Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Θέλει να χτίσει “πράσινο” προφίλ, αλλά δεν του βγαίνει

Ο στόχος της πλήρους ανατροπής της πολιτικής που είχε ακολουθήσει η Τίνα Μπιρμπίλη καθίσταται όλο και πιο σαφής από τις κινήσεις του νέου υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Σε τέτοιο, δε, βαθμό που η προσπάθεια καλλιέργειας ενός “πράσινου” προφίλ – η οποία καταγράφηκε ήδη από την τελετή παραλαβής του θώκου – με αποτίναξη της λογιστικής “ρετσινιάς”, έπειτα από την κληρονομιά που άφησε στην ελληνική οικονομία, να μοιάζει εκ των προτέρων καταδικασμένη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη από τις πρώτες μέρες της θητείας του ο κ. Παπακωνσταντίνου  φέρνει αναστάτωση και έρχεται σε κόντρα τόσο με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις όσο και με τους επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην “πράσινη ενέργεια”, με θέματα τριβής τα αυθαίρετα, τα απορρίμματα και την δασική πολιτική από τη μια και την τιμολόγηση της παραγόμενης από ΑΠΕ ενέργειας από την άλλη.

Ο νέος ΥΠΕΚΑ συναντήθηκε την Δευτέρα με τους εκπροσώπους οκτώ οικολογικών οργανώσεων και, όσο κι αν τους άκουσε με προσοχή και κράτησε ήπιους τόνους, απέφυγε να δεσμευτεί, τείνοντας (όπου τον παίρνει) χείρα συνεργασίας.
Η αλήθεια άλλωστε είναι ότι ο υπουργός είπε το “ναι” στην συνάντηση με τις ΜΚΟ μετά το «ραβασάκι» που του έστειλαν στις 24 Ιουνίου για τα όσα είχε δηλώσει στις προγραμματικές του δηλώσεις και  τα οποία είχαν σαφή «αντιοικολογικό» χαρακτήρα!
Ο «τσάρος» εμφανίστηκε πολύ καλά διαβασμένος στα θέματα του υπουργείου, ακούγοντας με ψυχραιμία τις επικρίσεις που δέχτηκε κυρίως στους τομείς των αυθαιρέτων, της καύσης απορριμμάτων αλλά και της δασικής πολιτικής.
«Δεν ακούσαμε σοφίες και ούτε περιμέναμε να εισπράξουμε κάποιες δεσμεύσεις» υπογραμμίζει ο επικεφαλής της Greenpeace κ. Νίκος Χαραλαμπίδης, επισημαίνοντας ότι ξεκαθάρισε εκ των προτέρων ότι δεν μπορεί να υπάρχει ταύτιση σε όλα.
«Είναι ένας άνθρωπος που τους προηγούμενους μήνες βρέθηκε η δημοτικότητά του υπό του μηδενός και τώρα προσπαθεί να καλλιεργήσει ένα πιο θετικό προφίλ», υποστηρίζει άλλο μέλος ΜΚΟ, σχολιάζοντας την συνάντηση με τον νέο υπουργό.
Ο κ. Παπακωσταντίνου δεν επιφύλαξε ειδήσεις στους εκπροσώπους των περιβαλλοντικών οργανώσεων αλλά επανέλαβε ένα χρονοδιάγραμμα δράσεων που σκοπεύει να ακολουθήσει στο πλαίσιο των νέων καθηκόντων του.

Το αναγκαίο κακό και οι ήξεις - αφίξεις
Για το νέο καθεστώς περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, ανακοίνωσε ότι θα δημοσιοποιήσει τη νέα νομοθετική ρύθμιση μέσα στο μήνα με σκοπό να τεθεί σε διαβούλευση. Για τα αυθαίρετα φάνηκε να κρατά τη στάση του αναγκαίου «κακού», υπογραμμίζοντας ότι η ρύθμιση που θα φέρει θα «τακτοποιεί» όσα χτίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια -εκτός από εκείνα που είναι σε αιγιαλό, δάση και αρχαιολογικούς χώρους- με έμφαση στον πώς θα αποφευχθούν οι νέες γενιές αυθαιρέτων.

