Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

ΚΡΑΣΙΑ ΣΠΑΤΩΝ «ΤΑ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΑ»


Είνα κρασάρες, φυσάνε, κάνουν πασαρέλα διεθνών προδιαγραφών και ­πρωτοεμφανίζονται στις λίστες των καλύτερων ελληνικών κρασιών του «Alpha Wine Guide 2011».

«Kρασί από τον τόπο­ σου» – και μάλιστα­ κάθε άλλο παρά «μπαλωμένο». Μπορεί να μην έχουμε φτάσει ακόμη στο ύψος των Γάλλων ή των Ιταλών, όμως (τουλάχιστον έτσι μας λέει ο «Αlpha Wine Guide 2011» που κυκλοφόρησε μόλις) μπορούμε να γεμίζουμε τα ποτήρια μας όχι απλώς με πολύ καλό ελληνικό κρασί αλλά και με κορυφαίο διεθνούς επιπέδου και, φυσικά, να το απολαμβάνουμε.

Το μοναδικό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσετε είναι η απόφαση για το ποιο θα είναι το μπουκάλι που θα συνοδεύσει το επόμενο δείπνο σας, καθημερινό ή εορταστικό, στο σπίτι ή το εστιατόριο. Ενδιαφέροντα, καλά ή πολύ καλά ελληνικά κρασιά υπάρχουν πλέον αρκετά, για όλα τα γούστα και σε όλες τις τιμές – ακόμη και σε χαμηλές, προσιτές κι ευπρόσδεκτες εν μέσω κρίσης. 


Το επιβεβαιώνει σε κάθε έκδοση ο «Αlpha Wine Guide», ο οποίος εδώ και δέκα χρόνια αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα βαρόμετρο που δίνει όλες τις πληροφορίες­, για να έχετε πάντα κάτι καλό στο ποτήρι σας.
 Φυσικά, ως καλό και ποιοτικό βαρόμετρο, ανακαλύπτει κάθε χρόνο τα νέα αστέρια που ανεβαίνουν στην κλίμακα της ποιότητας και προβάλλουν ως τα εκ των ων ουκ άνευ για μια δοκιμή με την πρώτη ευκαιρία.
Τα τοπικά κρασιά από τα Σπάτα με τα διάσημα οινοποιία τους κατέχουν εξαιρετική θέση ανάμεσα σε χιλιάδες άλλες ετικέτες από όλη την Ελλάδα. Εμείς κάναμε μια έρευνα και σας παρουσιάζουμε την βαθμολογία όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μερικές από τις ετικέτες που ξεχώρησαν το 2011 ήταν:
WINE EXPRESSIONS EPHORIA
Παραγωγός: ΜΑΡΚΟΥ

Κίτρινο πολύ ανοιχτό. Ενδιαφέροντα αρώματα τριαντάφυλλου και γλυκού-κυδώνι. Στόμα με μετρημένο διοξείδιο του άνθρακα, με καλή οξύτητα που ισορροπεί ικανοποιητικά τη γλυκύτητα.   2011       81/100

ΕΥΟΙΝΟΣ ΡΕΤΣΙΝΑ
Παραγωγός: ΚΟΥΛΟΧΕΡΗΣ

Κίτρινοπρασινο ανοιχτό. Ευδιάκριτα αρώματα κίτρινων φρούτων, με τη διακριτική παρουσία του ρετσινιού. Στόμα λεπτό, με νύξεις ρητίνης πεύκου, καλή ισορροπία και αρωματικό τελείωμα. 2011   80/100