Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

ΚΑΝΤΕΡΕΣ-Αξιοποίηση του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού

Αξιοποίηση του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού
Σε συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων, της οποίας είναι μέλος, συμμετείχε ο Βουλευτής Αττικής και Αναπληρωτής Τομεάρχης Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας κ. Νίκος Καντερές. Την επιτροπή, που συνεδρίασε με θέμα «Παρουσίαση του σχεδίου αξιοποίησης του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού»,  ενημέρωσαν ο κύριος Σπύρος Πολλάλης, Πρόεδρος της Ελληνικού Α.Ε. και ο τέως Υπουργός Επικρατείας (νυν Αναπληρωτής Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης) κύριος Χαράλαμπος Παμπούκης.
 Ο κύριος Καντερές κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, μεταξύ άλλων τόνισε ότι «Ευχαριστούμε για την παρουσία τους στην Επιτροπή τον κύριο Πολλάλη και τον κύριο Υπουργό. Μετά την ενημέρωση που έγινε, ήθελα να θέσω υπόψη της Επιτροπής ένα θέμα το οποίο αφορά την περιοχή των Μεσογείων. Καθώς υπάρχει συνέχεια στην Πολιτεία, ο κύριος Υπουργός γνωρίζει πολύ καλά, ότι υπάρχει ένα ανοικτό ζήτημα με τον νέο νόμο που ψήφισε η Κυβέρνηση για την αξιοποίηση του Ελληνικού, και ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευεργετικές ρυθμίσεις περί καταβολής αντισταθμιστικών και ανταποδοτικών τελών στους δήμους των Μεσογείων, όπως προβλεπόντουσαν από τους νόμους 2338 του 1995 και 3631 του 2008. Είναι ένα θέμα το οποίο το αναδείξαμε επανειλημμένως στον κύριο Υπουργό. Παρά τις εισηγήσεις και τις πιέσεις της Νέας Δημοκρατίας προς την Κυβέρνηση, αυτές δεν έγιναν αποδεκτές. Σήμερα πια, οι Δήμοι Μαρκοπούλου, Κερατέας, Ραφήνας και Σπάτων-Λούτσας, βλέποντας ότι η Κυβέρνηση αθετεί τις υποχρεώσεις της απέναντι τους, εξετάζουν την δυνατότητα να κινηθούν νομικά. Προσωπικά, θεωρώ απαράδεκτο να υπάρχει ανακολουθία στις υποχρεώσεις του κράτους απέναντι στους πολίτες και την τοπική αυτοδιοίκηση. Υποχρεώσεις που ανέλαβε το κράτος πριν από μερικά έτη, δεν είναι δυνατόν να πετιούνται στο κάλαθο των αχρήστων, αφήνοντας αίολους τους πάντες.»
ΣΕΛΙΔΑ 2
Σε απάντηση των όσων έθεσε ο κύριος Καντερές, ο Υπουργός κύριος Παμπούκης απάντησε (ακριβές απόσπασμα της τοποθέτησης του): «Πράγματι ο νόμος του 95 προβλέπει ότι όταν έγινε τότε η μετεγκατάσταση, πήγε δηλαδή το αεροδρόμιο στα Σπάτα, υπάρχει μια νομοθετική πρόβλεψη που λέει ότι το 10% του προϊόντος της ανάπτυξης πηγαίνει στους δήμους Μαρκόπουλου κτλ, όχι στον Άλιμο, το Ελληνικό κτλ. Είναι ψηφισμένος νόμος του 1995. Επί της αρχής βεβαίως υπάρχει συνέχεια αλλά εδώ είμαστε σε μια κατάσταση που κόβουμε μισθούς και συντάξεις. Το 10% σημαίνει 500 εκατ.. Αυτό είναι δίκαιο; Όχι. Εγώ τους είπα και αυτό είναι δήλωση σε επισήμως ότι στο σχέδιο της ανάκτησης, δηλαδή άλλο να μετέχει ο δήμος στην εκμετάλλευση και να παίρνει 10% και άλλο από την διανομή του προϊόντος να ληφθεί υπόψη με βάση την αρχή της αναλογικότητας τους καρπούς. Υπ' αυτή την έννοια, μια νομοθετημένη δέσμευση της πολιτείας βεβαίως θα συνυπολογιστεί στο τεστ της αναλογικότητας. Όπως και το θέμα της γειτνίασης. Μου ανέφερε ο κ. Καντερές ότι ετοιμάζονται να κάνουν προσφυγές. Δεν τους συμβουλεύω γιατί θα πάνε για παραβίαση του άρθρου 1 του πρωτοκόλλου αν καταργήσει τη διάταξη. Η τελευταία υπόθεση την γνωρίζετε, είναι η υπόθεση του τέως βασιλέως. Εκεί όμως αυτό που πρέπει να ξέρουν πριν μπουν σε προσφυγές διάφοροι δήμοι είναι ότι αυτό που αναγνωρίζεται πάλι με την αρχή της αναλογικότητας από το Στρασβούργο είναι η εύλογη αποζημίωση για να μπορέσουν να μπουν στο τεστ της εύλογης αποζημίωσης, όχι της πλήρους, θα πρέπει να αποδείξουν σημεία. Θα πρέπει να αποδείξουν δηλαδή συνολικά, πόση ζημία είχαν από την λειτουργία του Ελ. Βενιζέλος. Η πολιτεία τα σέβεται αυτά, αλλά μέσα σε ένα μέτρο αναλογικότητας. Δεν μπορεί με τη βάση της διάταξης αυτού του νόμου να καταστούν μέτοχοι κατά 10% της μικτής εταιρίας που θα κάνει την ανάπτυξη. Αυτό είναι λάθος. Τους καρπούς από την επιχείρηση ανάπτυξης, βεβαίως, θα έχουν δικαίωμα. Είπαμε ότι είναι περιφερειακό έργο και εκεί που δεν υπάρχουν λεφτά για να πραγματοποιηθούν οι απαλλοτριώσεις, το Ελληνικό μπορεί να δώσει.»