Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

«Στρογγυλό τραπέζι» για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική

Στα πρότυπα των χωρών της Ε.Ε.

Πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής υπό τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργο Παπακωνταντίνου, ευρεία σύσκεψη σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Πάρης Κουκουλόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Ηλίας Λιακόπουλος, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός και ο Γενικός Γραμματέας ΠΕΚΑ, Άρης Αλεξόπουλος.

Στη σύσκεψη τονίστηκε η αναγκαιότητα άμεσης υλοποίησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Αττικής και αποφασίστηκε η διαμόρφωση ενός αξιόπιστου και δομημένου χρονοδιαγράμματος ενεργειών δράσεων και χρηματοδοτήσεων που θα καλύπτει στο σύνολό του το ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική.

Παράλληλα αποφασίστηκε, η επίσπευση των διαδικασιών για την εκκίνηση των έργων υποδομής διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής που περιλαμβάνονται στον περιφερειακό σχεδιασμό καθώς και διαφάνειας, που θα πρέπει να διέπει τη διαγωνιστική διαδικασία.

Η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής θα πρέπει να βασίζεται, όπως γίνεται ήδη σε εξελιγμένες στον τομέα ευρωπαϊκές χώρες, σε συνδυασμό ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, επεξεργασίας και αξιοποίησης σε σύγχρονα εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων με ανοικτές και δόκιμες τεχνολογίες, που έχουν ήδη εφαρμοστεί σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εύλογο χρονικό διάστημα και τέλος την ασφαλή ταφή των υπολειμμάτων.

Οι συντονισμένες ενέργειες των Υπουργείων Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Εσωτερικών εγγυώνται τις προϋποθέσεις, που θα διασφαλίζουν τη βιώσιμη και περιβαλλοντικά αποδεκτή διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής.