Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Κατασχέσεις για όσους χρωστούν

Σκληρά μέτρα κατά 300.000 οφειλετών του ΙΚΑ (με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων αλλά και εισοδημάτων τους) θέτουν σε εφαρμογή από σήμερα το υπουργείο Εργασίας και η διοίκηση του Ταμείου, προκειμένου αυτοί να εξοφλήσουν τα χρέη τους. 
 
Ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης και ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβ. Σπυρόπουλος, κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου, τόνισαν ότι ο χρόνος που δόθηκε στις επιχειρήσεις οι οποίες οφείλουν, έληξε. «Καμία ανοχή και για κανέναν» ήταν η φράση του υπουργού Εργασίας.
Ο υπουργός Εργασίας είπε χαρακτηριστικά: «Οταν οι συντάξεις μειώνονται, όταν οι φόροι αυξάνονται, όταν το εισόδημα συνολικά μειώνεται για τη συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών και των πολιτών δεν μπορούν κάποιες επιχειρήσεις, παρά τις διευκολύνσεις που παρέχουμε για τη ρύθμιση των οφειλών, να συνεχίζουν να είναι ασυνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Ούτε μπορούμε να δημιουργούμε την εντύπωση ή και την πεποίθηση στους πολίτες που σηκώνουν τα βάρη των επώδυνων μέτρων ότι κάποιοι είναι στο απυρόβλητο και σε καθεστώς ατιμωρησίας». Και πρόσθεσε: «Επιταχύνουμε τις διαδικασίες για την εφαρμογή των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης εισφορών με το μέτρο της κατάσχεσης εις χείρας τρίτων αλλά και άλλων κατασχέσεων, ξεκινώντας από τους μεγαλοοφειλέτες, τους οποίους έχουμε ειδοποιήσει».
Ο κ. Σπυρόπουλος παρατήρησε ότι η διοίκηση του ΙΚΑ έχει ήδη προχωρήσει στην εκπόνηση δράσεων και μέτρων που, μεταξύ άλλων, αφορούν τη βελτίωση της απόδοσης των δύο - κυρίως - τελευταίων ρυθμίσεων οφειλών, προτάσσοντας τον φιλικό διακανονισμό και λαμβάνοντας αναγκαστικά μέτρα και κατασχέσεις εις χείρας τρίτων για όσους αδιαφορούν για τη ρύθμιση των οφειλών τους, την άμεση εξόφληση από το υπουργείο Οικονομικών οφειλών του Δημοσίου ύψους 55 εκατ. ευρώ, τη συστηματική σύγκριση δηλωθεισών και καταβληθεισών εισφορών για άμεση είσπραξη των διαφορών και την εντατικοποίηση των επιτόπιων ελέγχων.
Από το σύνολο αυτών των δράσεων αναμένεται η είσπραξη 250-300 εκατ. ευρώ επιπλέον του αρχικού στόχου.
Πάντως, τόσο ο υπουργός Εργασίας όσο και ο διοικητής του ΙΚΑ εξέφρασαν την αγωνία τους για την ημερομηνία καταβολής των συντάξεων κάθε μήνα, τονίζοντας ωστόσο πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα έως το τέλος του έτους. Ο κ. Κουτρουμάνης τόνισε χαρακτηριστικά: «Εχουμε κάνει τον προγραμματισμό μας έτσι ώστε αυτό που καταφέραμε μέχρι σήμερα, να μην υπάρξει η παραμικρή καθυστέρηση στην καταβολή των συντάξεων αλλά και των επιδομάτων ανεργίας, να συνεχιστεί και για το επόμενο διάστημα διασφαλίζοντας τους αναγκαίους πόρους. Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο αλλά βρισκόμαστε σε συνεχή ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο. Ειδικά για το ΙΚΑ το 2011 είναι ο δυσκολότερος χρόνος στην ιστορία του. Είναι ο φορέας στον οποίο μεταφέρονται άμεσα οι συνέπειες της κρίσης.
Η αύξηση της ανεργίας, η μείωση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα αλλά και το πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών, που είναι μία αναγκαία επιλογή για τη διατήρηση θέσεων εργασίας, θα κοστίσουν συνολικά στο ΙΚΑ για το 2011 2,7 δισ. ευρώ και επιπλέον 500 εκατ. ευρώ στον ΟΑΕΔ. Το 2012 θα είναι ένας άλλος χρόνος για το ΙΚΑ που ελαφρύνεται από τη μεταφορά του κλάδου υγείας στον ΕΟΠΠΥ. Με τις παρεμβάσεις μας εκεί στο φάρμακο και στις άλλες δαπάνες υγείας και μέσα από τη σύμπραξη του ΙΚΑ με τα άλλα τρία μεγάλα Ταμεία μειώνεται σημαντικά το κόστος».