Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

ΔΗΜ.ΜΑΡΚΟΥ:ΜΕ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΕΝΗ ΣΚΕΨΗ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΔΑΠ

 Γράφει η Κατερίνα Παπαϊωάννου

Για μια ακόμα φορά περιφρονείται το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ του Δήμου μας και το περιβόητο χρέος που μας ακολουθεί στις τελευταίες  συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων , με την παραχώρηση του ,καθώς ασκούνται πιέσεις από την Δημοτική αρχή για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης που έχει προταθεί .
Η Δημοτική Αρχή θεωρεί  ότι ο το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ δεν έχει αναπτυξιακά κοινωνικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά, δεν θεωρείτε ιδιαίτερα κερδοφόρο με άμεση αξιοποιήσει ,γι αυτό και εμμένει στην άμεση παραχώρηση του στην ΕΥΔΑΠ.

Έχουν αναρωτηθεί άραγε τι οικονομικό όφελος θα υπήρχε από κάθε νέα σύνδεση ρολογιού νερού που θα τοποθετηθεί μελλοντικά σε όλα αυτά τα κενά οικόπεδα σε Αρτέμιδα και Σπάτα με την προοπτική της ανοικοδόμησης;;;  


Ένα άλλο βασικό σημείο είναι ότι η ύδρευση έχει άμεση σχέση με την αποχέτευση , και σίγουρα δεν υπάρχει συζήτηση σε αυτό που είναι προφανές.
Αναρωτιέμαι αν έχουν εργαστεί   καθόλου για να εξασφαλίσουν την ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο αντί να  χάνονται  τέτοιες τρομερές ευκαιρίες .

Σημειώνω πως  πως ο κ.Δημήτρης Μάρκου επικεφαλής της παράταξης «Νέα Εποχή –Δύναμη Αλλαγής» είναι άνθρωπος με συγκροτημένη σκέψη και σφαιρική δράση, μπορείς να διαφωνήσεις μαζί του αλλά όχι και να αμφισβητήσεις πως ξέρει για ποιο πράγμα υποστηρίζει.

Μην σας φαίνεται αυτονόητο κάτι τέτοιο. Ο τόπος είναι γεμάτος  με εκπροσώπους που εκφράζονται με δυσκολία που οι δράσεις τους είναι αποσπασματικές χωρίς συνεχεία και συνάφεια. Που δυσκολεύονται να γράψουν δυο κατανοητές αράδες στο χαρτί.

Μην παρεξηγηθώ πως κάνω κάποιο άκριτο υμνολόγιο του κ Δημήτρη Μάρκου. Έχω την γνώμη πως ίσως λόγω των γνώσεων του και της εμπειρίας του πάνω στα οικονομικά , να μπορεί να προσφέρει πολλά στον τόπο μας κάνοντας ουσιαστική αντιπολίτευση και όχι απλά μια στείρα κριτική απέναντι στην Δημοτική Αρχή.

Να σας θυμίσουμε λοιπόν,  ότι κατά το Δημοτικό Συμβούλιο που έλαβε χώρα στις 26/5/2011 ,ο κ.Δημήτρης Μάρκου επικεφαλής της παράταξης «Νέα Εποχή –Δύναμη Αλλαγής» υποστήριξε, «ότι ακόμα και με βάση το απαισιόδοξο σενάριο που υπάρχει στο Δήμο μας, παρ όλα αυτά υπάρχουν τάσεις κερδοφορίας  στο δίκτυο ύδρευσης, και χωρίς να γίνει υπολογισμός της μελλοντικής αποχέτευσης».


Στην χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου 11/7/2011 ο κ.Δημήτρης Μάρκου επικεφαλής της παράταξης «Νέα Εποχή –Δύναμη Αλλαγής» συνεχίζει να υποστηρίζει την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους προς την ΕΥΔΑΠ, και εντοπίζοντας συγκεκριμένα σημεία που προκαλούν ασάφειες στην σύμβαση, προτείνει  να τοποθετηθεί σε άλλη βάση συγκεκριμένη διαπραγμάτευση.

