Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

«Μισογεμάτο» βλέπει ο Βενιζέλος το ποτήρι

Η κρίση χρέους «έπιασε πάτο», υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών και εκφράζει την ικανοποίησή του για τα συγκεκριμένα μέτρα, αλλά και τις υποσχέσεις στήριξης, που απέσπασε από τους εταίρους της η Ελλάδα.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Eurogroup και του Ecofin, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Η χθεσινή απόφαση του Eurogroup τοποθετεί το ελληνικό ζήτημα μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της κρίσης στην Ευρωζώνη και της μεγάλης νευρικότητας στις διεθνείς αγορές. Χαίρομαι, γιατί το Eurogroup χθες έστειλε ένα πολύ καθαρό μήνυμα: πως είναι έτοιμο να αναλάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνη».

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε πολύ σημαντικές τις αποφάσεις για πιθανές λύσεις συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, την επαναγορά ομολόγων μέσω του EFSF, τη μείωση των επιτοκίων, την επιμήκυνση της λήξης των ομολόγων. «Αυτά είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα. Είναι ο "πάτος του βαρελιού" για τον οποίο έχω μιλήσει πάρα πολλές φορές. Ο "πάτος του βαρελιού" είναι αναγκαίος, προκειμένου να αποκτήσουν νόημα και αποτελεσματικότητα οι θυσίες του ελληνικού λαού» σημείωσε.

Παράλληλα, επανέφερε την πρόσκληση της κυβέρνησης προς την αντιπολίτευση, «προκειμένου να διαπραγματευτούμε από κοινού το νέο πρόγραμμα και στις λεπτομέρειές του, ισχύει πάντα. Κάθε πράξη συναίνεσης, ακόμα και η πιο μικρή, στην Ελλάδα, ισχυροποιεί τη θέση μας στο εξωτερικό».

Όπως υποστήριξε ο υπουργός, «το κλίμα στο Eurogroup άλλαξε, επειδή ψηφίσαμε το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τον εφαρμοστικό νόμο εγκαίρως. Το κλίμα άλλαξε, επειδή διορίσαμε εγκαίρως και σε κλίμα συναίνεσης τη διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.  Όλα αυτά τελικά αποβαίνουν προς όφελος των Ελλήνων πολιτών, του εισοδήματος και των προοπτικών τους».

Και κατέληξε: «Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την κάθε οικογένεια, για τα παιδιά μας, για το εισόδημα και τις περιουσίες των Ελλήνων. Πρέπει να περάσουμε από αυτήν τη φάση, προκειμένου να βγούμε από την κρίση. Να αποκαταστήσουμε τη δημοσιονομική μας ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια και να βρούμε τη θέση που αναλογεί στην ιστορία και τις δυνατότητες της χώρας»