Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Δρώμενα στο Δήμο Σπάτων-Αρτέμιδος

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τους Πολιούχους Αποστόλους Αγίους Πέτρο και Παύλο, του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος πραγματοποιήθηκαν τα εξής δρώμενα.

Την έναρξη των  εορταστικών εκδηλώσεων άνοιξε την Παρασκευή 24 Ιουνίου στο Πνευματικό Κέντρο «Χρήστος Μπέκας» η χορωδία του ΚΑΠΗ Σπάτων με συναυλία αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι.


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Σπάτων Αρτέμιδος  κος Χρήστος Α. Μάρκου ο αντιδήμαρχος κ. Αθανάσιος Μαργέτης , ο Βουλευτής περιφέρειας Αττικής Νικόλαος Καντερές, η Πρόεδρος του Οργανισμού Παιδείας  Πολιτισμού & Περιβάλλοντος “ο Ξενοφών”  κα Μάρκου Παναγιώτα πολλά από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάτων Αρτέμιδος, καθώς και μέλη Πολιτιστικών και Εξωραϊστικών Συλλόγων.
Στην συνέχεια το Σάββατο 25  Ιουνίου πλήθος κόσμου παρακολούθησε την παράσταση “Πεδίον ολισθηρόν” από το χοροθέατρο ΔΑ.ΓΙ.ΠΟ.ΛΗ. σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα, χορευτές με αναπηρία και μη, μας άφησαν άφωνους με τη δύναμη της ψυχής και της θέλησής τους.
Την παραμονή της εορτής των Πολιούχων της πόλης μας την Τρίτη 28 Ιουνίου στις 10:00 το πρωί πραγματοποιήθηκε “Ο Δρόμος του Στιφάδου” με Ποδήλατο σε συνεργασία με τον Ορειβατικό Σύλλογο Σπάτων.
Η εκκίνηση έγινε από το Γυμνάσιο Σπάτων ακολούθησε τη διαδρομή Γυμνάσιο- Αγ. Πέτρος και τερμάτισε στο χώρο “Φαγιά”  όπου τους ποδηλάτες περίμεναν και υποδέχτηκαν ο  Δήμαρχος Σπάτων Αρτέμιδος  κος Χρήστος Α. Μάρκου η Πρόεδρος του Οργανισμού Παιδείας Πολιτισμού & Περιβάλλοντος “ο Ξενοφών” κα Μάρκου Παναγιώτα , μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάτων Αρτέμιδος και πλήθος κόσμου.
Ήταν μια πολύ πετυχημένη διοργάνωση όπου οι μικροί ποδηλάτες ενθουσιάστηκαν και πιστεύουμε ότι ‘Ο Δρόμος του Στιφάδου με Ποδήλατο’ θα καθιερωθεί και θα γίνει θεσμός.
Το απόγευμα  τελέσθηκε στον ιστορικό Ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου   Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός.
Μετά το τέλος της λειτουργίας έγινε η καθιερωμένη λαμπαδηδρομία από τον Ιερό Ναό μέχρι τα καζάνια στο χώρο  ‘Φαγιά’ όπου μικροί και μεγάλοι με ενθουσιασμό παρακολούθησαν την πορεία των μελών από τον Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου Σπάτων Αρτέμιδος, την Ακαδημία Ποδοσφαίρου του Αήττητου, του ΑΟΚ & ΕΑΟΣ  Σπάτων που πραγματοποίησαν το παραδοσιακό άναμμα της φωτιάς .
Την τελετή λάμπρυνε με την παρουσία του ο Μητροπολίτης Μεσογαίας & Λαυρεωτικής κ.κ. Νικόλαος. Επίσης παρευρέθηκαν  ο Δήμαρχος Σπάτων Αρτέμιδος  κος Χρήστος Α. Μάρκου, ο τ. Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής κ. Απόστολος Σταύρου, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Μαργέτης Αθανάσιος , Πουλάκης Πέτρος και Σερέτης Χρήστος, η Πρόεδρος του Οργανισμού Παιδείας Πολιτισμού & Περιβάλλοντος κα Μάρκου Παναγιώτα , ο πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Σπάτων- Αρτέμιδος “Η Άρτεμις” κος  Γεωργάκης Αντώνης, οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων Σπάτων & Αρτέμιδος κ.κ. Γιαννάτος Σωτήρης και  Ρήγας Γρηγόρης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Κασίμης Γεώργιος, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Μάρκου Δημήτρης, οι κ. κ. Τούντας Αντώνης ,Στάμου Δημήτρης,  Τσαντήλας Χρήστος, Μποτζιολής Δημήτρης και από το τοπικό Αρτέμιδος η Μωραΐτη Ιωάννα, , πολλά από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου  Σπάτων- Αρτέμιδος, καθώς και μέλη Πολιτιστικών και Εξωραϊστικών Συλλόγων.
Στην συνέχεια την εορταστική ατμόσφαιρα ολοκλήρωσε το Σπατανέικο γλέντι  που πραγματοποιήθηκε  στον προαύλειο χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σπάτων.
Ήταν μια κεφάτη βραδιά που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες. Ο κόσμος διασκέδασε και ξέχασε έστω για λίγο τα προβλήματα της καθημερινότητας. Τραγούδησαν οι Σπαταναίοι καλλιτέχνες Άγγελος Σαραγούδας  και Νίκος Μεσογείτης. Η Ευδοκία έδωσε τον δικό της τόνο στη βραδιά, το ίδιο και ο Σαράντης Σαλέας. Ο Βασίλης Σαλέας μάγεψε με το κλαρίνο του. Ο Νίκος Σαραγούδας έπαιξε ούτι και τραγούδησε ξεσηκώνοντας το κοινό μεταφέροντάς μας σε μονοπάτια που η Δύση σμίγει με την Ανατολή. Συγκλονιστική και η ερμηνεία της Γιασεμής Σαραγούδα.
Τέλος ανήμερα της εορτής μεγάλη ήταν η συμμετοχή των δημοτών μας καθώς και των επισκεπτών στον Όρθρο και την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία που πραγματοποιήθηκε  στον Ιερό Ναό ‘Πέτρου & Παύλου’ διότι το έθιμο αυτό του τόπου μας έχει διαδοθεί στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων.