Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Κούρεμα και στα δάνεια, όχι μόνο στους μισθούς!




Από τον ΣΠΥΡΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑ
Πολιτικό Στέλεχος Δημοκρατικής Συμμαχίας
Πρ. Δήμαρχο Παλλήνης

Σε καιρούς οικονομικής και πολιτικής κρίσης, όπου ο Έλληνας πολίτης κυριολεκτικά παλεύει να επιβιώσει από τη λαίλαπα μέτρων και περικοπών, προτάσεις με κοινωνική ευαισθησία σπανίζουν, αποτελώντας κύριο ζητούμενο.
Εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας είναι γνωστό ότι πληρώνουν κάθε μήνα –όσοι μπορούν πλέον- μεγάλες δόσεις για τα δάνεια τους.
Οι μισθοί όμως ψαλιδίζονται μήνα με το μήνα, τα χαράτσια επιβάλλονται αδιακρίτως και οι τιμές στα καταναλωτικά αγαθά παραμένουν αμετάβλητες  και υψηλές.

Η Δημοκρατική Συμμαχία κατανοώντας το μέγεθος του προβλήματος που βιώνουν οι κάτοχοι στεγαστικών δανείων, προχώρησε σε μια ενδιαφέρουσα και κοινωνικού χαρακτήρα πρόταση με την ευκαιρία της επικείμενης ανακεφαλαίωσης των τραπεζών κατά 30+10 δις ευρώ περίπου.
Η Δημοκρατική Συμμαχία προτείνει  να υπάρξει άμεση παρέμβαση για τα στεγαστικά δάνεια της πρώτης κατοικίας, καθώς δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, καθηγητές, κ.ά. έχουν υποστεί στο μισθό τους δραματικές μειώσεις κατά 400-500 ευρώ.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα  να χρειάζεται ο μισός μισθός τους και πλέον για τη δόση του στεγαστικού τους δανείου ενώ  με τα υπόλοιπα 300-400 ευρώ να παλεύουν να ζήσουν τις οικογένειές τους!!
Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια εφιαλτική κατάσταση.
Με την ευκαιρία επίσης της ανακεφαλαίωσης των τραπεζών πρέπει να προωθηθεί και να μην μείνει στα λόγια το ουσιαστικό κούρεμα των δανείων και των δόσεών τους (στεγαστικών, καταναλωτικών και άλλων).
Είναι η κατάλληλη στιγμή η Πολιτεία σε συνεννόηση με την Ένωση Τραπεζών, να πιέσει και να υπάρξει πραγματική δέσμευση για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων αλλά και σημαντικού κουρέματός τους.
Πιστεύω πραγματικά ότι τη στιγμή που τα τραπεζικά ιδρύματα θα απορροφήσουν πολλά δις ευρώ για να διασωθούν, πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να επιβάλλει όρους και μέτρα που θα βοηθήσουν έμπρακτα τον αδύναμο Έλληνα όχι μόνο να αντέξει αλλά και να επιβιώσει αξιοπρεπώς!