Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟ ΔΑ.ΓΙ.ΠΟ.ΛΗ.

Δελτίο τύπου

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την παράσταση “Πεδίον ολισθηρόν” από το χοροθέατρο ΔΑ.ΓΙ.ΠΟ.ΛΗ. στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου Σπάτων «Χρήστος  Μπέκας»  το Σάββατο 25  Ιουνίου σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα, χορευτές με αναπηρία και μη, μας άφησαν άφωνους με τη δύναμη της ψυχής και της θέλησής τους. Σε τι μονοπάτια, σε τι λεωφόρους μας οδήγησαν και μας παρέσυραν σ' ένα πεδίο ολισθηρό και μας!


Την εκδήλωση άνοιξε ο Δήμαρχος Σπάτων-Αρτέμιδος  Χρήστος Μάρκου όπου είπε:
«Αναλογίζομαι πολλές φορές πόση δύναμη ψυχής χρειάζεται ο συντελεστής μιας θεατρικής παράστασης να διαθέτει προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες μιας παράστασης.
Διπλά αναλογίζομαι την δύναμη ψυχής που διαθέτετε εσείς οι συντελεστές και οι πρωταγωνιστές ταυτόχρονα του χοροθεάτρου ΔΑΓΙΠΟΛΗ.
Είναι τόσο μεγάλη η δύναμη της ψυχής σας αγαπητές φίλες και φίλοι, που ίσως να μην χρειασθεί απόψε κανένας «από μηχανής θεός» για να ολοκληρώσει το θεατρικό δρώμενο που σε λίγο θα ακολουθήσει.
Είμαι βέβαιος για την επιτυχία της παράστασης που θα παρουσιάσετε γι’ αυτό και δεν την εύχομαι.
Εύχομαι όμως να είσθε γεροί και δυνατοί για να συνεχίσετε την πολιτιστική σας προσφορά.
Σας ευχαριστούμε θερμά».
Ακολούθησε η παράσταση από την ομάδα χορού ΔΑ.ΓΙ.ΠΟ.ΛΗ πεδίον ολισθηρόν μέρος β' και η εκδήλωση τελείωσε με την ομιλία της Προέδρου του Οργανισμού όπου ανέφερε μεταξύ άλλων:
“Να καλησπερίσω και να απευθύνω ένα μεγάλο μπράβο στους χορευτές της ΔΑ.ΓΙ.ΠΟ.ΛΗΣ
Πρώτη φορά νιώθω αμήχανα. Νομίζω πως τα λόγια κάποιες φορές δεν λένε τίποτα. Δεν μπορούν να εκφράσουν αυτά που βλέπουμε και νιώθουμε. Άλλωστε αυτό που χαρακτηρίζει τις μεγάλες στιγμές είναι η σιωπή. Τα λεω αυτά γιατί ζώντας από 3 χρόνων με το κινητικό μου πρόβλημα, γνωρίζω πόσο δύσκολα είναι όλα. Ακόμα και τα πολύ απλά, τα συνηθισμένα. Πόση προσπάθεια χρειάζεται. Πόσες υποδομές που δεν υπάρχουν. Είδαμε λοιπόν την δύναμη της ανθρώπινης θέλησης που μπορεί όταν θέλει να κάνει τα πάντα. Να ανοίξει δρόμους, να υπερνικήσει εμπόδια, να γίνει τέχνη και να μαγέψει, να αφυπνίσει συνειδήσεις. Να ξεβολέψει από την παθητική παρατήρηση της ζωής.
Γιατί αυτό είναι η τέχνη.
Είναι η αέναη  προσπάθεια ανάμεσα σε ολισθηρά τοπία άλλοτε εύκολα και άλλοτε όχι.
Σας ευχαριστώ.”
