Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

ΑΧ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ

  • ΑΤΑΤΕΘΗΚΕ Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣτΕ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΤΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ -
  • ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΦΘΑΣΟΥΝ ΕΩΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ  ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ -
  • ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΡΑΦΗΝΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ -
  • ΧΑΡΑΜΑΔΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ ΓΙΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ -
Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΡΟΣΣΙΟΥ
Σε ευθεία σύγκρουση οδηγούνται οι σχέσεις των Δήμων των Μεσογείων με την Κυβέρνηση για το ζήτημα των αντισταθμιστικών οφελών που θα προέρχονταν από την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, όπως προέβλεπε ο σχετικός νόμος. Ειδικότερα, χθες κατατέθηκε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση ακυρώσεως των Δήμων Σπάτων – Αρτέμιδας, Παιανίας, Μαρκοπούλου και Κορωπίου (εγείρονται ερωτηματικά για τη μη συμμετοχή του δήμο Ραφήνας), κατά της πράξεως του υφυπουργού Οικονομικών, καθώς και κατά της αρνήσεως της Διοικήσεως να κάνει αποδεκτή την αίτηση για την έκδοση των πράξεων που είναι αναγκαίες προκειμένου να αποδοθούν στους Δήμους, τα ποσά που αντιστοιχούν σε ποσοστό τουλάχιστον 10% από τα πάσης φύσεως έσοδα που προκύπτουν από την αξιοποίηση του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, όπως ορίζει ο νόμος 2338/1995. Μιλώντας στην “Π” ο δικηγόρος, συνταγματολόγος κ. Α. Παπακωνσταντίνου, επικεφαλής της νομικής εταιρίας που ειδικεύεται σε ζητήματα που άπτονται του Δημοσίου Δικαίου και έχει αναλάβει την νομική εκπροσώπηση των ανωτέρω δήμων, αποσαφήνισε ότι: “Η κίνηση αυτή αποτελεί την απαρχή μιας σειράς νομικών ενεργειών που πρόκειται να ακολουθήσουν οι εν λόγω δήμοι, χωρίς να αποκλείεται και αυτή ακόμη η προσφυγή ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σταθερή μας θέση είναι ότι το άρθρο 42 του ν. 3943/2011, με το οποίο επιχειρείται η κατάργηση της ρυθμίσεως του ν. 2338/1995, αντίκειται στο Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αφού καταλύει, κατά τρόπο νομικά ανεπίτρεπτο, περιουσιακό δικαίωμα νομίμου προσδοκίας, το οποίο προστατεύεται από τους ως άνω κανόνες υπερνομοθετικής ισχύος”.
Πρέπει να σημειωθεί ότι με τα ζητήματα αυτά ασχολούνται ελάχιστα δικηγορικά γραφεία στην Ελλάδα και η συγκεκριμένη γνωστή δικηγορική εταιρεία, με σημαντικούς πανεπιστημιακούς δασκάλους στο δυναμικό της, αποτελεί τη μεγαλύτερη στον τομέα αυτόν.
Υφαρπαγή συναίνεσης
Όπως είναι γνωστό, ο νόμος 2338/1995 προέβλεπε ότι ποσοστό 10% από τα έσοδα που θα προέλθουν από την αξιοποίηση του Ελληνικού θα διατεθούν στους Δήμους των Μεσογείων για τη δημιουργία σύγχρονης υποδομής και δικτύων ποιότητας ζωής. “Επρόκειτο για οφέλη που χορηγούνται στις περιοχές των Μεσογείων ως αντιστάθμισμα για τις τεράστιες περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνέπειες που έχει η λειτουργία του νέου αεροδρομίου «ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» στα Μεσόγεια”, εξηγεί ο κ. Παπακωνσταντίνου και προσθέτει: “Όμως, η κυβέρνηση με τον πρόσφατο νόμο 3943/2011 κατάργησε τα αντισταθμιστικά αυτά οφέλη και αφαίρεσε, κατά τρόπο προκλητικό, τη δυνατότητα των Μεσογείων να βελτιώσουν δραστικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους! Πρόκειται για απόπειρα εξαπάτησης των κοινωνιών των Μεσογείων, αφού τα αντισταθμιστικά οφέλη αποτέλεσαν μέρος της πολιτικής και κοινωνικής συμφωνίας για την υφαρπαγή της συναίνεσης των Δήμων και των κατοίκων των Μεσογείων προκειμένου να κατασκευαστεί το νέο αεροδρόμιο, το οποίο επρόκειτο να μεταβάλει άρδην τη ζωή τους, προκαλώντας σημαντική περιβαλλοντική και κοινωνική επιβάρυνση. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι με τα αντισταθμιστικά αυτά οφέλη θα μπορούσε να αλλάξει άρδην η συνολική υποδομή των Μεσογείων και να βελτιωθεί κατακόρυφα το επίπεδο ποιότητας ζωής των κατοίκων τους”. Είναι γεγονός ότι οι Δήμοι Κρωπίας, Μαρκοπούλου, Παιανίας – Γλυκών Νερών και Σπάτων – Αρτέμιδας, αντέδρασαν από την πρώτη στιγμή σε αυτή την ανακολουθία της κεντρικής διοίκησης με παραστάσεις διαμαρτυρίας σε πολιτικά και υπουργικά γραφεία και ανέθεσαν στον γνωστό δικηγόρο και Συνταγματολόγο Δρ. Απόστολο Παπακωνσταντίνου και την εξειδικευμένη στο Δημόσιο Δίκαιο δικηγορική εταιρεία του (www.apapaconstantinou-lawfirm.gr) να τους εκπροσωπήσει στην υπόθεση αυτή και να ασκήσει κάθε δικαστικό και εξώδικο μέσο για να διατηρήσουν τα αντισταθμιστικά οφέλη.
