Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

«Πράσινο φως» για τη δημιουργία εμπορικού κέντρου στο κτήμα Καμπά

Το δρόμο για τη δημιουργία μεγάλου εμπορικού κέντρου τύπου «The Mall» μέσα στο κτήμα Καμπά – κάτι για το οποίο αντιδρούν έντονα κάτοικοι και φορείς της περιοχής – άνοιξε το Συμβούλιο της Επικρατείας με σχετικό πρακτικό του.

Το ΣτΕ έκρινε νόμιμη τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που χαρακτηρίζει μια τεράστια έκταση πάνω από 350 στρέμματα στην Κάντζα Παλλήνης, σε Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων (ΠΟΑΠΔ). Πρόκειται για το κτήμα Καμπά που «φιλοξενεί» ένα από τα πρώτα εργοστάσια οινοποιίας. Το εργοστάσιο χτίστηκε το 1879 και σήμερα είναι διατηρητέο.

Το Προεδρικό Διάταγμα για την έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης, που κατατέθηκε στο ΣτΕ από τη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης στις 26/5/2011, όταν υπουργός Περιβάλλοντος ήταν η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη.

Τα όσα προβλέπει, όμως, βρίσκουν αντίθετους κατοίκους και φορείς της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι τάσσονται κατά της δημιουργίας του εμπορικού κέντρου. Κάτι τέτοιο, όπως υποστηρίζουν, θα υποβαθμίσει πολιτιστικά, περιβαλλοντικά αλλά και οικιστικά την περιοχή, ενώ θα επιφέρει κυκλοφοριακή συμφόρηση και η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Μιλούν ακόμη για αλλοίωση του παραδοσιακού χαρακτήρα της περιοχής επισημαίνοντας πως οι χρήσεις γης και η αξιοποίηση των κτημάτων Καμπα θα πρέπει να είναι συμβατή με την παράδοση του χώρου και τις αρχές της βιωσιμότητας.

Ωστόσο, το ΣτΕ έκρινε ότι το κτήμα Καμπά θα πρέπει να αξιοποιηθεί, άποψη που εξέφρασε σε γνωμοδότησή του και ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθηνάς (ΟΡΣΑ).

Συγκεκριμένα, στη σχετική γνωμοδότησή του ο ΟΡΣΑ αναφέρει ότι η εν λόγω περιοχή «βρίσκεται σε στρατηγική θέση της περιοχής Μεσογείων σε επαφή με δυο κόμβους της Αττικής οδού και κοινό σταθμό του προαστιακού σιδηροδρόμου και του μετρό, ενώ η ευρύτερη περιοχή του σχεδίου βρίσκεται σε διαδικασία έντονου χωρικού και οικονομικού μετασχηματισμού στην κατεύθυνση της αστικοποίησης».

Σύμφωνα με το πρακτικό που εξέδωσε το ΣτΕ συντελεστής δόμησης και η μέγιστη συνολική δομήσιμη επιφάνειας της ΠΟΑΠΔ διαφοροποιούνται, εν μέρει, από τα από όσα προβλέπει η Ζώνη Οικιστικού Έλεγχου(ΖΟΕ) στην περιοχή. Αν και προβλέπεται συντελεστής δόμησης 0,6 έναντι του 0,4 θα υπάρξει μικρότερη επιφάνεια προς δόμηση, καθώς το 50% της έκτασης είναι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι.