Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Επτά καυτά μέτωπα στην Αττική!

Από το γρίφο των αυθαιρέτων προβλέπεται να ξεκινήσει τα νέα του καθήκοντα ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αποδεσμευμένος από το βαρίδι της Τίνας Μπιρμπίλη, η οποία παραδέχθηκε, κατά την παράδοση του χαρτοφυλακίου της, πώς βρέθηκαν σε απέναντι όχθες. Άλλωστε, με τις αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών η πρώην υπουργός βρέθηκε εκτεθειμένη, αφού παρά τις διαβεβαιώσεις της ότι δεν θα υπάρξει πρόσθετη φορολόγηση των ημιυπαίθριων χώρων, μόλις πρόσφατα χιλιάδες πολίτες διαπίστωσαν ότι θα αποτελούν τεκμήριο!
Αποδείχτηκε περίτρανα ότι η επιμονή της Τίνας να υπερασπίζεται με πάθος τις απόψεις της, είχε απέναντί της ένα μεγάλο αντίπαλο: την κυβέρνηση και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Για αυτό και η προσπάθειά της να θέσει κανόνες και αυστηρό πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος δεν επιβραβεύτηκαν από τον Πρωθυπουργό για τρίτη φορά παρά το γεγονός ότι οι απόψεις τους σε πολλά θέματα ταυτίζονται.

Τώρα, ο κ. Παπακωσταντίνου καλείται να πιάσει το νήμα από εκεί που το άφησε η πράσινη Τίνα και να επιταχύνει τις διαδικασίες άντλησης εσόδων, ακολουθώντας πιστά το πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Το ερώτημα είναι πως;

Από το υπουργείο  Οικονομικών, διέρρεαν προ εβδομάδων, ότι σχεδιάζουν μια αυστηρή ρύθμιση για τα αυθαίρετα που θα αποτελούσε μονόδρομο για όλους όσους έχουν παρανομήσει. Η λογική της ήταν να υπάρχει το κίνητρο της τακτοποίησης αλά ημιυπαίθριους που δίνει εξαίρεση από την κατεδάφιση για κάποια χρόνια (π.χ 40 χρόνια), να επιβληθεί πρόστιμο ανάλογα με την αυθαιρεσία και να υπάρχει ο «μπαμπούλας» της κατεδάφισης για όσους δεν ενταχθούν στην ρύθμιση.

Το σενάριο  αυτό είχε αποτιμηθεί και σε νούμερα, που ανέβαζαν τα έσοδα από 2 έως και 4 δισ. ευρώ.

Εκ των πραγμάτων  η προοπτική αυτή δεν βρίσκει  ευήκοα ώτα στο ΣτΕ, το οποίο θεωρεί αντισυνταγματική κάθε νομιμοποίηση αυθαιρέτων μετά το 1983 και δεν επικροτεί κανόνες που δημιουργούν κατηγορίες πολιτών δύο ταχυτήτων. Επιπροσθέτως λένε έγκριτοι νομικοί, η πολεοδομική απόκλιση των ημιυπαίθριων αφορούσε παραβάσεις μέσα σε νόμιμες οικοδομές, εν αντιθέσει με τα αυθαίρετα που είναι εντελώς παράνομα.

Κατά καιρούς  έχουν διαρρεύσει και άλλα σενάρια, για την οικονομική διευθέτηση των αυθαιρέτων, όπως για παράδειγμα να εισπραχθούν τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης από τα περίπου 100.000 αυθαίρετα που δηλώθηκαν την περίοδο 2003-2004 για να ηλεκτροδοτηθούν. Τον δρόμο αυτό, είχε προτείνει και η κ. Μπιρμπίλη, καθώς ήταν ο μόνος που δεν δημιουργούσε συνταγματικά προσκόμματα. Τι τελικά θα πράξει ο νέος υπουργός ΠΕΚΑ θα φανεί πολύ σύντομα, αφού οι επιταγές του νέο μνημονίου επιβάλλουν την «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων. Το θέμα είναι με ποιο παράθυρο…

Τα  επτά ανοικτά μέτωπα για την Αττική

Μπορεί να άφησε  πίσω του τα πολύ δύσκολα αλλά ο κ. Παπακωνσταντίνου θα χρειαστεί να δώσει άμεσα το στίγμα του ως υπουργός Περιβάλλοντος σε επτά ακόμη ανοικτά μέτωπα:

-Τους ημιυπαίθριους. Τέλος Ιουνίου λήγει η τρίτη προθεσμία που είχε δώσει το ΥΠΕΚΑ για την υποβολή δηλώσεων. Οι αιτήσεις υπερβαίνουν τις 700.000 και ο νέος υπουργός με τη «λογιστική» προσέγγιση που κουβαλά θα πρέπει να αποφασίσει αν θα ολοκληρωθεί εδώ η ρύθμιση ή θα δοθεί και νέα παράταση. Το υπουργείο Οικονομικών έχει προβλέψει έσοδα 1,5 εκ. ευρώ από την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.

