Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Περήφανος είναι ο κ. Λιακόπουλος για την κατασκευή του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (Κ.Ε.Λ) Β. Μεσογείων στο Πλατύ Χωράφι

Στην πρόσφατη συνεδρίαση (2/6/11) του περιφερειακού συμβουλίου για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων, ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός ανέφερε ότι βούληση της Περιφέρειας είναι τα μεγάλα έργα, όπως οι ΧΥΤΑ και τα ΚΕΛ, να γίνουν με σύγχρονες προδιαγραφές . Μετά την ομιλία του έδωσε τον λόγο στον φίλο του –όπως τον αποκάλεσε- Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Ηλία Λιακόπουλο ο οποίος είπε: «Δεν μπορεί να μποϋκοτάρουν οι λίγοι έργα που θα 

βοηθήσουν την αναβάθμιση ποιότητας ζωής των πολλών. Νοιώθω περήφανος γιατί κατορθώσαμε μετά από τη σύμφωνη γνώμη των εμπλεκομένων Δημάρχων να δημοπρατήσουμε το ΚΕΛ Κρωπίας. Επίσης νοιώθω περήφανος που είμαστε στην ίδια διαδικασία και με τα Σπάτα για το ΚΕΛ Β. Μεσογείων».
    Η ανησυχία που εκφράζουμε εδώ και πολύ καιρό για την πρόθεση της πολιτείας να προχωρήσει στην κατασκευή του ανοιχτού τύπου Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Β. Μεσογείων στην καρδιά του Δήμου μας, παρά την αντίθετη άποψη των πολιτών και των δημοτικών αρχών, επιβεβαιώνεται πλέον από τα πιο επίσημα χείλη.
     Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας (6/6/2011), ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Βλαχάκης ενημέρωσε το σώμα για τα εμπόδια και την αδιαφορία που αντιμετώπισε από το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) σχετικά με την προώθηση της πρότασης περί χρηματοδότησης του τοπικού βιολογικού καθαρισμού του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, η οποία κατατέθηκε ύστερα από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 31/3/2011. Η πρόταση αυτή εντάσσεται στα πλαίσια της ανοιχτής πρόσκλησης της αρμόδιας Υπουργού κ. Μπιρμπίλη προς τους Δήμους για την κατάθεση αιτήσεων περί χρηματοδότησης μελέτης-κατασκευής εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης και κατασκευής του αποδέκτη.
     Υπενθυμίζουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, εκτός από την ομόφωνη απόφαση για την κατασκευή τοπικού βιολογικού καθαρισμού, έχει ομόφωνα διακηρύξει την αντίθεση του στην χωροθέτηση και εγκατάσταση του ΚΕΛ. Β. Μεσογείων στο Πλατύ Χωράφι και στην εκβολή των λυμάτων στην θάλασσα. Ίδιου περιεχομένου ομόφωνες αποφάσεις έχουν λάβει και τα Τοπικά Συμβούλια του Πικερμίου, των Σπάτων και της Αρτέμιδας
    Ενόψει αυτών των δυσάρεστων για την περιοχή μας εξελίξεων, το Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας-Πικερμίου αποφάσισε την άμεση και κατεπείγουσα σύγκλιση του την επόμενη εβδομάδα έτσι ώστε να αποφασιστούν οι περαιτέρω θεσμικές κινήσεις του.
     Αποφάσεις της πολιτεία οι οποίες απεμπολούν την βούληση θεσμικών φορέων, και οι οποίες παρακάμπτουν απροκάλυπτα τον νόμο περί της συμμετοχής και συναίνεσης των πολιτών στην λήψη αποφάσεων, είναι σίγουρο ότι θα καταπέσουν , θα ακυρωθούν.
     Οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να μην αδιαφορήσουν για την δυσφορία του κόσμου και να επανεξετάσουν την προωθούμενη πρότασή τους, λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλες τις παραμέτρους βιωσιμότητας και ανάπτυξης της κάθε περιοχής και των εγκαταστάσεων.
     Υπάρχουν βιώσιμες λύσεις, σύγχρονης τεχνολογίας, για την αντιμετώπιση του αποχετευτικού προβλήματος λυμάτων και των απορριμμάτων που σέβονται τον άνθρωπο, την υγεία του, το περιβάλλον και που δεν υποθηκεύουν το μέλλον των παιδιών μας.

Η δημοτική σύμβουλος Ραφήνας-Πικερμίου
Αμαλία Τόκα