Τρίτη 10 Απριλίου 2012

ΦΤΩΧΟ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΦΕΤΟΣ!!!


Γράφει ο Χρήστος Πανάγος
Το φετινό Πάσχα σύμφωνα με «Τα Νέα» είναι το φτωχότερο των τελευταίων δεκαετιών.

Το «κάθε πέρσι και καλύτερα» είναι μια φράση που ακούγεται πολύ τελευταία στην Ελλάδα. Με πολύ λιγότερα χρήματα στην τσέπη, όμως με ίδιες ή και ακριβότερες τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες θα «γιορτάσουν» το Πάσχα του 2012 οι Έλληνες.

Μειώσεις, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αύξηση της φορολογίας και μπλα μπλα μπλα που με κουράζουν αφάνταστα, αναγκάζουν τους Έλληνες να περάσουν το φτωχότερο Πάσχα των τελευταίων δεκαετιών.


Αρκετοί βέβαια είναι αυτοί (και πέρσι ήταν) που δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν για μερικές ημέρες τις πόλεις τους, όπως γινόταν παλαιότερα διότι το «ταμείον είναι μείον». Ωστόσο όσοι το επιχειρήσουν θα πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά πως να «χώσουν» το χέρι αρκετά βαθιά στην τσέπη.

Σύμφωνα με έρευνα των «ΝΕΩΝ» μια τετραμελής οικογένεια με δύο εργαζόμενους, που πέρυσι είχε συνολικές καθαρές μηνιαίες αποδοχές 3.040 ευρώ, φέτος καλείται με 728 ευρώ λιγότερα χρήματα (-23%) να καλύψει τις ίδιες ανάγκες. Αντιλαμβάνεστε πως αν υπολογιστούν και οι περικοπές που έχουν επέλθει και στο δώρο του Πάσχα, τότε η οικογένεια αυτή, έχει ακόμα μεγαλύτερη μείωση των εισοδημάτων της, που φτάνει συνολικά τα 955,5 ευρώ.

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια (αν ταξιδέψουν τα πλοία με βάση την απεργία της ΠΝΟ Μ. Τρίτη και Μ. Τετάρτη)

Ακριβότερα είναι σε σχέση με πέρσι, καθώς την περασμένη εβδομάδα οι τιμές τους αυξήθηκαν 6%. Συνεπώς καταλαβαίνετε πως αν η συγκεκριμένη οικογένεια που ανέφερα παραπάνω επιλέξει να περάσει τις άγιες μέρες σε κάποιο νησί, θα πληρώσει ακριβότερα σε σχέση με πέρσι.

Όσοι δεν διαθέτουν κάποιο φιλικό σπίτι ή κάποιο εξοχικό, ούτε οι τιμές στα καταλύματα φαίνεται να ακολουθούν την πορεία των εισοδημάτων, αφού σε σχέση με πέρσι οι μειώσεις είναι ελαφρώς χαμηλότερες και σε ορισμένες περιπτώσεις και αυξημένες.

Οβελίας ή αλλιώς το αρνί
Σύμφωνα με τις τώρα ενδείξεις, δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 9 – 9,2 ευρώ το κιλό για τα γάλακτος, ενώ τα βαρύτερα αρνιά θα πωλούνται σημαντικά φθηνότερα.

Λαχανικά και φρούτα
Χαμηλότερες είναι οι τιμές και στα δύο, ενώ οι αυξήσεις που καταγράφονται αφορούν κυρίως είδη σουπερμάρκετ.

Κλείνοντας να σας αναφέρω ενδεικτικά (με βάση πάντα «Τα Νέα») πως το κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού για 4 άτομα, υπολογίζεται στα 94.07 ευρώ από τα 91.94 που ήταν πέρσι.

Φανταστείτε του χρόνου τι έχει να γίνει. Συνεπώς η άποψή μου είναι μία. Παρέα καλή, λίγα ο ένας, λίγα ο άλλος και άγιος ο Θεός. Άραγε του χρόνου θα έχουμε λεφτά να πάρουμε λαμπάδα; ή θα τα κρατήσουμε για να πάρουμε το νέο iPhone;