Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Άρση απορρήτου blog και για πλημμέλημα

Οι δικαστικές αρχές θα μπορούν να ζητούν ακόμα και για πλημμέλημα τα στοιχεία του κατόχου του εκάστοτε blog χωρίς να ισχύει η άρση του απορρήτου!!!

Με γνωμοδότησή του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αθανάσιος Κατσιρώδης κινείται στην τροχιά των γνωμοδοτήσεων που έφεραν τη σφραγίδα του τέως εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά και του σημερινού ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού Ιωάννη Τέντε.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρει ο κ. Κατσιρώδης επικαλούμενος τις γνωμοδοτήσεις των δύο συναδέλφων του οι αρμόδιες δικαστικές, εισαγγελικές και εν γένει προανακριτικές αρχές μπορούν να ζητούν από τους παρόχους υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών να τους γνωστοποιούν


τα στοιχεία προσώπων που είναι ύποπτα για την τέλεση διαφόρων αδικημάτων, όχι κατ΄ανάγκη κακουργηματικού χαρακτήρα, αλλά πλημμεληματικής μορφής όπως είναι η εκβίαση, η δυσφήμηση, η απειλή και η εξύβριση.

Σε αυτές τις περιπτώσεις μάλιστα, σύμφωνα με την εισαγγελική γνωμοδότηση, οι πάροχοι πρέπει να θέτουν τα στοιχεία που διαθέτουν στη δικαιοσύνη χωρίς να τηρείται η διαδικασία άρσης του απορρήτου, που προβλέπεται σε άλλες περιπτώσεις.

Και αυτό γιατί ,όπως έχουν επισημάνει στις προηγούμενες γνωμοδοτήσεις τους οι εισαγγελείς, για την επικοινωνία μέσω Ιντερνετ δεν συντρέχει δικαιολογητικός λόγος προστασίας του απορρήτου όταν αναρτώνται σχόλια με υβριστικό, απειλητικό ή εκβιαστικό περιεχόμενο.

Το θέμα τέθηκε ξανά επί της... εισαγγελικής έδρας με αφορμή σχετικό ερώτημα του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.


Όπως είναι γνωστό για να μπορέσει να εντοπιστεί και να ταυτοποιηθεί κάποιος blogger, ο οποίος τυχόν υπέπεσε σε αδίκημα πρέπει να γίνει άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.
Τότε είναι αναγκαία φυσικά η προσφυγή στο άρθρο 19 του Συντάγματος το οποίο προβλέπει ότι μπορεί το απόρρητο να αρθεί με διάταξη της Δικαστικής Αρχής και μόνο για λόγους εθνικής ασφάλειας και για τη διερεύνηση «ιδιαίτερα σοβαρών αδικημάτων.
Προς εφαρμογή της διάταξης αυτής του Συντάγματος έχει εκδοθεί ο Νόμος 2225/1994, ο οποίος στο άρθρο 4, όπως αυτό έχει τροποποιηθεί με τους Νόμους 3115/2003 και 3666/2008, ορίζει τα «ιδιαίτερα σοβαρά αδικήματα» για τα οποία μπορεί να αρθεί το απόρρητο.
Αυτά είναι ΜΟΝΟ τα ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΑ που αναλυτικά αναφέρονται εκεί και περιλαμβάνονται στα άρθρα 134, 135 παρ. 1, 2, 135Α, 137Α, 137Β, 138, 139, 140, 143, 144, 146, 148 παρ. 2, 150, 151, 157 παρ. 1, “159 παρ. 3″, 168 παρ. 1, 187 παρ. 1, 2, 207, 208 παρ. 1, “235 περ. β`, 236 περ. β`, 237 περιπτώσεις, β` των παραγράφων 1 και 2″ 264περ. β`, γ, 270, 272, 275 περ. β, 291 παρ. 1 εδ. β, γ, 299, 322, 324 παρ. 2, 3, “342 παρ. 1 και 2, 348, 348Απαρ. 3″374, 380, 385 του Ποινικού Κώδικα και που αφορούν αδικήματα σχετικά με την εσχάτη προδοσία, τα βασανιστήρια, την επιβουλή της ακεραιότητας της χώρας, την εθνική ασφάλεια κλπ. και στα οποία δεν περιλαμβάνονται βέβαια τα πλημμελήματα της συκοφαντικής δυσφήμησης ή της απλής δυσφήμησης και εξύβρισης
Επι Σανιδα, έγινε μια προσπάθεια στη Βουλή να τροποποιηθεί ο Νόμος 2225/1994 και να προβλεφθεί ότι για ΟΛΑ τα ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΑ μπορεί να αρθεί το απόρρητο.
Τελικά όμως δεν πέρασε αυτή η διάταξη.
Επομένως για την άρση του απορρήτου στο διαδίκτυο (που ταυτίζεται με την άρση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών)επιτρέπεται μόνο για κακουργήματα!!
Γενικά να ξέρετε οτι για τους Bloggers ισχύει ο νόμος της πολιτείας California που βρίσκονται οι εταιρίες των πλατφορμών που φιλοξενούν τα blogs και για εμάς ισχύουν οι νόμοι της συγκεκριμένης πολιτείας που λένε οτι σε καμία περίπτωση δεν αίρεται το απόρρητο των Blogs ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ σε ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΕΣ περιπτώσεις εκβιασμού ή απειλών που είναι κακουργηματικές πράξεις.
Οπότε να ξέρετε οτι ΕΑΝ ΓΙΝΕΙ άρση του απορρήτου κάποιου Blog για συκοφαντική δυσφήμηση, έχει γίνει με ΠΑΡΑΝΟΜΟ τρόπο και έχετε όλα τα εχέγγυα να δικαιωθείτε νομικά και να ζητήσετε να αποζημιωθείτε για ότι περάσατε.
ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΛΕΟΝ,ΠΡΑΓΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΕΔΙΚΑΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ,ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ Η ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΙΑΣ ΣΤΑ BLOGS ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΗΞΗ .COM (ΚΑΙ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙΡΟ ΑΛΛΩΣΤΕ ΛΕΜΕ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ),ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΗΣ ΔΥΣΦΗΜΙΣΗΣ Ή ΕΞΥΒΡΙΣΗΣ.ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ;;;ΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ,ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ BLOG ΣΕ .COM ΚΑΙ ΣΕ BLOGSPOT,ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΗ GOOGLE,ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΛΕΝΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ,ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΦΟΒΗΘΟΥΝ ΤΙΠΟΤΕ. ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΝΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΣΤΗ ΦΟΡΑ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΠΡΑΞΕΙΣ,ΟΠΩΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ,ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΠΕΡΙΕΡΓΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΚΤΛ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑΤΑ ΟΠΩΣ Η ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΗ ΔΥΣΦΗΜΙΣΗ. ΑΥΤΟ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ BLOGS ΣΕ .COM...ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ...ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 44/2008 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης κρίθηκε ότι τα ιστολόγια δεν υπάγονται στην έννοια του ηλεκτρονικού τύπου. Αναλογικά βρίσκει εφαρμογή η νομοθεσία του τύπου στην περίπτωση του ιστολογίου.

