Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Η Κερατέα εκδικείται την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ

Aπομακρύνεται όλο και περισσότερο το ενδεχόμενο κατασκευής του ΧΥΤΥ της Κερατέας στη θέση Οβριόκαστρο, καθιστώντας επιτακτική την εξεύρεση εναλλακτικής λύσης για τα απορρίμματα της Αττικής, που μπαίνουν σε νέες περιπέτειες.

Κερασάκι στην τούρτα αποτελεί η χθεσινή απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ακυρώνει την προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων (ΕΣΔΚΝΑ) για την υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού (τέσσερα εργοστάσια και δύο ΧΥΤΥ σε Κερατέα και Γραμματικό), η οποία είχε υπογραφτεί βιαστικά τον περασμένο Δεκέμβριο και κάτω από αδιαφανείς διαδικασίες.

Το ανώτατο δικαστήριο στο σκεπτικό του επισημαίνει μια σειρά από αοριστίες και παρατυπίες κατά την υπογραφή της, όπως η σύνθεση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΣΔΚΝΑ (απαρτιζόταν από αναπληρωματικά και όχι τακτικά μέλη), η έλλειψη σαφούς χρονοδιαγράμματος δράσεων και κατανομής του προϋπολογισμού ανά έργο.

«Θα μελετήσουμε την απόφαση αλλά πιστεύουμε ότι δίνοντας συμπληρωματικά στοιχεία στο Ελεγκτικό Συνέδριο που θα μας ζητηθούν θα ξεπεραστούν τα εμπόδια και δεν θα υπάρξει εμπλοκή με τα έργα», δηλώνει κάπως αισιόδοξα στο protothema.gr ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Ηλίας Λιακόπουλος.

Ο ανασχηματισμός αλλά και η οικονομική κατάρρευση της χώρας έχουν πάει πίσω το θέμα των σκουπιδιών, το οποίο όμως επαναφέρουν στο προσκήνιο οι αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου αλλά και η προχθεσινή απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία παρατείνεται το πάγωμα των εργασιών στην Κερατέα και ζητά να απομακρυνθούν τα μηχανήματα της κατασκευαστικής εταιρείας από την επίμαχη περιοχή.

Στα σκουπίδια το δίδυμο Παπακωνσταντίνου - Κουκουλόπουλος
Όλα δείχνουν ότι το κάδρο των σκουπιδιών θα αλλάξει και κεντρικό ρόλο θα αποκτήσουν ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, που ως έμπειρο στέλεχος της Αυτοδιοίκησης θα αναλάβει τις αρμοδιότητες των σκουπιδιών στο υπουργείο Εσωτερικών.

Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος διατείνεται ότι θα πιάσει το νήμα από εκεί που το άφησε η Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία είχε πραγματοποιήσει διαδοχικές επαφές με τους φορείς της Κερατέας στην κατεύθυνση να δοθεί μια λύση που να βρίσκει σύμφωνη την τοπική κοινωνία. Η λύση αυτή ήταν η κατασκευή του έργου κοντά στην παλιά χωματερή της Κερατέας, σε έκταση περίπου 50 στρεμμάτων.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, πέρα από τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή που έδιναν έναν επενδυτικό τόνο στους τομείς των απορριμμάτων, την πρώτη αναφορά για την Κερατέα την έκανε την προηγούμενη εβδομάδα μετά από ερώτημα του protothema.gr.

«Εχω ενημερωθεί για την υπόθεση και θα επιδιώξω να προχωρήσω, για να βρεθεί μια λύση, η οποία να διασφαλίζει ορισμένα προφανή πράγματα, ότι το έργο θα γίνει, γιατί το χρειάζεται η περιοχή και ότι θα γίνει με έναν τρόπο ο οποίος θα είναι ισορροπημένος για τους κατοίκους της Κερατέας και για το σύνολο των κατοίκων του Λεκανοπεδίου», ήταν η απάντησή του, υποστηρίζοντας ότι η χώρα πρέπει να επιμείνει στο σφράγισμα των 99 ανεξέλεγκτων χωματερών που έπρεπε να κλείσουμε από τα τέλη Ιουνίου.

Τα έργα έχουν χτυπήσει κόκκινο

Οι επενδυτές της αγοράς απορριμμάτων, πάντως, κρούουν το καμπανάκι και σημειώνουν ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα: Πώς θα μοιραστούν τα λεφτά για τα έργα στα απορρίμματα; Τι θα γίνει στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη που επείγονται για να τρέξουν οι υποδομές και γιατί έχουν βαλτώσει οι Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ); Όπως σημειώνουν, oι ΦΟΔΣΑ, που είναι οι νέοι φορείς που είχε σχεδιάσει να αναλάβουν τη διαχείριση των σκουπιδιών ανά Περιφέρεια, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης, έπρεπε να είχαν θεσμοθετηθεί από τα τέλη Ιουνίου με Προεδρικό Διάταγμα. Αυτό όμως δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής και οι Σύνδεσμοι που υπάρχουν έχουν μέλη ακόμη και δημάρχους που δεν έχουν εκλεγεί!

Ριζικές αλλαγές προβλέπουν οι επιχειρηματίες στα έργα απορριμμάτων στην Αττική που όπως λένε θα γίνουν με ξεχωριστούς διαγωνισμούς, με νέα τεύχη δημοπράτησης και με ανοικτές τεχνολογίες. Άλλωστε ο κ. Παπακωνσταντίνου αν και αρχικά στη Βουλή μνημόνευσε με τη δέουσα προσοχή την καύση, λίγες μέρες αργότερα έσπευσε να ανασκευάσει, λέγοντας ότι η καύση είναι μεταξύ των τεχνολογιών που χρησιμοποιούν όλα τα σύγχρονα ευρωπαϊκά κράτη.