Εκτός διεκδίκησης η Ραφήνα;
Και ενώ οι Δήμοι των Μεσογείων δίνουν τον σκληρό αγώνα τους για τη διατήρηση των αντισταθμιστικών οφελών, που θα αλλάξουν κυριολεκτικά τον χάρτη των υποδομών και τις παροχές στους κατοίκους τους, ο Δήμος Ραφήνας εμφανίζεται ως βροντερή παραφωνία. Είναι ο μόνος από τους Δήμους των Μεσογείων που δεν συστρατεύτηκε – άγνωστο γιατί – με τους άλλους Δήμους στο κοινό νομικό μέτωπο. Μέσα από απίστευτες παλινδρομήσεις και ακατάληπτες κινήσεις αποφάσισε να μη συμμετέχει στην κοινή γραμμή που χάραξαν οι Δήμοι των Μεσογείων! Έτσι, κινδυνεύει να βρεθεί εκτός των νομικών διεκδικήσεων, αφού σήμερα Τρίτη τελειώνει η προθεσμία για την άσκηση αιτήσεως ακυρώσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Εκτός αυτού, το ρήγμα που δημιούργησε στο κοινό μέτωπο των Δήμων των Μεσογείων πιθανόν να επιφέρει αρνητικό αντίκτυπο στον δύσκολο και σκληρό αγώνα τους. Όπως πληροφορούμαστε, το γεγονός αυτό προκάλεσε τον εκνευρισμό των υπόλοιπων δημάρχων των Μεσογείων, ενώ δεν έλειψε και η σκληρή κριτική από μερίδα των τοπικών μέσων ενημέρωσης. Θα αναζητηθούν άραγε ευθύνες;
Απάντηση που προκάλεσε την αγανάκτηση των Μεσογειτών
  • ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥΣ
  • ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ
Αξίζει να σημειωθεί ότι το γραφείο του υφυπουργού Οικονομικών παραδέχθηκε στις αρχές του περασμένου Μαΐου σε έγγραφό της προς τη Δικηγορική Εταιρεία ότι με τον νόμο 3943/2011 «καταργήθηκε η διάταξη που προέβλεπε τη διάθεση ποσοστού 10% των εσόδων του φορέα αξιοποίησης του Ελληνικού για τη δημιουργία σύγχρονης υποδομής και δικτύων ποιότητας ζωής, καθώς και για την παροχή αντισταθμιστικών οφελών στην περιοχή των Μεσογείων». Την απάντηση αυτή, η οποία προκάλεσε την αγανάκτηση των Δήμων των Μεσογείων, προσέβαλλε ο δικηγόρος Απόστολος Παπακωνσταντίνου τη Δευτέρα, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ξεκινά έτσι ένας μεγάλος δικαστικός αγώνας, ο οποίος πιθανόν θα φτάσει, όπως μας αναφέρει ο κ. Παπακωνσταντίνου έως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου. Σύμφωνα με τον γνωστό και έγκριτο δικηγόρο, η κατάργηση των αντισταθμιστικών προσβάλει τα περιουσιακά δικαιώματα των Δήμων των Μεσογείων, τα οποία κατοχυρώνονται τόσο στο Σύνταγμα, όσο και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Πέραν τούτου, ο νομικός εκπρόσωπος ζητά να αποδοθούν στους Δήμους όσα έχουν εισπραχθεί από το κράτος μέχρι σήμερα από την πάσης μορφής αξιοποίηση των χώρων του Ελληνικού. Η στάση της Κυβέρνησης προς το παρόν φαίνεται να είναι άκαμπτη, αν και υπάρχουν, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, δίαυλοι επικοινωνίας και διαπραγμάτευσης. Πρόσφατη συνάντηση ωστόσο, του κ. Παπακωνσταντίνου με κορυφαίο κυβερνητικό παράγοντα για το θέμα αυτό, φαίνεται να αφήνει κάποιο φως στην άκρη του τούνελ για συμβιβασμό.