«Επανέρχομαι και πάλι με τις απόψεις που ήδη έχω καταθέσει .
Κατ’ αρχήν πιστεύω, όπως και αναλυτικά είχα αναφέρει και σε προηγούμενη συνεδρίαση ότι η εκμετάλλευση του δικτύου της ΕΥΔΑΠ , μπορεί να καταστεί κερδοφόρα. Το συγκεκριμένο προσύμφωνο της προγραμματικής σύμβασης, άνετα μπορεί να παρομοιαστεί με ένα μεγάλο στεγαστικό δάνειο που χορηγεί ένα Πιστωτικό ίδρυμα σε πελάτη, μαζί με μια πιστωτική κάρτα με υψηλό επιτόκιο για να την χρησιμοποιήσει ανάλογα. Το να πληρώνεται το δάνειο από την πιστωτική κάρτα, δεν εξαλείφει το χρέος , αλλά το μετατοπίζει , χωρίς να γίνεται λύση του. Συγκεκριμένα το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση μας, μια και δεν παρέχεται  η άμεση λύση , αλλά η μετατόπιση του συγκεκριμένου χρέους προς την ΕΥΔΑΠ.
Στην σύμβαση αναφέρεται  ότι θα πρέπει να πληρώνονται κάποιες συγκεκριμένες δόσεις . Εάν ο Δήμος μας δεν έχει την δυνατότητα καταβολής αυτών των δόσεων, θα ήθελα να γνωρίζω τι θα γίνει;;; Μήπως ταυτόχρονα σε αυτή την περίπτωση χάσουμε και την εγγυητική επιστολή που θα έχουμε καταθέσει και είναι της τάξης των 265.000 ευρώ; Ποιες θα είναι οι κυρώσεις εάν δεν είμαστε συνεπείς;

Στο σημείο που αναφέρει η ΕΥΔΑΠ  ότι θα προτείνει στον Δήμο έργα μικρής κλίμακας ,τα οποία θα πρέπει να πραγματοποιήσει ο Δήμος, θα ήθελα να  ενημερωθώ,  για τις συνέπειες που θα έχει ο Δήμος μας, εάν δεν μπορέσει να εκτελέσει αυτά τα προτεινόμενα έργα.

Επίσης θα ήθελα να  γνωρίζω ποιος  έχει συντάξει το συγκεκριμένο προσύμφωνο.

Βάση του ιδρυτικού νόμου της ΕΥΔΑΠ 1068/80 με την μετέπειτα τροποποίηση του 1999, ρητά αναφέρεται ότι «Στην αρμοδιότητα της εταιρείας υπάγονται οι Δήμοι και οι Κοινότητες του Νέου Αερολιμένα Αθηνών, διοικητικά όρια Δήμων Μαρκοπούλου, Κορωπίου, Σπάτων , Κερατέας, και των Κοινοτήτων Γλ. Νερών, Καλυβιών, Κουβαρά, Αρτέμιδος».  Στην περίπτωση που λοιπόν προκύψει πρόβλημα και κάποιος αποταθεί σε Δημόσια Αρχή , υπόλογος βάση τον νόμο είναι η ΕΥΔΑΠ  και όχι ο Δήμος.

Η απώλεια νερού της τάξης του 30-35% , δεν είναι άμεση υπευθυνότητα του Δήμου.
Θεωρώ ωφέλιμο να εξετάσετε το ενδεχόμενο να μην έχει ο Δήμο μας την υπευθυνότητα για τις τυχόν απώλειες.
Να τοποθετηθεί σε άλλη βάση η συγκεκριμένη διαπραγμάτευση, και να επαναδιαπραγματευθεί το χρέος μας προς την ΕΥΔΑΠ.

Συνεχίζουμε να στηρίζουμε και να πιστεύουμε ακλόνητα,  την  δική μας πρόταση που  αναφέρει ότι το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ μπορεί να καταστεί εξαιρετικά κερδοφόρο.»