-Στις αρχές  Ιουλίου η πρώην υπουργός ΠΕΚΑ είχε προγραμματίσει να παρουσιάσει με αρκετή καθυστέρηση το νέο ρυθμιστικό της Αθήνας, που περιλαμβάνει τις βασικές αρχές για την ανάπτυξη της πόλης έως το 2020. Το ρυθμιστικό βάζει φραγμούς στην επέκταση της πόλης, προβλέπει την σταδιακή κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης με την κατάργηση των παρεκκλίσεων και προτείνει την καταβολή υπερτιμήματος για όσες εκτάσεις  απαλλοτριώνονται σε περιοχές που δημιουργούνται μεγάλες υπεραξίες. Στον Οργανισμό της Αθήνας περιμένουν δουν τι στάση θα κρατήσει ο νέος υπουργός στις αρχές που φέρουν την σφραγίδα της Τίνας, οι οποίες όμως έρχονται κόντρα στις ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα.

-Ακόμη και  κατά την αποχώρησή της από το ΥΠΕΚΑ, η πρώην υπουργός δήλωνε εναντίον της επέκτασης των αυτοκινητοδρόμων. Ήταν μια έμμεση παραίνεση στον διάδοχό της να μην ενδώσει στις πιέσεις για την επέκταση των αυτοκινητοδρόμων της Αττικής. Μέχρι τελευταία στιγμή ο κ. Δημήτρης Ρέππας ως υπουργός Υποδομών πίεζε να γίνει η σήραγγα στον Υμηττό που θα συνδέει το λεκανοπέδιο με τα Μεσόγεια. Όμως η Τίνα Μπιρμπίλη ήταν ανένδοτη και το έργο δεν περιλαμβάνεται στο νέο ρυθμιστικό της Αθήνας.

- Η ανάρτηση  των δασικών χαρτών σε Μαραθώνα, Πεντέλη και Νέα Παντέλη, αποδείχτηκε λιγότερο επώδυνη σε προσφυγές από όσο αναμενόταν. Το μεγάλο όμως βήμα της κύρωσης των δασικών χαρτών θα πρέπει συνεχιστεί με την ανάρτηση χαρτών για Κηφισιά, Δροσιά, Φυλή και Σταμάτα.

-Τέλος του μήνα είναι να προγραμματισμένος ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου. Με αφορμή το όραμα για την εμβληματική αυτή ανάπλαση του κέντρου, η νέα ηγεσία του υπουργείου θα πρέπει να διαχειριστεί ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων και ποδηλατοδρόμων που η μόνιμη επωδός είναι ότι είναι αδύνατο να χρηματοδοτηθούν, ελλείψει πόρων. Γνωρίζοντας την πεζή πραγματικότητα των αριθμών θα πρέπει να αποφασίσει ο νέος υπουργός ΠΕΚΑ, ποια από τα φιλόδοξα σχέδια της Τίνας Μπιρμπίλη, μπορούν να προχωρήσουν.       

- Η ανάπτυξη του Ελληνικού και τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Κερατέα είναι δύο επιπλέον αγκάθια που θα χρειαστεί να διαχειριστεί από τη νέα του θέση ο κ. Παπακωνστανίνου. Την περασμένη Τετάρτη που η κυβέρνηση ζούσε στιγμές απόλυτης αποσταθεροποίησης, ο φορείς της Κερατέας κατέθεταν την εναλλακτική τους πρόταση για την χωροθέτηση των υποδομών απορριμμάτων. Η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ θα κληθεί να παρουσιάσει σύντομα την πρόταση στην κυβέρνηση και να αποφασίσει για την τύχης της. Σε ό,τι αφορά το Ελληνικό, μέχρι τα τέλη του μήνα αναμένεται να βγει η πρόσκληση ενδιαφέροντος, που θα αποτελέσει ένα είδος βαρόμετρου για το επενδυτικό ενδιαφέρον. Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα έχει λόγο στην διαμόρφωση του χώρου από μια σκοπιά όμως που δεν προϊδεάζει για φιλοπεριβαλλοντική προσέγγιση.