Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Αεροδρόμια: Πόλος έλξης για τις αεροπορικές η Ελλάδα

Σε πόλο έλξης αεροπορικών εταιρειών όλου του κόσμου αλλά και εταιρειών χαμηλού κόστους και όσων εκτελούν πτήσεις τσάρτερ έχει μετατραπεί η Ελλάδα με τη ζήτηση των περιφερειακών αεροδρομίων να αυξάνεται σε σχέση με πέρυσι τουλάχιστον κατά 10%.

Στο πλαίσιο αυτό γίνεται πιο επιτακτική από ποτέ η είσοδος ιδιωτικών κεφαλαίων στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας ένα από τα μεγάλα στοιχήματα που θα κληθεί να κερδίσει ο νέος υπουργός Υποδομών – Μεταφορών και Δικτύων Γ. Ραγκούσης σε συνεργασία με το νέο υπουργό Οικονομικών

Στο πλαίσιο αυτό θα αναζητηθεί σύμβουλος ο οποίος θα πρέπει να καταρτίσει μελέτη στην οποία θα αναφέρεται ο τρόπος με τον οποίος θα γίνει ο διαχωρισμός των αεροδρομίων είτε ανάλογα την επιβατική κίνηση είτε ανάλογα τη γεωγραφική θέση αλλά και τον αριθμό των αεροδρομίων (από τα συνολικά 40) που θα μπορούν να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία.
Τα περιφερειακά αεροδρόμια είναι επιχειρηματικές μονάδες χωρίς εταιρική οντότητα και βρίσκονται υπό την εποπτεία της ΥΠΑ.
Εντός του 2011 η κυβέρνηση προωθεί τη σταδιακή επιχειρησιακή ανεξαρτητοποίηση των εν λόγω αεροδρομίων από την ΥΠΑ, καθώς και τη μετατροπή τους σε ανώνυμες εταιρίες και τελικώς, την ιδιωτικοποίησή τους μέσω συμβάσεων παραχώρησης με τον ιδιωτικό τομέα. Μετά τη μετατροπή τους αυτή, το Δημόσιο θα εισφέρει τα δικαιώματα που κατέχει από τη συμμετοχή του στα αεροδρόμια σε ΕΕΣ και να πουλήσει τις μετοχές των εταιριών αυτών σε ιδιώτες. Τα χαρτοφυλάκια περιφερειακών αεροδρομίων θα διαμορφωθούν έως το 3ο τρίμηνο του 2011, ενώ ώριμες συναλλαγές θα προσφερθούν στην αγορά σταδιακά από το 3ο τρίμηνο του 2012 έως το 2ο τρίμηνο του 2013.
Η ζήτηση
Τα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα είναι αρκετά ενθαρρυντικά και αποδεικνύουν αύξηση της ζήτησης θέσεων για τις πτήσεις εξωτερικού σε 23 διεθνή αεροδρόμια της χώρας.
Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία μέχρι και Οκτώβριο, προκύπτει μέση αύξηση της τάξης του 10% στον αριθμό πτήσεων και περίπου αντίστοιχο ποσοστό ως προς τον εκτιμώμενο αριθμό των επιβατών.
Μάλιστα αν υπολογιστεί ότι η πληρότητα των αεροσκαφών θα είναι 70% τότε περίπου 1 εκατ. περισσότεροι επιβάτες αναμένεται να διακινηθούν στην χώρα μας σε σχέση με πέρυσι τη θερινή περίοδο.
Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, τη μεγαλύτερη αύξηση εμφανίζει η Κως με +40% και σε πτήσεις και σε θέσεις καθώς και ο Βόλος με +80%, όπως και η Χίος με 192%.
Υψηλά ποσοστά, εμφανίζει επίσης η Ρόδος, με περίπου 35%.
Στον αντίποδα, η Αθήνα, Μυτιλήνη και Καλαμάτα εμφανίζουν μείωση. Στην περίπτωση της Αθήνας φθάνει το 8%.
Πτήσεις χαμηλού κόστους
