Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Σύσκεψη για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής υπό τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργο Παπακωνταντίνου, ευρεία σύσκεψη με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Πάρις Κουκουλόπουλος, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός και ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Ηλίας Λιακόπουλος.


Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η διαγωνιστική διαδικασία για την προκήρυξη των έργων υποδομής διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής που περιλαμβάνονται στον περιφερειακό σχεδιασμό.

Το πρώτο στάδιο του διεθνή, ανοικτού διαγωνισμού θα είναι η προαναγγελία του διαγωνισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον διεθνή Τύπο και θα περιλαμβάνει ευρεία διαβούλευση, ώστε να εξασφαλίζεται η διαφάνεια και η ίση μεταχείριση όλων των τεχνολογιών που υπακούουν στους αυστηρούς κανόνες της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Η προαναγγελία θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 22 Αυγούστου 2011.

Στόχος της κυβέρνησης είναι, η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής να βασίζεται στο συνδυασμό ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, επεξεργασίας και αξιοποίησης των απορριμμάτων με ανοικτές και δόκιμες τεχνολογίες, που έχουν ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εύλογο χρονικό διάστημα και τέλος ασφαλούς διάθεσης των υπολειμμάτων.

Η κυβέρνηση θέλει να προσελκύσει επενδύσεις, περίπου 400 εκ. ευρώ, που θα διασφαλίσουν το βέλτιστο αποτέλεσμα για τους πολίτες και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και στην προστασία της δημόσιας υγείας.

Για το θέμα αυτό ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός δήλωσε: «Είναι γεγονός ότι τελευταία υπάρχει έντονη κινητικότητα στο θέμα των απορριμμάτων. Η Αιρετή Περιφέρεια σύμφωνα με τον Καλλικράτη έχει την αρμοδιότητα του Σχεδιασμού και όχι την αρμοδιότητα εκτέλεσης των έργων. Σε κάθε περίπτωση θα ασκήσουμε τις αρμοδιότητές μας αλλά με κριτικό πνεύμα σε κάθε καθυστέρηση υλοποίησης των έργων. Η προαναγγελία στην Ευρωπαϊκή Ένωση των τεχνικών όρων και των προϋποθέσεων προκήρυξης των έργων αποτελεί τη διαδικασία που εξασφαλίζει τη διαφάνεια και θα επιτρέψει σε όλους τους ενδιαφερόμενους να εκφράσουν τις απόψεις τους. Άλλωστε αυτή τη θέση την είχα εκφράσει  από την προεκλογική περίοδο. Χαιρόμαστε που επιτέλους όλοι κατάλαβαν το μέγεθος του προβλήματος και το ΕΠΕΙΓΟΝ τους θέματος».