Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Σουβλάκια και τυρόπιτες με ΦΠΑ 23%

Σαρωτικές ανατιμήσεις σε χυμούς, αναψυκτικά και υπηρεσίες εστίασης φέρνει η 1η Σεπτεμβρίου με τη μετάταξη των συγκεκριμένων αγαθών από ΦΠΑ 13% στο 23%, τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας. Η μετάταξη στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ περιλαμβάνεται στον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και συνοδεύεται από πρόβλεψη είσπραξης εσόδων 300 εκατ. ευρώ για φέτος και 700 εκατ. το 2012. 
 
Και μπορεί μεν το οικονομικό επιτελείο να αναζητά μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος ή αθροιστικά 1 δισ. ευρώ σε 15 μήνες για να αποφύγει τις μετατάξεις, όμως μέχρι να τα εντοπίσει δεν μπορεί να αθετήσει τη δέσμευση έναντι της τρόικας.
Με τα σημερινά δεδομένα, η διάταξη παραμένει σε ισχύ και από την 1η Σεπτεμβρίου μετατάσσονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%, από τον μειωμένο 13%, χυμοί φρούτων και λαχανικών, αναψυκτικά και υπηρεσίες εστίασης, επιβαρύνοντας από τις πίτσες και τα σουβλάκια μέχρι το φαγητό που σερβίρουν ξενοδοχειακές μονάδες, ακόμα και αν περιλαμβάνονται σε πακέτα διαμονής και διατροφής. Ετσι, παίρνουν φωτιά οι τιμές σε ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες, πιτσαρίες αλλά ακόμα και σε καντίνες, όπως άλλωστε και τα φαγητά σε πακέτο.

Τι σημαίνει. Αν δεν υπάρξουν αλλαγές, από την 1η Σεπτεμβρίου το κόστος ενός γεύματος τεσσάρων ατόμων σε ταβέρνα που σήμερα κοστίζει 70 ευρώ θα αυξηθεί στα 76,16· μια τυρόπιτα από 2 ευρώ θα ανατιμηθεί στα 2,2· συσκευασία έξι αναψυκτικών από 3,5 ευρώ στα 3,8 και ένας δίλιτρος χυμός από 3,70 στα 4. Οι ανατιμήσεις θα είναι σαρωτικές, προειδοποιούν στελέχη της αγοράς κρούοντας τον κώδωνα κινδύνου για καταστροφικές συνέπειες σε μια ασφυκτικά πιεσμένη κατάσταση.

Ανησυχία. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου συμμερίζονται την ανησυχία της αγοράς για σαρωτικές ανατιμήσεις, νέα μείωση της ζήτησης αλλά και αύξηση της ανεργίας, όμως από την άλλη δεν είναι ακόμα σε θέση να προσδιορίσουν με σαφήνεια τις εναλλακτικές λύσεις που θα αναζητηθούν στο πλαίσιο του διαλόγου για το Φορολογικό. Αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έλεγε χθες στα «ΝΕΑ» ότι παραμένει στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου να βρεθούν μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος για μια συνολική παρέμβαση ελαφρύνσεων στο μέτωπο του ΦΠΑ. Στο τραπέζι έχουν τεθεί τόσο η μείωση των συντελεστών από το 23% στο 20% και από το 13% στο 10% όσο και η καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 17%-18% και πράσινου αναπτυξιακού συντελεστή ΦΠΑ 1%-3%.

Ποια γλιτώνουν. Μέχρι νεωτέρας, πάντως, τα μόνα προϊόντα που γλιτώνουν τον συντελεστή ΦΠΑ 23% είναι το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα, το εμφιαλωμένο νερό και τα γλυκά από ζαχαροπλαστεία (αν δεν καταναλώνονται επιτόπου), τα οποία εξακολουθούν να υπάγονται σε συντελεστή 13%, όπως διευκρινίζεται σε χθεσινή εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών.