Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Δήλωση του Βουλευτή Ν.Δ. Θανάση Μπούρα

Δήλωση του Βουλευτή Θανάση Μπούρα στο διήμερο Διακρατικό Συνέδριο με θέμα «Βιώσιμη Ανάπτυξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με εξωστρέφεια», που διοργανώθηκε από το Δήμο Αχαρνών.
Ο Θανάσης Μπούρας, βουλευτής Περιφέρειας Αττικής της Ν.Δ. και τ. Υφυπουργός, μιλώντας στο διήμερο Διακρατικό Συνέδριο με θέμα  «Βιώσιμη Ανάπτυξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με εξωστρέφεια», που διοργανώθηκε από το Δήμο Αχαρνών, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οφείλουμε να υιοθετήσουμε ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης για τη χώρα. Ένα πρότυπο ανάπτυξης που υπηρετεί τον άνθρωπο και τις πραγματικές του ανάγκες και που σέβεται το περιβάλλον.
Τα περιβαλλοντικά προβλήματα αποκτούν όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα και παγκόσμια εμβέλεια. Η αλλαγή του κλίματος, η εξάντληση του όζοντος, η μείωση της βιοποικιλότητας, η αποδάσωση, η ενεργειακή κρίση, απειλούν πλέον την οικολογική ισορροπία ολόκληρου του πλανήτη.

Τα όποια περιβαλλοντικά προβλήματα όμως δεν είναι αξεπέραστα. Αλλά δεν αντιμετωπίζονται χωρίς συγκεκριμένο σχεδιασμό και επιτόπου διαχείριση. Μια αποτελεσματική περιβαλλοντική διαχείριση δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο όταν γίνεται κοντά στους πολίτες και τους τόπους.
Η τοπική αυτοδιοίκηση μέσα από όλα τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης, κατάφερε να επιλύσει σημαντικά προβλήματα υποδομών οδοποιίας, ανάπλασης, ύδρευσης, αποχετεύσεις, σχολεία, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, πολιτιστικές υποδομές αλλά και κοινωνικές υποστηρίξεις των πολιτών (βοήθεια στο σπίτι, ΚΑΠΗ κλπ) και να εκσυγχρονίσει τους μηχανισμούς λειτουργίας της.
Η αμεσότητα με τους πολίτες δίνει τη δυνατότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να υλοποιεί τους στόχους των κοινοτικών προγραμμάτων και καλύτερα και γρηγορότερα και αυτό μπορώ να το ισχυρισθώ μετά λόγου γνώσης διότι και Νομάρχης υπήρξα την περίοδο εφαρμογής του Α ΚΠΣ και προετοιμασίας και προγραμματισμού του Β’ ΚΠΣ, αλλά και από τη εμπειρία μου ως αρμόδιος Υφυπουργός για την ολοκλήρωση του Γ’ ΚΠΣ και την προετοιμασία έναρξης και υλοποίησης του ΕΣΠΑ.
Σε όλα τα ΚΠΣ δόθηκε Ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα του Περιβάλλοντος  με σημαντική συνεισφορά της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της υλοποίησης των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων από την Ε.Ε. τόσο κατά το Γ’ ΚΠΣ όσο και κατά την τρέχουσα περίοδο του ΕΣΠΑ 2007-2013, η τοπική αυτοδιοίκηση έχει αναλάβει σημαντικό ρόλο στον τομέα του περιβάλλοντος, με κρίσιμες παρεμβάσεις στη διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων καθώς και στην προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας.
Ιδιαίτερη μέριμνα έχει δοθεί επίσης στην ενίσχυση περιβαλλοντικών και ενεργειακών επενδύσεων από τις επιχειρήσεις καθώς και στην προσπάθεια συστηματοποίησης της περιβαλλοντικής παρέμβασης στον Τομέα της Γεωργίας. Τέλος πόροι διετέθησαν και μέσω των δράσεων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) για Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μαθητών και για Κατάρτιση Εργαζομένων & Ανέργων σε θέματα Περιβάλλοντος καθώς και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον Τομέα του Περιβάλλοντος.
Ανάμεσα στους στόχους του ΕΣΠΑ για τη βιώσιμη ανάπτυξη είναι: η βελτίωση της ποιότητας ζωής και η προστασία του περιβάλλοντος, η βελτίωση της διαχείρισης και αποφυγή υπερεκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, η βελτίωση της ελκυστικότητας της Περιφέρειας, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, μέσω της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας, της έρευνας και τεχνολογίας και φυσικά η δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας.
Η ενεργειακή πολιτική, η πολιτική των μεταφορών και η πολιτική για τον τουρισμό θεωρούνται ως βασικοί τομείς στους οποίους η ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής συνιστώσας είναι επιβεβλημένη.
Μερικές από τις κυριότερες δράσεις που υλοποιούνται μέσω ΕΣΠΑ είναι: οδικά, λιμενικά και σιδηροδρομικά έργα, βελτίωση αστικών μεταφορών, ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού, ανάπτυξη υποδομών κέντρων έρευνας-καινοτομίας και τεχνολογίας, παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, διαχείριση υδάτινων πόρων, στερεών και επικίνδυνων αποβλήτων, κατασκευή νοσοκομειακών μονάδων,  έργα υποδομής εκπαίδευσης, βελτίωση του αστικού χώρου και εφαρμογή Ολοκληρωμένων προγραμμάτων αστικής ανάπτυξης, παρεμβάσεις σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, ανάπτυξη τοπικών προϊόντων, έργα ύδρευσης, αποχέτευσης και εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων, πολεοδομική οργάνωση και ανασυγκρότηση.
Στο πλαίσιο της τρέχουσας περιόδου 2007-2013, σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων και στη συνολική κάλυψη των αναγκών των οικισμών σε λειτουργικές εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων με την δημιουργία όπου απαιτείται και της απαραίτητης υποδομής αποχετευτικών δικτύων.
Εδώ να πω ότι στο Θριάσιο κανονικά θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το αποχετευτικό και ο βιολογικός καθαρισμός ενώ στη ΒΑ Αττική υπάρχουν προβλήματα όσον αφορά στους χώρους εγκατάστασης των ΚΕΛ με συνέπεια να καθυστερούν αυτά τα σημαντικά έργα τα οποία θα μπορούσαν να συνδράμουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων αυτών των περιοχών. Η συνεννόηση μεταξύ των Δήμων της περιοχής πρέπει να γίνει άμεσα προκειμένου να μη χαθούν οι πόροι για τα σημαντικά αυτά έργα.
Επίσης, θα πρέπει να τονίσω ότι όσον αφορά την Αττική από την αρχή δεν έγινε σωστή συνεργασία της Κεντρικής Διοίκησης με την Τοπική Αυτοδιοίκηση έτσι ώστε να προκύψουν κοινά αποδεκτοί χώροι υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων, πλέον, και σύγχρονης εργοστασιακής διαχείρισης των στερεών υπολειμμάτων, πάντα με τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών. Η διαχείριση τόσο των υγρών όσο και των στερεών αποβλήτων πρέπει να είναι ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης από την αρχή μέχρι το τέλος.
Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί κάθε φορά που προκύπτει ζήτημα διαχείρισης απορριμμάτων να αντιμετωπίζεται η Περιφέρεια Αττικής σαν να είναι «η πίσω αυλή της Αθήνας».
Δυστυχώς όμως ο τομέας του περιβάλλοντος έχει παραγκωνιστεί, παρά τις όποιες κυβερνητικές διακηρύξεις για «πράσινη ανάπτυξη». Το ΕΠ «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη σημειώνει πολύ μικρή απορρόφηση. Τον τελευταίο χρόνο δεν έχουν υλοποιηθεί νέα έργα –παρά μόνο έργα γέφυρες από το Γ’ ΚΠΣ- ενώ έχουν δημοσιευτεί κάποιες προσκλήσεις χωρίς όμως να γίνουν οι σχετικές συμβασιοποιήσεις. Η Κυβέρνηση, παρά τις δηλώσεις της, παρουσιάζει έλλειψη συγκεκριμένου σχεδίου και χρονοδιαγράμματος.
Τα έργα ΣΔΙΤ έρχονται να λειτουργήσουν συμπληρωματικά και αυτό γιατί το κράτος κεντρικά, αλλά και οι φορείς της αυτοδιοίκησης, οφείλουν να ανταποκριθούν στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες και απαιτήσεις των πολιτών για σύγχρονες ποιοτικές υποδομές και υπηρεσίες. Με τον τρόπο αυτό, μπορούν να προσφερθούν στους πολίτες περισσότερα έργα και υπηρεσίες ταχύτερα.
Στην Αττική για παράδειγμα αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε διάφορά στάδια προετοιμασίας και υλοποίησης έργα για κατασκευή και συντήρηση σχολείων, υλοποίηση δικτύων αποχέτευσης, εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας σε λιμάνια όπως Πειραιά, Ραφήνας, Ελευσίνας και Λαυρίου κα
Δυστυχώς, η σημαντική μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και οι μεγάλες περικοπές στη χρηματοδότηση των ΟΤΑ δημιουργούν καθυστερήσεις στην υλοποίηση όσων προανέφερα με συνέπεια σε αυτή την κρίσιμη οικονομική συγκυρία έξω από την καθυστέρηση να μεγαλώνει η ύφεση κατά 2% όπως την προσδιορίζει ο Γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής κος Στουρνάρας με άμεσες αρνητικές συνέπειες για την ανάπτυξη και την αύξηση της ανεργίας.
Θέλω όμως να κλείσω με μια νότα αισιοδοξίας ελπίζοντας ότι η Κυβέρνηση θα καταλάβει ότι και το ΕΣΠΑ πρέπει να επιταχύνει και το ΠΔΕ να αυξήσει και τους ΟΤΑ να ενισχύσει έτσι ώστε η τοπική αυτοδιοίκηση να υλοποιήσει τα έργα και τις δράσεις που θα βοηθήσουν και το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη  σε αυτή την κρίσιμη για τον τόπο μας περίοδο.»