Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

ΔΗΜΟΣ Σπάτων Αρτέμιδος- «Ο Κλεφτοπόλεμος συνεχίζεται»

Γράφει η Κατερίνα Παπαϊωάννου

Όλες οι προτάσεις και οι αποφάσεις έχουν όριο , αλλά το ποτήρι δείχνει να έχει «ξεχειλίσει» στον Δήμο Σπάτων Αρτέμιδος όσον αφορά το πολυσυζητημένο θέμα της ανάθεσης σε Δικηγορικό γραφείο, για την υπεράσπιση μας στα αντισταθμιστικά του Ελληνικού.

Το ερώτημα βέβαια  που συνεχίζει να  παραμένει αναπάντητο  εδώ και έντεκα ολόκληρους ατελείωτους μήνες,  είναι πότε τελικά θα ακολουθηθεί η σωστή διαφανής διαδικασία και πότε η Δημοτική αρχή θα είναι διατεθειμένη να αναλάβει τις ευθύνες της αφήνοντας στην άκρη το παιχνίδι του «κλεφτοπόλεμου» στο οποίο έχω αναφερθεί και στο παρελθόν με άρθρα μου επί του συγκεκριμένου θέματος…

Η «κόντρα» λοιπόν συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον μεταξύ τον κυρίων Χρήστου Μάρκου Αντιδημάρχου Σπάτων Αρτέμιδος και εισηγητή του ανωτέρου θέματος και του κυρίου Δημήτρη Μάρκου αρχηγού της  παράταξης «Νεα Εποχή-Δύναμη Αλλαγής»  που είναι αντιπολίτευση στον Δήμο μας.

Είναι πραγματικά λυπηρό να παίζουμε με τις λέξεις ένα κρυφτό που έχει το θέμα του κατεπείγοντος τους τελευταίους μήνες και κάθε φορά με διαφορετικές λέξεις να προσπαθεί να περαστεί η απόφαση  «της ανάθεσης» στο συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο με την επωνυμία «ΑΠ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ – ΕΛ. ΚΟΥΤΣΙΜΠΟΥ – Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ» επειδή έτσι θέλει «με τσαμπουκά» η Δημοτική αρχή και ο εισηγητής Αντιδήμαρχος… Μια πίεση άνευ λόγου και αιτίας την στιγμή μάλιστα που δεν έχουν ακολουθηθεί οι νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες.. Τι σημαίνει αυτό με απλά κατανοητά Ελληνικά;;;; Με ΑΠΟΛΥΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ….Πολύ απλά με σωστή διαδικασία με σφραγισμένες προσφορές και με διαγωνισμό τυπικών ,ουσιαστικών και ανταγωνιστικών  προσόντων…

Ανατρέχοντας στα πρακτικά που συντάχτηκαν στις 14 Μαρτίου 2011  με αριθμό απόφασης 56/2011 διαπιστώσαμε  ότι ο κος αντιδήμαρχος Χρήστος Μάρκου κάνει πίσω στο κατεπείγον του θέματος και δείχνοντας «καλόπιστος» αποσύρει το θέμα και
Προτείνει «οποιονδήποτε συνάδελφο έχει ενδιαφέρον, ενδιαφέρον σχετικό με την υπεράσπιση των συμφερόντων του Δήμου εννοώ και γνώσεις αγοράς νομικού ενδιαφέροντος, να καταθέσει στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου πακέτο προσφοράς νομικής υπεράσπισης για το συγκεκριμένο ζήτημα μέσα σε μια τακτική προθεσμία κάποιων ημερών γιατί οι ημέρες τρέχουν και χρειάζεται δράση ένδικη άμεση.»

Αυτό μας είπε τότε τουλάχιστον και αυτό είναι και γραμμένο στα πρακτικά τα οποία θα βρείτε παρακάτω , γιατί πολύ απλά μου αρέσει να δείχνω την αλήθεια αλλά και να μην αποδεικνύω κιόλας για τον κόσμο τον οποίο δεν έχει παρακολουθήσει αυτό το τόσο σοβαρό θέμα από κοντά.

Και που υπάρχει η αντίφαση θα μου πείτε ο αντιδήμαρχος καλόπιστος είναι ( λέτε εσείς τώρα)……
Σήμερα λοιπόν καθορίζεται δημοτικό συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 20/2/2011 με πρώτο φλέγον θέμα……………….

1.    Λήψη απόφασης για ανάθεση στην δικηγορική εταιρεία με την επωνυμία «ΑΠ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑ-ΝΤΙΝΟΥ – ΕΛ. ΚΟΥΤΣΙΜΠΟΥ – Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ» της υπόθεσης διεκδίκησης των δικαιωμάτων του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος από την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού όπως αυτά (τα δικαιώματα) προκύπτουν από το καταργηθέν άρθρο 9 παρ. 4 εδ.β΄ του Ν. 2338/95.

