Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΠΑΤΩΝ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ

Χαρακτηρίστηκε ως πολύ καλός προϋπολογισμός και υπερψηφίστηκε  στις 11/4/2011 από την Δημοτική Αρχή παρ’ όλες τις επιφυλάξεις τις αντιπολίτευσης  του  κ.Γ.Κασίμη και κ.Δ.Μάρκου. 

Μετά από μεγάλη διαφήμιση στον τύπο  χαρακτηρίστηκε ως ισοσκελισμένος πραγματικός και λιτός.

Στις 4/5/2011 επέστρεψε από την περιφέρεια για επανασύνταξη και τροποποίηση , όπου και πάλι στο τότε Δημοτικό Συμβούλιο διατυπώθηκαν οι ίδιες αμφιβολίες , αλλά η Δημοτική Αρχή συνεχίζει να υποστηρίζει την ορθότητα του.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάτων Αρτέμιδος καλείται ξανά να προβεί στην τροποποίηση βάση του θέματος της ημερήσιας διάταξης για το συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις 23/6/2011.
Μήπως πραγματικά πρέπει να ανησυχούμε;;;;;;
Αυτό δεν έχει γίνει σε κανέναν Δήμο μέχρι σήμερα!!!!!

ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Με 21 ψήφους υπέρ, 3 ψήφους κατά και 3 συμβούλους που ψήφισαν παρών, ενεκρίθη ο προϋπολογισμός ΕΣΟΔΩΝ – ΔΑΠΑΝΩΝ του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος για το 2011, που είναι κατά 10 εκ. πιο περιορισμένος από τον αντίστοιχο των δύο πρώην Δήμων για την χρήση του 2010.

Με την έναρξη της συνεδρίασης του Δ.Σ. που έγινε την Δευτέρα 11 Απριλίου ο Δήμαρχος Σπάτων – Αρτέμιδος κ. ΧΡΗΣΤΟΣ Α. ΜΑΡΚΟΥ ανέφερε :
 «Ο προϋπολογισμός του 2011 αποτυπώνεται σε μεγέθη ως ακολούθως :


ΤΑΚΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ :             40.079.984,64€
ΕΚΤΑΚΤΑ ΕΣΟΔΑ :            12.061.268,39€
Χρηματικό υπόλοιπο :31/12/2010           4.353.315,77€
ΣΥΝΟΛΟ ΕΣΟΔΩΝ :          56.494.568,80€
ΕΞΟΔΑ :        56.446.695,23€
ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ : 47.873,57€
ΣΥΝΟΛΟ ΕΞΟΔΩΝ :          56.494.568,80€
   Ο προϋπολογισμός που καλείται το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ να εγκρίνει είναι :
-προϋπολογισμός τακτοποιητικός των οικονομικών εκκρεμοτήτων του παρελθόντος που κληρονόμησε σήμερα η Δημοτική Αρχή.
-προϋπολογισμός εξυγιαντικός του οικονομικού ανοίγματος των προηγούμενων οφειλών (ΠΟΕ προηγούμενων ετών)
.-προϋπολογισμός που καλύπτει εξ’ ολοκλήρου την εφαρμογή του τεχνικού προγράμματος που πρόσφατα ψηφίσθηκε.
-προϋπολογισμός πραγματικός και ισοσκελισμένος, που αποτυπώνει τις πραγματικές δυνατότητες του Δήμου τόσο όσον αφορά την είσπραξη των εσόδων όσο και την πληρωμή των δαπανών.
Αξίζει να σημειωθεί, πως από το σύνολο των προϋπολογισθέντων εξόδων, οι λειτουργικές δαπάνες ανέρχονται στο ύψος των 29.102.043,15€, οι επενδύσεις ανέρχονται στο ύψος των 12.283.127,10€ ενώ η μισθοδοσία του προσωπικού για το 2011 υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στο ύψος των 11.049.950€.
Ιδιαίτερα θα πρέπει να επισημανθεί το γεγονός, ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή αναλαμβάνει την υποχρέωση να εξοφλήσει μια συνολική οφειλή των δύο πρώην Δήμων Σπάτων και Αρτέμιδος, που ανέρχεται στο ύψος των 9.435.949,58€ χωρίς να υπολογίζονται σ’ αυτήν οι υποχρεώσεις προς την ΕΥΔΑΠ (18 εκ. ευρώ για την Αρτέμιδα, 1,5 εκ. ευρώ περίπου για τα Σπάτα), τα δάνεια και οι άλλες ατιμολόγητες υποχρεώσεις.
Επιπρόσθετα θα ήθελα να επισημάνω, πως στο κεφάλαιο των εσόδων και ιδιαίτερα όσον αφορά τα Δημοτικά τέλη, τον Δημοτικό φόρο και τα τιμολόγια της κατανάλωσης νερού δεν έχει γίνει καμιά παρέμβαση μιας κι αυτή θα ενσωματωθεί στο πρόγραμμα της οικονομικής ανασυγκρότησης , που θα παρουσιασθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στο Δ.Σ. για λήψη οριστικής απόφασης και θα ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό του 2011 σε επικείμενη αναθεώρησή του.Μ’ αυτές τις σύντομες παρατηρήσεις καλώ τα μέλη του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ να εγκρίνουν τον προϋπολογισμό ΕΣΟΔΩΝ – ΔΑΠΑΝΩΝ για το 2011».
Στην συνέχεια της διαδικασίας τον λόγο έλαβε ο εισηγητής του προϋπολογισμού 2011 αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Γ. Μάρκου ο οποίος αναφέρθηκε στις νέες διαδικασίες σύνταξης του προϋπολογισμού, στις άσχημες οικονομικές συγκυρίες που αντιμετωπίζει η χώρα καθώς και στην δυσχερή οικονομική θέση των διαφόρων μεγεθών που παρέλαβε η νέα δημοτική αρχή.Ανέλυσε στοιχεία του προϋπολογισμού και κατέληξε:Θα πρέπει γενναία το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει χωρίς μικροκομματικές αντεγκλήσεις να κάνει τομές σε δύο κατευθύνσεις :
1ο Να οργανώσει την γραμμή των εσόδων, διευρύνοντας την φορολογική βάση με στοιχεία που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και την αλήθεια. Θα πρέπει επιτέλους να πληρώσουν όσοι έχουν και κατέχουν και όχι αυτοί, που μονίμως συμμορφώνονται με την νομιμότητα και την αλήθεια.
2ο Να οργανώσει υπηρεσιακά τη γραμμή των δαπανών προκειμένου να αποφεύγονται οι σπατάλες και οι μη αναγκαίες δαπάνες. Ακολούθησαν παρεμβάσεις των αρχηγών των δημοτικών παρατάξεων και άλλων συμβούλων και η διαδικασία έκλεισε με την τελική έγκριση του σχεδίου που παρουσιάσθηκε.