Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Ενεκρίθη και τυπικά η 5η δόση

Με την τυπική έγκριση της απόφασης για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου προς τη χώρα μας ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ (Eurogroup).

Εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε στα διεθνή πρακτορεία πως η απόφαση – που ουτως η άλλως ήταν διαδικαστική μετά και την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου από την ελληνική βουλή – υπήρξε θετική για την Ελλάδα και διευκρίνισε πως η εκταμίευση της 5ης δόσης θα γίνει μετά την έγκριση και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που θα συνεδριάσει, όπως είναι προγραμματισμένο, στις 8 Ιουλίου.
Με βάση τα συμφωνηθέντα το συνολικό ύψος της 5ης δόσης φτάνει στα 12 δισεκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων 8,7 δισ. θα προέλθουν από τις χώρες της ευρωζώνης και 3,3 δισ. ευρώ από τα ταμεία του ΔΝΤ.

Το ζητούμενο τώρα πια είναι να επέλθει και μια συμφωνία ως προς το ύψος, την μεθοδολογία και κυρίως τη δομή της νέας βοήθειας προς την Ελλάδα. Αυτό έξαλλου ήταν και είναι το διακύβευμα των διαπραγματεύσεων, ακόμα και σήμερα, μεταξύ των εκπρόσωπων Γαλλίας και Γερμανίας, που έχουν παρουσιάσει σχέδιο για την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο πρόγραμμα μετακυλισης του ελληνικού χρέους και των χωρών που εμμένουν στις ενστάσεις και στους προβληματισμούς τους και ζητούν εγγυήσεις, θέτουν όρους για τη συνδρομή τους στη νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Οι περί ων ο λόγος χώρες είναι η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Αυστρία, που θεωρούν πως πρέπει να μπει ένα είδος εγγύησης, ένας ορος για άμεση διακοπή της χρηματοδότησης της χώρας μας σε περίπτωση που διαπιστωθούν καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που ψηφίστηκαν μεσοβδόμαδα. Και μόνον έτσι δέχονται να συμπεριληφθούν στη νέα βοήθεια προς τη χώρα μας …

Στόχος τώρα των ιθυνόντων Γερμανίας και Γαλλίας είναι να «πειστούν» οι διαφωνούντες ώστε στο επόμενο Eurogroup της 11ης Ιουλίου να οριστικοποιηθεί και αυτή η παράμετρος της νέας «ελληνικής διάσωσης»…

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, σε ό,τι αφορά το νέο "πακέτο" στήριξης της Ελλάδας, oι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών σημείωσαν ότι θα πρέπει να σχεδιαστεί κατά τρόπο ώστε να αποφευχθεί η υπαγωγή της Ελλάδας σε καθεστώς "επιλεκτικής χρεοκοπίας" από τους … καραδοκουντες οίκους αξιολόγησης, ενώ για το σχέδιο "ανακύκλωσης" ελληνικού χρέους, οι λεπτομέρειες της συμμετοχής των ιδιωτών θα συζητηθούν "τις επόμενες εβδομάδες".

Δηλώσεις με τις οποίες χαιρετίζει την απόφαση του Eurogroup έκανε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο υπουργός τονίζει στη δήλωση του πως η έγκριση της εκταμίευσης της δόσης του υφιστάμενου δανείου «ενίσχυσε την διεθνή αξιοπιστία της χώρας μας» και καταλήγει λέγοντας πως το επόμενο «στοίχημα» για την Ελλάδα «είναι η έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή των αποφάσεων της Βουλής, ώστε να μπορέσουμε σταδιακά να βγούμε από την κρίση προς όφελος της εθνικής οικονομίας και των Ελλήνων πολιτών».

«Πράσινο φως» και από το ΔΝΤ για την 5η δόση
Πράσινο φως και από το ΔΝΤ για την 5η δόση του δανείου προς τη χώρα μας. Μετά την απόφαση του eurogroup, η υπεύθυνη διεθνών σχέσεων του Ταμείου, Καρολάιν Άτκινσον, εξέδωσε ανακοίνωση που χαιρετίζει την απόφαση της ευρωζώνης και  τονίζει ότι «με τη δέσμευση της ευρωομάδας σε μια στρατηγική χρηματοδότησης, εξασφαλίζεται ότι το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα καλύπτεται πλήρως. Η δέσμευση αυτή -σε συνδυασμό με την πρόσφατη ψήφιση στη Βουλή των απαραίτητων φορολογικών μέτρων στην Ελλάδα- θα επιτρέψει στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΔΝΤ να εξετάσει την ολοκλήρωση της τέταρτης έκθεσης και την αποδέσμευση της επόμενης δόσης, στο πλαίσιο της ισχύουσας συμφωνίας με την Ελλάδα».
Η ανακοίνωση του ΔΝΤ τονίζει ακόμη: «ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τις ελληνικές αρχές και τους ευρωπαίους εταίρους για την υποστήριξη του οικονομικού προγράμματος που θα συμβάλει στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, τη διαφύλαξη της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα, και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη και την απασχόληση».