Σημαντικά αναμένεται να ενισχύσει την τουριστική κίνηση προς την Ελλάδα και η αύξηση 15% που εμφανίζουν τα δρομολόγια των αεροπορικών εταιριών χαμηλού κόστους (LCC), καθώς τουριστικοί προορισμοί της χώρας συνδέονται με ολοένα και περισσότερες πόλεις του εξωτερικού. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις παραγόντων της τουριστικής αγοράς, ο αριθμός των αφίξεων από το εξωτερικό στη χώρα μας αναμένεται να αυξηθεί κατά 10% σε σχέση με πέρυσι.
Από την πλευρά της η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού λειτουργεί υποστηρικτικά στο άνοιγμα της αγοράς στις εταιρίες χαμηλού κόστους, καθώς εκπρόσωποι 18 εταιριών LCC ήρθαν σε επαφή με εκπροσώπους περιφερειών και του τουριστικού κλάδου με θετικά αποτελέσματα όσον αφορά στους προορισμούς Δωδεκανήσου, Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Βόλου και Χανίων.
Ελευθέριος Βενιζέλος
Η επέκταση της χρονικής σύμβασης στο αεροδρόμιο της Αθήνας αλλά και η πώληση του ποσοστού της Hochtief Airport αναμένεται αλλάξει τα δεδομένα στο αεροδρόμιο και να αποτελέσει πόλο έλξης επενδυτικών κεφαλαίων.
Το Δημόσιο προωθεί την επέκταση της ανωτέρω σύμβασης εντός του 3ου τριμήνου του 2011, καθώς και την πώληση ποσοστού τουλάχιστον 21% των μετοχών που κατέχει, μέσω είτε εισαγωγής του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο Αθηνών ή μέσω πώλησης σε ιδιώτες το 1ο τρίμηνο του 2012.
Σύμφωνα με την υπάρχουσα κατάσταση η παραχώρηση θα διαρκέσει μέχρι το 2026 (για 25 χρόνια δηλαδή) ενώ η σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου φέρει το Δημόσιο να κατέχει 55%, 40% η γερμανική εταιρεία Hochtief ενώ το υπόλοιπο 5% ανήκει στον όμιλο Κοπελούζου.
Όσον αφορά την πώληση του ποσοστού της Hochtief Airport που αγγίζει το 25% μέχρι τέλος Ιουνίου θα κληθούν να υποβάλλον προσφορά όσοι ενδιαφέρονται. Στους υποψήφιους αγοραστές περιλαμβάνονται η γαλλική κατασκευαστική Vinci, η Global Infrastructure Partners, και το αεροδρόμιο Changi της Σιγκαπούρης Ήδη ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει μεταξύ άλλων και η Fraport η οποία συμμετέχει στην εκμετάλλευση 12 διεθνών αεροδρομίων και ανάμεσά τους: Ντακάρ, Καΐρου, Ριάντ, Τζέντας, Νέου Δελχί, Λίμας, Αγίας Πετρούπολης.
Οικονομικά στοιχεία
Το οικονομικό έτος 2010 έκλεισε θετικά για το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών παρά την εξαιρετικά δυσμενή οικονομική συγκυρία.
Η μείωση της επιβατικής κίνησης κατά 5% επηρέασε αρνητικά τα λειτουργικά έσοδα και το Τέλος Ανάπτυξης Αεροδρομίου της Εταιρείας, τα οποία μειώθηκαν κατά 3,1% ενώ τα κέρδη προ φόρων (PBT) ανήλθαν σε 158,5 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 3,9% (αφαιρουμένου του έκτακτου αποτελέσματος του 2009 ύψους 112 εκατ. ευρώ).
Αυτό οφείλεται κυρίως στη μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 9,6% ως αποτέλεσμα της πολιτικής συγκράτησης του λειτουργικού κόστους που άρχισε να εφαρμόζεται το έτος 2009 και συνεχίστηκε απαρέγκλιτα και το έτος 2010.