Για τα απορρίμματα, ο κ. Παπακωσταντίνου προσπάθησε να ανασκευάσει λέγοντας ότι δεν προκρίνει την καύση αλλά ότι θα πρέπει να μην αποκλειστούν τεχνολογίες που μπορούν να δώσουν οριστικές λύσεις στην διαχείριση των αποβλήτων. Υποσχέθηκε ότι σε ένα χρόνο μπορεί να υπάρξουν ρεαλιστικές λύσεις στο θέμα των βιολογικών καθαρισμών, για το οποίο μας κυνηγά η ΕΕ ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε και για τους φορείς διαχείρισης. 
Το υπουργείο δεσμεύθηκε να στηρίξει τη λειτουργία τους και να βρεθεί χρηματοδότηση που αποτελεί την αχίλλειο πέρνα τους.

«Ήταν μια ειλικρινής και πολύ χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας ότι θα συσταθεί κοινή ομάδα εργασίας για το θέμα των απορριμμάτων, με έμφαση, στην πρόληψη και στην ανακύκλωση.

Αναστάτωση στους επενδυτές των ΑΠΕ
Αν, πάντως, η Τίνα Μπιρμπίλη με τον ν.3851/2010 είχε καταφέρει, έστω και εν μέσω υπερβολών, να δώσει μία ώθηση στην πραγματοποίηση επενδύσεων από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), φαίνεται ότι με τον Γ. Παπακωνσταντίνου ο χώρος θα πρέπει να συνηθίσει σε λογικές …Πορτογαλίας.

Η ένταξη της συγκεκριμένης χώρας είχε συνοδευθεί από την ανάληψη δεσμεύσεων για μείωση των τιμών που πληρώνουν οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς, ωστόσο η πρώην ΥΠΕΚΑ είχε καθησυχάσει τους δραστηριοποιούμενους στον τομέα, επισημαίνοντας ότι η τεχνολογία των ΑΠΕ είναι ιδιαίτερα ώριμη στην πορτογαλική αγορά, κάτι που δεν συμβαίνει στην χώρα μας για την οποία, όπως επεσήμαινε, δεν έχει τεθεί οποιοδήποτε ανάλογο ζήτημα.

Μόλις σήμερα, ο δρ. Αλέξανδρος Ζαχαρίου, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Εξπρές” έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για μια μείωση των τιμών καθώς αυτή, ειδικά εάν είχε αναδρομική ισχύ, θα επέφερε “καταστροφικές συνέπειες στην αξιοπιστία και ασφάλεια του επενδυτικού περιβάλλοντος, αποτρέποντας νέους επενδυτές να δραστηριοποιηθούν στους κλάδους των ΑΠΕ”.

Ωστόσο ο κ. Παπακωνσταντίνου, σε δική του συνέντευξη στην Ημερησία ήταν σαφής: “θέλουμε να προχωρήσουμε στον εξορθολογισμό και σε ένα πιο δίκαιο ορισμό των τιμών για τις AΠE, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα κόστους, ώστε να συνεχίσει να υπάρχει κίνητρο και απόδοση για τους παραγωγούς, αλλά και χωρίς υπέρμετρη επιβάρυνση για τον τελικό καταναλωτή”, απάντησε σε σχετικό ερώτημα.
Με δεδομένο ότι ειδικά για τα φωτοβολταϊκά, η οποία είναι και η ταχύτερα αναπτυσσόμενη κατηγορία ΑΠΕ, ήδη η κείμενη νομοθεσία προβλέπει σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών που πληρώνονται για την παραγωγή ενέργεια, προφανώς ο υπουργός ΠΕΚΑ αναφέρεται είτε σε νέα παρέμβαση για ταχύτερη μείωση τιμών στην παραγόμενη από τη συγκεκριμένη πηγή ηλεκτρική ενέργεια, είτε και σε χαμηλότερες τιμές για τις άλλες μορφές ΑΠΕ.