Σωστά λοιπόν διαβάσατε «ανάθεση»!!!!!!!!!!!! Χωρίς διαγωνισμό και χωρίς να έχει προηγηθεί αυτό που μας υποσχέθηκε ο κύριος «καλόπιστος» αντιδήμαρχος μας και συνεχίζει στην εισήγηση του που θα την ακούσουμε την Δευτέρα από κοντά…

«Έχοντας ενεργήσει έρευνα, διαπιστώσαμε ότι οι όμοροι Δήμοι Παιανίας, Μαρκοπούλου και Κρωπίας έχουνε με σχετικές αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου, αναθέσει στην δικηγορική εταιρία με την επωνυμία «ΑΠ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ – ΕΛ. ΚΟΥΤΣΙΜΠΟΥ – Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ» , τον χειρισμό της ανωτέρω απόφασης, λόγω εξειδίκευσης στο σχετικό ζήτημα.»
Κύριε Μάρκου αν πάνε και οι άλλοι δήμοι να «πνιγούν» θα ακολουθήσουμε και εμείς , αναρωτιέμαι;;;;;;;; Πού είναι αυτά που μας υποσχεθήκατε τόσο καλόπιστα;;;;
Αλήθεια είσαστε τόσο αξιόπιστο άτομο σε μια τέτοια σοβαρή και αξιόλογη θέση που άλλα  λέτε την μία και άλλα υποστηρίζεται την άλλη;;;;

Φυσικά τίποτα προσωπικό δεν έχω μαζί σας απλά κάποια πράγματα είναι θέμα «τάξης και ηθικής» και σεβασμού στα όσα υποστηρίζεται. Μήπως τελικά πρέπει να δικαιώσουμε τον κ.Δημήτρη Μάρκου που τελικά προσπάθησε και έσωσε το δήμο μας από κάποια εκατομμύρια ευρώ;;; Να σας θυμίσω λοιπόν γιατί ίσως να πέρασε καιρός από τις 28/7/2011 της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου και στα όσα υποστήριξε τότε ο κ.Δημήτρης Μάρκου…..

«Στις 22 Ιουλίου στον δικτυακό χώρο της εφημερίδας «Πυξίδα» έπεσε στην αντίληψη μου ένα δημοσίευμα με τίτλο «Άρχισαν τα όργανα για το ελληνικό» ,όπου πληροφορήθηκα ότι κατατέθηκε αίτηση ακύρωσης από τον κ.Παπακωνσταντίνου Απόστολο, ο οποίος έχει αναλάβει την νομική εκπροσώπηση  όλων των θιγόμενων Δήμων, μεταξύ των οποίων ανέφερε και τον δικό μας, ενώ εξαιρούσε τον Δήμο της Ραφήνας.
Αρχικά πίστεψα ότι πρόκειται για δημοσιογραφικό λάθος. Γιατί είχα κάνει ερώτημα σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο και είχα λάβει διαβεβαιώσεις τόσο από τον Αντιδήμαρχο κ.Μάρκου, όσο και από τον Δήμαρχο, ότι οποιαδήποτε εξέλιξη σε αυτήν την υπόθεση θα τεθεί υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου. Έτσι λοιπόν θεώρησα εντελώς απίθανο, το ενδεχόμενο  να έχει ανατεθεί νομική εκπροσώπηση , χωρίς την ενημέρωση του Σώματος. Τυχαία όμως σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τον πρώην Δήμαρχο κ.Αντώνη Τούντα του το ανέφερα, μου είπε για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Δήμαρχο. Έτσι λοιπόν ξεκίνησα να διερευνώ.
 Διαπίστωσα λοιπόν ότι η οικονομική επιτροπή μη γνωρίζοντας το ακριβές κείμενο της απόφασης , αφού όπως είπα και πριν ενημερώθηκε μόνο τηλεφωνικά  αποφάσισε να ορίσει πληρεξούσιο δικηγόρο τον κ.Παπακωνσταντίνου για κάθε νόμιμη ενέργεια για την διεκδίκηση και την είσπραξη των προβλεπόμενων αντισταθμιστικών οφελών. Η δε αμοιβή του ανωτέρω δικηγόρου θα καθοριστεί με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα η απόφαση 208 δεν όριζε ένα απλό πληρεξούσιο προς τον συγκεκριμένο δικηγόρο για να ασκήσει αίτηση ακύρωσης, αλλά παρείχε μια ολική εξουσιοδότηση , να προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια επί διεκδίκησης για την είσπραξη των προβλεπόμενων βάση των άρθρων…
Είμαι πάντα καλόπιστος απέναντι σας, αλλά στο συγκεκριμένο σημείο έχω να κάνω τις εξής παρατηρήσεις:
Η απόφαση αυτή πάρθηκε την 1/7/2011 πλην όμως , δεν αναρτήθηκε στην «Διαύγεια» αμέσως, όπως προβλέπεται από τον νόμο, αλλά δημοσιεύθηκε την επόμενη από την ημέρα της άσκησης της ακύρωσης την 22/7/2011.

