Παρασκευή, 5 Αυγούστου 2011

ΧΑΝΙΑ ΝΟΤΙΑ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗ ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΓΕΙΑ!!!!!! ΜΠΑΛΟΣ-ΕΛΑΦΟΝΗΣΙ- ΦΑΛΑΣΑΙΡΝΑ-ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ-ΚΕΔΡΟΔΑΣΟΣ!!

1/ Μπάλος
Ισως ο απόλυτος προορισμός στα βόρεια του νομού καθώς είναι το στολίδι της άγονης χερσονήσου στο ακρωτήριο Τηγάνι. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τροπική η παραλία της χερσονήσου Γραμβούσα με τα δύο νησάκια απέναντι, Γραμβούσα και Αγρια Γραμβούσα που σχηματίζουν προστατευτικό κλοιό στα νερά με τις πιο απίθανες αποχρώσεις του μπλε. Μπορεί ο κακοτράχαλος χωματόδρομος να δυσχεραίνει την προσέγγιση, αλλά τελικά ούτε αυτό σταματά τα πλήθη που έρχονται να απολαύσουν την απάνεμη παραλία με την άμμο και τα κοχύλια. 
 
 
Ιnfo
Ο χωματόδρομος που καταλήγει στην παραλία αρχίζει από την Καλυβιανή, ενώ αξίζει να πάρετε το καΐκι από το Καστέλλι και να επισκεφθείτε τη Γραμβούσα και το ενετικό κάστρο της. 
 
2/ Φαλάσαρνα
Είναι από τις δημοφιλέστερες παραλίες του νησιού με τιρκουάζ νερά, ψιλή άμμο και αμμόλοφους. Εκτείνεται σε μήκος περίπου 3 χιλιομέτρων και βρίσκεται δίπλα στα ερείπια της αρχαίας Φαλάσαρνας.
 
3/ Κεδροδάσος
Αν δεν χαθείτε στις διακλαδώσεις, σίγουρα θα βρείτε το μονοπάτι που οδηγεί στην παραλία. Οι αμμόλοφοι, το πυκνό δάσος από κέδρους, τα ηφαιστειογενή πετρώματα και η καθαρή θάλασσα την έχουν κάνει δημοφιλή κυρίως ανάμεσα σε αυτούς που προτιμούν το ελεύθερο κάμπινγκ, δυστυχώς όμως όχι πάντα ανώδυνα για το περίφημο δάσος. 
 
4/ Ελαφονήσι
Πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους προορισμούς στον Νομό Χανίων. Το επίπεδο νησάκι χωρίζεται από τη στεριά με μερικά μέτρα ρηχής θάλασσας, της οποίας τα νερά λόγω της λευκής ψιλής άμμου και των σπασμένων οστράκων παίρνουν πορφυρές αποχρώσεις. Το σκηνικό συμπληρώνουν οι συστάδες των κέδρων και οι αμμόλοφοι, κάνοντας το τοπίο ξεχωριστό.
Info
Κάποτε το Ελαφονήσι ήταν ο φόβος και ο τρόμος των ναυτικών καθώς κατά τη διάρκεια θαλασσοταραχής τα καράβια τσακίζονταν στους διάσπαρτους υφάλους. Μετά το 1907 κατασκευάστηκε φάρος, ο οποίος όμως ανατινάχθηκε από τους Γερμανούς κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι στο νησί περίπου 40 πολεμιστές και περισσότερα από 600 γυναικόπαιδα σφαγιάστηκαν ή πουλήθηκαν σαν σκλάβοι από τους Τούρκους την Κυριακή του Πάσχα του 1824. 
 
5/ Παλαιοχώρα
Πρόκειται για ειδυλλιακούς κολπίσκους με άμμο αλλά και βότσαλο γύρω από τον ομώνυμο οικισμό.
Η κύρια παραλία είναι μεγάλη και οργανωμένη, όπου το καλοκαίρι γίνεται το αδιαχώρητο, ενώ στην πίσω πλευρά του χωριού θα βρείτε άλλη, πιο ήσυχη με βότσαλο.