Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε. -Ο.Τ.Α. για την διαχείριση απορριμμάτων

Αθήνα, 25 Αυγούστου 2011

Αριθμ. Πρωτ.                                         
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                                                       
Οι τελευταίες εξελίξεις στη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής έρχονται να επιβεβαιώσουν και να δικαιώσουν απόλυτα τις καταγγελίες της Ομοσπονδίας μας που καταγράφονταν στο Δελτίο Τύπου της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. της 


3ης Αυγούστου 2011. Και πάνω απ’ όλα ότι «η πολιτική της Κυβέρνησης εδράζεται στην ικανοποίηση και μόνο των ιδιωτικών συμφερόντων» ενώ επιδίδεται «σε αγώνα δρόμου για να προχωρήσει στην κατασκευή των τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων στην Αττική… αδιαφορώντας για την προστασία του περιβάλλοντος και πρώτα και κύρια την αύξηση του κόστους της επιλογής της που θα επιμερισθεί στους Δημότες».

Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής λειτουργώντας ως Γραφείο Τύπου του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιάννη Σγουρού έδωσε στη δημοσιότητα στις 22-8-2011 την Προκαταρκτική Προκήρυξη η οποία εγκρίθηκε με απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, κ. Θεόδωρο Πάγκαλο.

Σύμφωνα με αυτή και προφανώς με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Γιάννη Σγουρού, η Περιφέρεια Αττικής ζητά Δημόσια Διαβούλευση στο γνωστό σενάριο κατασκευής τεσσάρων εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων δυναμικότητας 1.350.000 τόνων και της παραχώρηση της λειτουργίας τους για 20-25 χρόνια.

Με αυτές τις μεθοδεύσεις η Κυβέρνηση και ο κ. Γιάννης Σγουρός όχι μόνο γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους την αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης και το Σύνταγμα, όχι μόνο υποκαθιστούν το Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά αγνοούν την πρόσφατη ακυρωτική απόφαση του Τμήματος VI του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Για να επιτύχουν τις επιδιώξεις τους αφενός μεν παρακάμπτουν πλήρως τον Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α., αφετέρου η Κυβέρνηση καθυστερεί την συγκρότηση του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου.

Παραδίδουν στους επιχειρηματικούς - εργολαβικούς ομίλους τη λειτουργία των τεσσάρων εργοστασίων επεξεργασίας για όλη τη διάρκεια ζωής τους, εγκαινιάζοντας και επίσημα πλέον την πλήρη ιδιωτικοποίηση και του τομέα της επεξεργασίας των απορριμμάτων.


Μεταφέρουν άμεσα στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων το σύνολο σχεδόν του τεράστιου κόστους κατασκευής και λειτουργίας των 4 μονάδων (συνολικής παραγωγικής δυναμικότητας 1.350.000 τόνων σύμμεικτων απορριμμάτων ανά έτος), όπως προκύπτει από το γεγονός ότι έναντι συνολικού κόστους 3,5 Δις ευρώ (τελείως παραπλανητικά μνημονεύεται ποσό 1 έως 1,5 Δις ευρώ), μόλις τα 140 εκατ. θα καλυφθούν, όπως ευθέως ομολογείται, μέσω κοινοτικών ενισχύσεων. Τα υπόλοιπα θα καλυφθούν με τις υψηλής κερδοφορίας επενδύσεις «από ιδιωτικά κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό», κέρδη που θα τροφοδοτούνται άμεσα και κατά κύριο λόγο από τα φτωχά και τα μεσαία, όσα απόμειναν ακόμη, εισοδήματα, μέσω του «gate fee». Δεν διστάζει μάλιστα να δεσμευθεί, ότι «η Ελληνική Κυβέρνηση εγγυάται την αποπληρωμή της επένδυσης προς τον Ανάδοχο του έργου και θα λάβει όλα τα αναγκαία θεσμικά και οικονομικά μέτρα για αυτό το σκοπό».

Τέλος παρακάμπτει επιδεικτικά τις αντιδράσεις των κατοίκων του Θριασίου Πεδίου, της Δυτικής Αθήνας καθώς και της Κερατέας, αγνοώντας της πρόταση της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. για επικαιροποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού αλλά παραβιάζοντας ακόμη και ισχύοντες Νόμους, (αφού αυτό υπαγορεύει το συμφέρον μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων) στην προκείμενη περίπτωση του Ν.2742/1999, με την περιβόητη περιβαλλοντική αδειοδότηση (στις αρχές του 2011) της φαραωνικής μονάδας βιοξήρανσης (700.000 τόνοι/έτος) της Ο.Ε.Δ.Α. Φυλής μέσα σε Ζώνη Α΄, απολύτου προστασίας του Όρους Αιγάλεω.

Ύστερα από αυτά, δεν χρειάζεται παρά να διαμηνύσουμε το ίδιο κατηγορηματικά με την προηγούμενη ανακοίνωσή μας, ότι η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. θα σταθεί εμπόδιο στα σχέδια της Κυβέρνησης, του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιάννη Σγουρού και απέναντι σε όποιον συντάσσεται με την παραχώρηση των μεγάλων μονάδων επεξεργασίας και γενικότερα της διαχείρισης των απορριμμάτων, στα επιχειρηματικά – εργολαβικά συμφέροντα, λαμβάνοντας δυναμικές – αγωνιστικές πρωτοβουλίες και προχωρώντας σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε κάθε επίπεδο.


ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.