Παρατηρήσεις:
Ιστολόγιο: Χαρακτηρίζεται ως διαδραστικό μέσο επικοινωνίας αόριστου αριθμού προσώπων-αναγνωστών, που καθορίζουν το περιεχομενο του ιστολογίου.

-Διάκριση ιστολογίου από ιστοσελίδα που διατηρεί μέσο ενημέρωσης στο διαδίκτυο, το περιεχόμενο της οποίας καθορίζεται από τον κύριο και τους δημοσιογράφους του μέσου.

-Τα ιστολόγια δεν υπάγονται στην έννοια του ηλεκτρονικού τύπου, ο οποίος αφορά τις ιστοσελίδες των ήδη υπαρχόντων μέσων ενημέρωσης.

-Αναλογική εφαρμογή της νομοθεσίας περί τύπου στην περίπτωση του ιστολογίου.

-Αναγνωρίζεται η ανωνυμία των bloggers, διότι άλλωστε και στα γραπτά έντυπα παραδοσιακής μορφής είναι συνήθης η αρθρογραφία με ψευδώνυμο

-Η εταιρία που φιλοξενεί το ιστολόγιο στον παγκόσμιο ιστό, δεν θεωρείται αναλογικά, ιδιοκτήτης, εκδότης ή συντάκτης του εντύπου, μέσω του οποίου εκδηλώθηκε η ζημιογόνος συμπεριφορά.

-Μόνη η χρήση ενός υπαρκτού ονοματεπωνύμου ως υπογραφής δεν αποτελεί πλήρη απόδειξη για την ταυτότητα του δράστη της προσβολής προσωπικότητας, γι’ αυτό και απαιτείται συμπλήρωση στοιχείων για την ταυτότητα του δράστη από το Τμήμα Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας

Επίσης να συμπληρώσουμε πως δεν μπορεί να γίνει άρση του απορρήτου για συκοφαντική δυσφήμιση, καθώς κάτι τέτοιο δεν αποτελεί κακούργημα. Άρση του απορρήτου στα blogs τα οποία είναι σε “.com” γίνεται μόνο αν υπάρχει κακουργηματική πράξη.
ΤΟ ΛΟΙΠΟΝ ΟΣΟΙ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΑΣ ΣΕΒΑΣΤΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ, ΕΙΠΑ ΚΑΙ ΕΛΑΛΗΣΑ!
Υ.Γ. ΤΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΘΕΝΤΑ ΑΠΟ ΜΕΝΑ ΔΕ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΔΥΣΦΗΜΗΣΗ ΓΙΑΤΙ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΑΛΑΛΖΕΙ ΤΠΤ.

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=80&aid=348691&cid=122