Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Άμεσες ενέργειες για το Εθνικό Πάρκο Σχοινιά-Μαραθώνα

Επείγουσα χρηματοδότηση ενέκρινε ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Παπακωνσταντίνου ενέκρινε σήμερα επείγουσα χρηματοδότηση του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Σχοινιά - Μαραθώνα από το Πράσινο Ταμείο για την κάλυψη των άμεσων αναγκών του και την επαναλειτουργία του.

Η απόφαση, που είχε προαναγγελθεί στη συνέντευξη τύπου του υπουργού, επισπεύστηκε μετά τη χθεσινή φωτιά που κατεσβέστη άμεσα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, χωρίς να κινδυνεύσει η προστατευόμενη περιοχή.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ να επιταχύνουν τις διαδικασίες χρηματοδότησης του Φορέα Διαχείρισης μέσω του ΕΣΠΑ, έως το 2015.

Επίσης, για την πλήρη λειτουργία του, προχωρά άμεσα η Υπουργική Απόφαση που ορίζει τα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τα οποία είναι εκπρόσωποι των ΟΤΑ, και η επιλογή του νέου προέδρου.

Η λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης αποτελεί άμεση προτεραιότητα του ΥΠΕΚΑ, δεδομένης της σημασίας του Εθνικού Πάρκου Σχινιά - Μαραθώνα, ως πυρήνα προστασίας της βιοποικιλότητας και πνεύμονα πρασίνου για τους πολίτες.

Τέλος, για τη δασική διαχείριση και για να αποφευχθεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς, το ΥΠΕΚΑ έχει εγκρίνει τη χρηματοδότηση του Δασαρχείου Καπανδριτίου, μέσω του Πράσινου Ταμείου, για τον καθαρισμό του δάσους και τη χάραξη περιηγητικών μονοπατιών μέσα στο Εθνικό Πάρκο.