Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

ΣΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟ ΤΑΙΝΑΡΟ .. και στη μοναξιά του φάρου!!!!!!





Το Ακρωτήριο Ταίναρο ή Κάβο Ματαπάς είναι το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας, της βαλκανικής χερσονήσου, αλλά και της ηπειρωτικής Ευρώπης μετά τη Άκρα Ταρίφα (ή Πούντα Ταρίφα) της Ανδαλουσίας (Ισπανία). Πρόκειται για το ακρωτήριο της μεσαίας νότιας χερσονήσου της Πελοποννήσου μεταξύ του Λακωνικού και του Μεσσηνιακού κόλπου.Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως εδώ βρίσκονταν μία από τις πύλες του Άδη.
Στους φυσικούς βράχους του ακρωτηρίου εδράζεται, πάνω σε πλάτωμα, ορθογώνιο λιθόκτιστο κτήριο όπου και φέρεται ο ομώνυμος και σπουδαίος φάρος πελαγοδρομίας.
Σε μικρό και απομονωμένο σπήλαιο του Ταινάρου αναφέρεται η ύπαρξη νεκρομαντείου του Ποσειδώνα .

Ο ναός του Θεού Ήλιου ο οποίος μεταγενέστερα χρησιμοποιήθηκε ώς ναός του Ταινάριου Ποσειδώνα βρίσκεται στο ακρωτήριο Ταίναρο. Τμήματα ψηφιδωτών Ελληνιστικορωμαϊκής εποχής βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο το χώρο του ακρωτηρίου.

Το “Άστρο της Αριάς” ψηφιδωτό εσωτερικού οικίας, σχεδόν άθικτο, μαρτυρά τον πλούτο μιας άλλης εποχής. Στα εδάφη του ακρωτηρίου Ταινάρου τοποθετείται και η αρχαία πόλη μέλος του Κοινού των Ελευθερολακώνων Ταίναρος. Σύμφωνα με πρόσφατα ευρήματα η αρχαία Ταίναρος πρωτοκατοικήθηκε από την νεολιθική εποχή.

Στην περιοχή πλέον υπάρχει ο νεόδμητος οικισμός Κοκκινόγεια. Ο φάρος του Ταινάρου, ο νοτιότερος φάρος της ηπειρωτικής Ευρώπης συνδέεται με τα Κοκκινόγεια μέσω ενός μονοπατιού (40 λεπτα πεζοπορια). Ο φάρος οικοδομήθηκε το 1882 από Γάλλους μηχανικούς και το 1887 τέθηκε για πρώτη φορά σε λειτουργία.
 

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Εκπληκτική αμμουδερή παραλία, μια φιλόξενη όαση σε ένα βραχώδες τοπίο άγριας ομορφιάς. Το Μαρμάρι Λακωνίας είναι το ιδανικό τέρμα του οδοιπορικού στη Μάνη και τις γύρω περιοχές προσφέροντας ένα περιβάλλον ηρεμίας και γαλήνης. Διαθέτει καλό φαγητό σε εστιατόρια και ταβέρνες καθώς και διαμονή σε όμορφα ξενοδοχεία και ξενώνες