Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

H πρώτη τιμωρία δημάρχου για παράνομη χωματερή!

Την πρώτη καταδίκη εν ενεργεία δημάρχου για παράνομη χωματερή εξέδωσε πριν από λίγες μέρες το Β΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών με μία απόφαση που εκτιμάται ότι αποτελεί σταθμό για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, τη στιγμή που η χώρα μας βρίσκεται στα πρόθυρα νέας καταδίκης για τις διάσπαρτες χωματερές της.


Η υπόθεση που «σερνόταν» από το 2007, ύστερα από μήνυση που κατέθεσαν κάτοικοι της Νέας Μάκρης, αφορά στον εν ενεργεία δήμαρχο Μαραθώνα και πρώην δημοτικό άρχοντα Νέας Μάκρης κ. Ιορδάνη Λουίζου, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τη μετατροπή της πρώην αμερικανικής βάσης στη θέση Μπρεξίζα σε ανεξέλεγκτη χωματερή.

Η δίκη του δημάρχου Μαραθώνα, στην οποία παρέστη ως πολιτική αγωγή το υπουργείο Περιβάλλοντος, έγινε στις 5 Μαρτίου έπειτα από συνεχείς αναβολές. Σημαδεύτηκε δε με καταγγελίες για απόκρυψη στοιχείων και παρακώλυση της δίκης με στόχο την παραγραφή των αδικημάτων, τα οποία βάσει του κατηγορητηρίου
διαπράχθηκαν την περίοδο 2004-2007.

Ο πρώην δημοτικός άρχοντας Νέας Μάκρης κ. Ιορδάνης Λουίζος κρίθηκε ένοχος για τη μετατροπή της πρώην αμερικανικής βάσης στη θέση Μπρεξίζα σε ανεξέλεγκτη χωματερή

Τελικά, στις 15 Μαρτίου, το δικαστήριο ανακοίνωσε την απόφαση της ποινής, καταδικάζοντας τον δήμαρχο για παράβαση «κατ’ εξακολούθηση» του ν. 1650/86 περί προστασίας περιβάλλοντος. Του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 8 μηνών με τριετή αναστολή, πρόστιμο 5.000 ευρώ και αποζημίωση για βλάβη προς το Δημόσιο συνολικού ύψους 7.000 ευρώ, με την υποχρέωση της αποκατάστασης του περιβάλλοντος.

Για την απομάκρυνση της χωματερής που βρισκόταν εντός υγροτόπου και αρχαιολογικής ζώνης με υπερτοπική σημασία είχαν ξεκινήσει αγώνες οι κάτοικοι της περιοχής και ο Σύλλογος οι «Φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα», προκειμένου να σταματήσουν τη λειτουργία της που δεχόταν κάθε λογής μπάζα και σκουπίδια.

Αποτέλεσμα ήταν η πρόσκληση συχνών πυρκαγιών, η έκλυση στην ατμόσφαιρα διοξινών και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος με μπάζωμα των ρεμάτων που βρίσκονταν μέσα στην πρώην αμερικανική βάση. Η χωματερή έκλεισε τον Ιανουάριο του 2008 με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και αφού στον δήμο είχαν επιβληθεί ουκ ολίγα πρόστιμα.

Στην υπόθεση είχε παρέμβει με πόρισμά του και ο Συνήγορος του Πολίτη, καθώς είχε αποδειχτεί ότι ο Δήμος Νέας Μάκρης είχε θέσει σε λειτουργία από το 2009 νέα χωματερή σε άλλη θέση, στο βόρειο τμήμα της πρώην αμερικανικής βάσης, με άδεια της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου!

Για την υπόθεση έχει υποβάλει μήνυση η Β΄ Εφορία Αρχαιοτήτων. Ζητήθηκε τότε το σφράγισμα της χωματερής αλλά ο δήμος ουδέποτε αναγνώρισε την ύπαρξή της, μολονότι έγγραφα της Πυροσβεστικής που είχε κατασβέσει τις απανωτές πυρκαγιές που είχαν σημειωθεί στην περιοχή πιστοποιούσαν ότι στον χώρο θάβονται πάσης φύσης στερεά απόβλητα.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα της έδρας, «ο κατηγορούμενος σαν δήμαρχος περισυνέλλεξε και μπάζα και διάφορα άλλου είδους απορρίμματα ογκώδη τα οποία εναπόθεσε στη συγκεκριμένη περιοχή... Με την εναπόθεση των συγκεκριμένων απορριμμάτων στην περιοχή άνοιξε ο δρόμος για την ευρύτερη ρύπανση και από εργολάβους, οι οποίοι είχαν έτσι εξασφαλισμένη μια ανοχή του Δήμου Ν. Μάκρης».