Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Σχεδίαζαν τη ρύθμιση του χρέους ένα χρόνο πριν!

Τι αποκαλύπτεται σε έγγραφο του ΔΝΤ

Προδιαγεγραμμένη – κατόπιν μυστικών συνεννοήσεων μεταξύ της κυβέρνησης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου – φαίνεται ότι ήταν η πορεία της χώρας μας προς το γκρεμό της επαπειλούμενης χρεοκοπίας, δηλαδή στη φάση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα αυτή τη στιγμή.

Το σχέδιο-σοκ, το οποίο άρχισε να υλοποιεί η κυβέρνηση από το φθινόπωρο του 2009, όπως και οι τελικοί στόχοι αυτού έχουν αρχίσει πλέον να αποκαλύπτονται, όπως αναφέρει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος».
Σιγά-σιγά έρχονται στο φως στοιχεία-σοκ για τις κρυφές συμφωνίες της κυβέρνησης με τις δάνειες δυνάμεις.

Η εφημερίδα φέρνει σήμερα στο φως ένα ντοκουμέντο που αποδεικνύει ότι οι εξελίξεις είχαν δρομολογηθεί τουλάχιστον 13 μήνες πριν. Πρόκειται για ένα δημοσίευμα τύπου Q&A που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του ΔΝΤ, στις 9 Μαΐου του 2010.

Μια από τις ερωτήσεις ήταν η ακόλουθη: «Δεν θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να επαναδιαπραγματευθεί το χρέος της;». Η απάντηση ήταν ότι η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας και δεν αποτελεί πανάκεια.

Ωστόσο, στο τέλος υπήρχε μία είδηση σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης και της τρόικας για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους. Εκεί φαινόταν, σύμφωνα πάντα με τον «Ελεύθερο Τύπο», ότι η Ελλάδα θα έφθανε στη διαδικασία αναχρηματοδότησης των δανειακών της αναγκών και στην εθελοντική επιμήκυνση του ελληνικού χρέους.

Συγκεκριμένα, αναφερόταν το εξής: «Η συνετή διαχείριση του χρέους αποτελεί μέρος του κυβερνητικού προγράμματος. Η ελληνική κυβέρνηση εκσυγχρονίζει τη στρατηγική της για τη διαχείριση του χρέους και τα μέσα για τη διασφάλιση επαρκούς διαχείρισης του κινδύνου, ενώ θα διερευνηθεί το εύρος μιας συντονισμένης εθελούσιας συμφωνίας περιστροφής του χρέους με τις ομάδες των επενδυτών».