Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Εκτός ρύθμισης 200.000 αυθαίρετα

Μετά τις γκρίνιες για τσιμπημένα πρόστιμα στα αυθαίρετα και την ανάγκη να διευκολυνθούν οι ιδιοκτήτες που θέλουν να ενταχθούν στη ρύθμιση, εξοργισμένοι εμφανίζονται οι κατασκευαστές κατοικιών.

Αιτία είναι η εκτίμησή τους ότι η πρόβλεψη του νόμου να συμπεριλάβει κτίσματα που κατασκευάστηκαν έως τις 28 Απριλίου του 2010 αφήνει εκτός νυμφώνος χιλιάδες αυθαίρετες κατασκευές που χτίστηκαν από τότε έως σήμερα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτιρίων κ. Δημήτρη Καψιμάλη, τουλάχιστον 200.000 αυθαίρετα δεν θα μπορούν να υπαχθούν στο νόμο, υπολογίζοντας σε αυτά και όσα κτίσματα διαθέτουν ημιυπαίθριους, σοφίτες, υπόγεια κ.ά. και δεν εντάχθηκαν στην προηγούμενη ρύθμιση Μπιρμπίλη. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία είχε συμπεριλάβει στο νόμο όσα κτίρια είχαν εκδώσει ή θεωρήσει οικοδομική άδεια έως τον Ιούλιο του 2009.

Η κυβέρνηση ωστόσο εμφανίζεται κατηγορηματική σε αυτό και δηλώνει ότι δεν μπορούν να συγχέονται δύο διαφορετικοί νόμοι, κόβοντας προσωρινά τουλάχιστον τον βήχα στους εργολάβους οικοδομών που ζητούν επιτακτικά να συμπεριληφθούν στη ρύθμιση όλα τα αυθαίρετα με ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου στο ΦΕΚ.

«Πιστεύουμε ότι εάν η κυβέρνηση δεν αλλάξει το νόμο στιγματίζει ένα μέτρο με μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο και εγκλωβίζει χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι από 1 Ιανουαρίου του 2012 δεν θα μπορούν να πουλήσουν και να μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους, καθώς δεν θα μπορούν να λάβουν το σχετικό πιστοποιητικό που θα βεβαιώνει ότι δεν διαθέτουν αυθαίρετη κατασκευή».

Ο κ. Καψιμάλης υπολογίζει σε τουλάχιστον 500.000 κτίσματα όσα δεν έχουν υπαχθεί στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους που η κυβέρνηση λόγω της αθρόας προσέλευσης και των υψηλών εσόδων (πάνω από 630.000 αιτήσεις με προβλεπόμενα έσοδα που θα ξεπεράσουν το 1 δισ.) θα παρατείνει ως το τέλος του έτους.

Όσοι σπεύσουν μέχρι το προαναφερόμενο διάστημα να υποβάλλουν δηλώσεις δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα, δεν θα συμβεί όμως το ίδιο με όσους έχτισαν μετά τον Απρίλιο του 2010 έως σήμερα.

«Πρέπει επιτέλους να μπει ένα τέλος στην αυθαιρεσία. Ποιος, για παράδειγμα, μπορεί να ελέγχει εάν μια οικοδομή έριξε τα μπετά πριν τις 28 Απριλίου που σύμφωνα με το νόμο θεωρείται ικανό ένα κτίριο για να εκμεταλλευτεί τις διατάξεις της αυθαίρετης δόμησης;» αναρωτιέται ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Χρίστος Σπίρτζης, που επισημαίνει ότι ο νόμος δεν πρέπει να δώσει την ευκαιρία για να δημιουργηθεί και νέα γενιά αυθαιρέτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση για τα αυθαίρετα θα ψηφιστεί μέχρι τα τέλη του μήνα, ενώ αλλαγές προβλέπεται να υπάρξουν στο θέμα των προστίμων με σκοπό να είναι πιο ελκυστικά σε κάποιες κατηγορίες, ενώ ενδέχεται να χαμηλώσει και άλλο ο πήχης για την πρώτη κατοικία και τον πρωτογενή τομέα για κοινωνικούς λόγους