Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Οι θέσεις των φορέων για αυθαίρετα και περιβαλλοντική αδειοδότηση

Στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου διατύπωσαν τις θέσεις τους οι εκπρόσωποι των ενδιαφερόμενων φορέων, επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την «περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με την δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου κ.α.».


Ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Χρήστος Σπίρτζης ανέφερε ότι το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς μετακυλύει τη βαρύτητα, όχι σε τυποποιημένες μελέτες γραφειοκρατικού τύπου, αλλά στο να γίνονται έλεγχοι, που σήμερα είναι επί της ουσίας ανύπαρκτοι. Ζήτησε, εξ άλλου, να καθοριστούν οι κανόνες λειτουργίας της Επιτροπής περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Όσον αφορά στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα, τόνισε ότι πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα ότι σε καμία περίπτωση κατ’ οικονομία ένταξης των αυθαιρέτων στον κτιριακό πλούτο της χώρας, στη σημερινή συγκυρία, δεν πρέπει να ληφθεί ως επιβράβευση της παραβατικής συμπεριφοράς όλων ως εθιμικό δίκαιο νομοθετημάτων ρύθμισης, ως υποχώρηση στις συνταγματικές επιταγές προστασίας του φυσικού και του αστικού περιβάλλοντος. «Δηλαδή, δεν πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα αδικίας στον πολίτη που δεν έχει αυθαιρετήσει ή τουλάχιστον, να στείλουμε ένα μήνυμα ότι είναι η τελευταία φορά που υπάρχει τέτοια ρύθμιση, τέτοια κόκκινη γραμμή, τέτοιου είδους συζήτηση. Σε αυτό το πλαίσιο πιστεύουμε ότι όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους η πολιτεία, οι εμπλεκόμενοι και οι πολίτες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σπίρτζης.

«Πιστεύουμε ότι το θέμα των αυθαιρέτων μπορεί να λυθεί μόνο όταν αντιμετωπισθούν διαχρονικά προβλήματα του πολεοδομικού και του χωροταξικού μας σχεδιασμού», είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΚΕ Γιώργος Κοτρωνιάς και απηύθυνε έκκληση ώστε να στελεχωθούν οι πολεοδομικές υπηρεσίες προκειμένου να διεξάγουν τους ελέγχους που απαιτούνται από το νόμο. Ανέφερε δε ως παράδειγμα ότι από τις 128 πολεοδομίες οι 31 έχουν ένα ή δυο άτομα προσωπικό.

Ο Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος & Υποδομών της Περιφέρειας Αττικής Θόδωρος Καρδοματέας στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της σεισμικής επάρκειας των αυθαιρέτων, λέγοντας ότι απαιτείται ειδικός έλεγχος και πρότεινε να μειωθεί ο χρόνος για τις διαδικασίες έγκρισης των περιβαλλοντικών μελετών. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης ζήτησε να μην σταματά η λειτουργία των επιχειρήσεων - οι οποίες ελέγχονται - μέχρι την τελική γνωμοδότηση από την αρμόδια υπηρεσία και τόνισε ότι βασική αντίρρηση του κλάδου τους είναι ότι το νομοσχέδιο δεν διακρίνει τους επαγγελματικούς χώρους από την κατοικία. «Αυτό, κατά τη γνώμη μας, είναι λάθος. Και τα δύο είναι αυθαίρετα. Όμως, για την επαγγελματική χρήση, είτε πρόκειται για ένα ξενοδοχείο είτε για κατάλυμα είτε για ένα εστιατόριο, είναι χώροι οι οποίοι αποδίδουν έσοδα στο κράτος, δίνουν εργασία και εισόδημα και ΦΠΑ», σχολίασε.

«Θεωρούμε απαράδεκτη τη 'συγκατοίκηση' στο ίδιο νομοσχέδιο της τροποποίησης της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης, που πρέπει να είναι κορώνα στο κεφάλι του κάθε νομοταγή πολίτη, με τη νομιμοποίηση παρανομιών, όπως η αυθαίρετη δόμηση, είτε επαγγελματική, είτε οικιστική», σημείωσε η Θοδώρα Νάντσου εκ μέρους του WWF, η οποία έκανε ειδική μνεία στην έλλειψη πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού, ζητώντας παράλληλα την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης. Ο Αναστάσιος Βάπας, εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων αφενός ζήτησε ο νόμος να συμπεριλάβει όλα τα αυθαίρετα μέχρι της δημοσίευσής του, αφετέρου να υπάρξει μείωση των προστίμων τακτοποίησής τους. Αμφισβήτησε δε τη δυνατότητα να ελεγχθεί από μηχανικούς η στατική επάρκεια ενός κτιρίου, σχολιάζοντας: «Ποιός θα δεχτεί να το κάνει;».

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Οικιστών εκτός σχεδίου πόλεως του Δήμου Ηρακλείου, Μιχάλης Βλαχάκης, ο οποίος ζήτησε να μην γίνεται έλεγχος σεισμικής επάρκειας για να αδειοδοτηθεί το αυθαίρετο, αλλά να δηλώνεται με υπεύθυνη δήλωση από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου. Χαρακτήρισε εξάλλου «άδικη» τη θέση να εξομοιώνονται ως προς την καταβολή παράβολου κατοικιών λίγο πάνω από 120 τ.μ., με κείνες των 1.000 τ.μ. Θεωρώντας μάλιστα ότι είναι επαχθείς οι όροι της ρύθμισης για την τακτοποίηση είπε πως ο ίδιος δεν θα υπαχθεί σε αυτή και θα προσπαθήσει να πείσει και τα μέλη του Συλλόγου του να κάνουν το ίδιο.

Ο Αντ. Σκουρής, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εξωραϊστικών, Πολιτιστικών και Οικιστικών Συλλόγων του Δήμου Μαραθώνος ζήτησε να μην εξαιρεθούν από την αδειοδότηση τα αυθαίρετα σε δασικές περιοχές. Αιτιολόγησε λέγοντας πως υπάρχουν τουλάχιστον 4.500 τέτοια κτίσματα στη Νέα Μάκρη, οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν θα υπαχθούν στη ρύθμιση τακτοποίησης, διότι φοβούνται το ενδεχόμενο να χαρακτηριστούν δασικά σε μερικά, ενώ θα έχουν πληρώσει. Τέλος, ο Δημήτρης Μπαής εκ μέρους της Ένωσης Επιστημονικής Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών, εκτίμησε ότι δεν υπάρχει επιστημονικός τρόπος για τυποποίηση των περιβαλλοντικών μελετών.