Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2011

Εκτεταμένη χρήση χημικών από τα ΜΑΤ Επεισόδια σε Σύνταγμα και Ρηγίλλης

Ενταση επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας όποιυ χιλιάδες διαδηλωτές έχουν πλημμυρίσει όλους τους δρόμους από Βασ. Κωνσταντίνου μέχρι Φιλελλήνων και από Ομόνοια μέχρι Σύνταγμα.

Αυτή την ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη επεισόδια σε Σύνταγμα και Ρηγίλλης. Οι διαδηλωτές κατάφεραν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό στη Ρηγίλλης και να φτάσουν μία ανάσα πριν το Μέγαρο Μαξίμου και το Προεδρικό Μέγαρο. Η αστυνομία προχώρησε σε χρήση χημικών για να διαλύσει το συγκεντρωμένο πλήθος.

Ουσιαστικά έχει στηθεί μία λαοθάλασσα γύρω από το κτήριο της Βουλής, αν και λόγω των επεισοδίων πολλοί διαδηλωτές έχουν οπισθοχωρήσει. Λίγο μετά τις 11:00 στην πλατεία Συντάγματος έφτασε και η πορεία του ΠΑΜΕ, ενώ η πορεία της ΓΣΕΕ βρίσκεται στη Σταδίου.

Η ατμόσφαιρα στο κέντρο της Αθήνας είναι πολύ ηλεκτρισμένη με συνεχείς μικροεντάσεις, ενώ η αστυνομική παρουσία είναι πιο αισθητή από ποτέ. Διαδηλωτές στο ύψος της Β. Σοφίας ανα διαστήματα προσπαθούν να ρίξουν κάτω τον σιδερένιο φράχτη που ύψωσαν τα ξημερώματα οι αστυνομικοί στο ύψος των ανθοπωλείων δίπλα στη Βουλή. Επικρατεί ένταση και η αστυνομία έχει κάνει χρήση χημικών.
Οι διαδηλωτές γιουχάρουν τα αυτοκίνητα των βουλευτών αλλά και του πρωθυπουργού όταν αυτά περνούν από τη Βασ. Κωνσταντίνου, στη συμβολή της με τη Βασ. Γεωργίου με κατεύθυνση προς το ελληνικό κοινοβούλιο. Μερικοί μάλιστα εκτόξευσαν αυγά και μπουκάλια νερού, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε 12 προσαγωγές, αλλά τελικά οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Κλειστός είναι ακόμα και ο Εθνικός Κήπος, όπως και όλοι οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας (από το ύψος του Χίλτον).
Σήμερα περίπου 5.000 αστυνομικοί και 32 διμοιρίες των ΜΑΤ βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για τις κινητοποιήσεις -σε τέσσερα σημεία της Αθήνας- από συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους «αγανακτισμένους» πολίτες αλλά και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Βασικός στόχος του σχεδιασμού της ΕΛ.ΑΣ. είναι αφενός να μην προκληθούν επεισόδια και αφετέρου να μην υπάρξει αποκλεισμός της Βουλής όπου συζητείται το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Χαρακτηριστικό της κινητοποίησης είναι ότι έχουν έχουν κληθεί στην Αθήνα 12 διμοιρίες των ΜΑΤ από την επαρχία, ενώ παράλληλα έχει ζητηθεί απ' όλο το προσωπικό να βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας.

Χθες στην πλατεία Συντάγματος βρέθηκαν για 21η συνεχή ημέρα οι Αγανακτισμένοι πολίτες, ενώ επικράτησε ένταση  λίγο μετά τις 8 το βράδυ όταν ένα μεγάλο μέρος των διαδηλωτών επιχείρησαν να κάνουν «ντου» στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, καθώς υπήρχαν φήμες ότι στο εστιατόριο του ξενοδοχείου, δειπνούσαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Τελικά η «επιδρομή» αποφεύχθηκε  αλλά εκατοντάδες Αγανακτισμένοι παρέμειναν για αρκετή ώρα έξω από το ξενοδοχείο, φωνάζοντας υβριστικά συνθήματα.
ΘΕΜΑ WEB