Τρίτη, 30 Αυγούστου 2011

Μειωμένα πρόστιμα και αλλαγές στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα

Μειώσεις στα πρόστιμα για την υπαγωγή στη ρύθμιση των αυθαιρέτων, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που συζητά τις προωθούμενες ρυθμίσεις.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου που ανακοίνωσε ουσιαστικές αλλαγές και βελτιώσεις στο νομοσχέδιο, δήλωσε παρ΄ όλα αυτά ότι το υπουργείο είναι ανοιχτό και σε περαιτέρω αλλαγές αν η χρεία τους προκύψει κατά τη συνέχιση της συζήτησης.

Μεταξύ των αλλαγών, είναι και αυτή που προβλέπει μειωτικό συντελεστή, όπως τον χαρακτήρισε ο υπουργός, για υπόγεια, πατάρια και σοφίτες και αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες θα καταβάλλουν μικρότερα πρόστιμα για την υπαγωγή στη ρύθμιση.

Εισάγεται επιπλέον κοινωνικός συντελεστής για την κύρια και μοναδική κατοικία των ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ) με χαμηλό εισόδημα και ο συντελεστής παλαιότητας και όσο παλαιότερο είναι το αυθαίρετο τόσο μικρότερο θα είναι και το πρόστιμο.

Αποσαφηνίζεται επίσης ότι εξαιρούνται των ρυθμίσεων τα ακίνητα που έχουν χτιστεί χωρίς άδεια πριν από το 1955 και αυτά που έχουν τακτοποιηθεί με παλαιότερους νόμους.

Κατά την εισηγητική του παρέμβαση ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ανοιχτός να συζητήσει αν θα πρέπει να απαλειφθεί ο χρόνος των 20 και 40 ετών που έχει προσδιοριστεί για τη διατήρηση των εκτός και εντός σχεδίου αυθαιρέτων, ενώ ο όρος "διατήρηση αυθαιρέτων" αντικαθίσταται από τον όρο "αναστολή των κυρώσεων" προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο υπουργός δήλωσε ανοιχτός και για την απόδοση μέρους των προστίμων στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, ειδικά στο ΙΚΑ.

«Είμαστε σε συζήτηση με το υπουργείο Εργασίας για να δούμε πως θα γίνει ο υπολογισμός των ποσών που θα δοθούν στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία είχαν απώλειες εργοδοτικών εισφορών από την ανέγερση αυθαιρέτων», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός περιβάλλοντος.

Αλλαγές ανακοίνωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου και στο σκέλος που αφορά την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων με κεντρικό άξονα την μεγαλύτερη "νομική ασφάλεια" για το δίκτυο NATURA, όπως ανέφερε ο υπουργός.