τότε η πρωτοβουλία αυτή μπορεί να προχωρήσει.
Εάν λοιπόν πληρωθούν ως όροι και προϋποθέσεις, οι δύο προαναφερόμενοι παράγοντες (συγκεκριμένη πολιτική πρόταση και αυτονομία στην έκφραση) τότε η κοινωνική πρωτοβουλία των αγανακτισμένων μπορεί να λειτουργήσει αποφασιστικά για την προώθηση των συμφερόντων της ελληνικής κοινωνίας.»
http://www.exanatolis.gr