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Σπάτων Αρτέμιδος κος Χρήστος Α. Μάρκου, οι Αντιδήμαρχοι κοι Μαργέτης Αθανάσιος,  Γκινοσάτης Γεώργιος, Πουλάκης Πέτρος, η Δημοτική  Σύμβουλος  κα  Μαργέτη Αφροδίτη,   ο πρώην Δήμαρχος Σπάτων κος Τούντας Αθανάσιος, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Σπάτων κος Γιαννάτος Σωτήρης, οι Σύμβουλοι της Δημοτικής Κοινότητας Αρτέμιδας κα Σαρρή Δήμητρα και Μωραΐτη Ιωάννα ,  τα μέλη του Οργανισμού ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ και ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ «Ο ΞΕΝΟΦΩΝ» κος Μακρής Ιωάννης ,   κα Προδρόμου Μαρία  και κα Φράγκου Πετρούλα,  η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων κα Κουλοχέρη Μαρία, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών κα Μπάτα Σοφία, το θεατρόφιλο κοινό και  δημότες και δημότισσες.
Για άλλη μια φορά ευχαριστούμε την ομάδα ΔΑ.ΓΙ.ΠΟ.ΛΗ και υποκλινόμαστε στην δύναμη της ψυχής τους. Συγχαρητήρια στους συντελεστές της άψογης αυτής διοργάνωσης. Για άλλη μια φορά μπράβο.
ΤΟ ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟ  ΔΑ.ΓΙ.ΠΟ.ΛΗ.
Το Χοροθέατρο  ΔΑ.ΓΙ.ΠΟ.ΛΗ. δημιουργήθηκε το Μάιο του 2004 στην Αθήνα. Ο πυρήνας της ομάδας αποτελείται από άτομα με κινητικό πρόβλημα και εμπνευστής και δημιουργός της είναι ο Γιώργος Χρηστάκης, ο ίδιος άτομο με κινητική αναπηρία. Στην ομάδα συμμετέχουν χορευτές, χορεύτριες και μουσικοί, καθώς και άλλοι επαγγελματίες χωρίς κάποιο κινητικό πρόβλημα.Το έργο της ομάδας, κατά βάση δεν έχει καμία σχέση με την αναπηρία, ενώ η αναπηρία υφίσταται στο σύνολο του έργου. Η αναπηρία απλώς υφίσταται επειδή δεν μπορεί να εξαφανιστεί και να αρνηθεί ο χορευτής και ο θεατής την ύπαρξή της. Υπάρχει διακριτικά στο σύνολο του έργου, αλλά συχνά εξαφανίζεται και επανέρχεται ανατρέποντας τους ρόλους και την ανθρωπομετρική κλίμακα των χορευτών. Η ανατροπή είναι ολοκληρωτική σε σημείο που δύσκολα μπορεί κανείς να καταλάβει ποιος έχει, ή δεν έχει αναπηρία.
Το έργο: «ΠΕΔΙΟΝ ΟΛΙΣΘΗΡΟΝ»
Η  διαρκής πάλη με τον εαυτό μας και τους άλλους, με τα σκοτεινά, τα ανεξιχνίαστα, τα ολισθηρά μονοπάτια της ψυχής και του νου. Η αναζήτηση, η προσπάθεια να επανέλθουμε στο κέντρο μας, άλλοτε επιτυχημένη, άλλοτε όχι, οι απώλειες, οι αντοχές. Η αέναη πορεία μέσα στο πύρινο αλώνι. Ένα παιχνίδι σύγκρουσης που καλεί το θεατή να βγει απ’ τη βολική θέση του απλού παρατηρητή και να δοκιμάσει τα όρια και τις αντοχές του. Και περνά ξαφνικά απ’ το νου σα φωτιά που ξεπηδάει απ’ το κορμί , όλο εκείνο το ποτάμι που πίναμε , που μας έπινε ,μας έσερνε, μας σκότωνε, μας εξουσίαζε. Κάτι τεντώνεται στο νου. Κάτι άγριο σαν τρέλα και σαν αγάπη, οργιάζει στην ψυχή μου. Τα μάτια μου βλέπουν βαθιά, πολύ βαθιά… Κι είναι όλα τα χρυσάνθεμα της ψυχής μου μεγάλα.
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία:  Αντώνης Ρέλας
Χορογραφία:  Γιώργος Χρηστάκης
Ερμηνεύουν:  Χρήστος Κυπριώτης, Βιβή Ρωμανά,  Στέλλα Φωτιάδη, και Γιώργος Χρηστάκης
Παραγωγή:  Χοροθέατρο Δαγίπολη
Καλλιτεχνική Διεύθυνση:  Γιώργος Χρηστάκης