Η ορθή επανάληψη που προέκυψε από την Οικονομική Επιτροπή, περιορίζοντας την δράση του κ.Παπακωνσταντίνου μόνο στην άσκηση της αίτησης ακύρωσης , έγινε 25/7/2011, αφού δηλαδή ο κ.Παπακωνσταντίνου είχε ξεκινήσει την διαδικασία ,έχοντας στα χέρια του άλλη απόφαση και με διαφορετικούς όρους, κάτι το οποίο είναι απαράδεκτο για το Δήμο μας να αλλάζει τις συμφωνίες με τους ανθρώπους που συνεργάζεται.

Είναι σα να παίζουμε ένα παιχνίδι  και να αλλάζουμε τους κανόνες κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, όταν αυτοί ήδη έχουν οριστεί από την αρχή

Το συγκεκριμένο σημείο είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα μια και χωρίς επαρκή διευθέτηση μπορούν ακόμα να ζητηθούν και να αποδοθούν ευθύνες ακόμα και στην οικονομική επιτροπή.

Όλοι σαν πολίτες αυτού του Δήμου  θέλουμε ανταποδοτικά και επιβάλλεται να τα διεκδικήσουμε με κάθε μέσο , αλλά με διαφανείς και νόμιμες διαδικασίες.

Το θέμα είναι γνωστό από τον Μάρτιο όταν καλεστήκαμε προ ημερήσιας  αιφνιδιαστικά να αντιμετωπίσουμε το δίλημμα «ή ψηφίζουμε τώρα ή δεν θα έχουμε δικαίωμα διεκδίκησης» και να ψηφίσουμε την σύμβαση με αμοιβή του 7% και ποιο συγκεκριμένα το ποσό των  24,500,000 ευρώ.

Τότε αρνηθήκαμε και σας είπα ότι υπάρχουν σίγουρα και καλύτερες προσφορές .Προκειμένου μάλιστα να στηρίξουμε και το επιχείρημα μας, σας έστειλα μια προσφορά επίσης έγκριτου νομικού γραφείου με ποσοστό 3%, όχι για να προτιμηθεί εκείνο, γιατί και τότε το εμπιστευτικό φαξ που είχα στείλει στον Δήμαρχο έγραφε ότι υπάρχουν καλύτερες προσφορές και πρέπει να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες διεκδίκησης .

Αυτό που θα έπρεπε να είχαμε κάνει είναι , να είχαμε ξεκινήσει την διαδικασία τον Μάρτιο προκειμένου με διαφανείς και νόμιμες διαδικασίες διεκδίκησης να πετύχουμε το επιθυμητό. Συγκεκριμένα θα έπρεπε να είχαμε ορίσει τις προδιαγραφές.

Μας είναι αδιάφορο ποιος θα μας εκπροσωπήσει νομικά. Αυτό που ζητάμε είναι να γίνει με νόμιμες διαδικασίες και να πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις , που δεν είναι άλλες από την δυνατότητα ενός νομικού να παραστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας καθώς επίσης και η αποδεδειγμένη εμπειρία με τα αντίστοιχα αποτελέσματα στον χειρισμό παρόμοιων υποθέσεων.

Εδώ και τέσσερις μήνες από Μάρτιο μέχρι και Ιούλιο έχουμε φτάσει στο σημείο να παίζουμε «κλεφτοπόλεμο». Προσπαθείτε να περάσετε το θέμα μέσω οικονομικών επιτροπών. Η υπόθεση πρέπει να λάβει κάποιο τέλος. Εφ όσον η Δημοτική αρχή έχει την πλειοψηφία, ας αναλάβει και το ρίσκο. Ο καθένας από εμάς ας αναλάβει τις ευθύνες του. Η διαδικασία που ήδη ακολουθείται, δεν είναι ενδεδειγμένη.

Ο Δήμος Ραφήνας παρ όλο που έχει λιγότερες απαιτήσεις έχει κάνει μια εισήγηση , μια εμπεριστατωμένη μελέτη για το πώς πρέπει να γίνει αυτή η διαδικασία.

Επίσης πως είναι δυνατό να έχει γίνει έρευνα αγοράς, να έχει επιλεγεί το συγκεκριμένο γραφείο και να υπάρχει δυνατότητα, να εξελίσσονται μπροστά μας συμφωνίες εκατομμυρίων ευρώ οι οποίες μεταβάλλονται με μεγάλη ευχέρεια κάνοντας μας έκπτωση 65% από 24,500,000 ευρώ σε 8,750,000 ευρώ;

Μας οφείλετε όμως μια εξήγηση και μια απάντηση.
Πρώτα να μας εξηγήσετε πως είναι δυνατόν να υπάρχει περιθώριο μείωσης κατά 16,000,000 ευρώ αφού όπως είπατε είχε προηγηθεί έρευνα αγοράς από εσάς και ήταν η καλύτερη από τις προσφορές που μας δόθηκαν.

Όμως καλό θα ήταν να εξετάσουμε και το εξής ενδεχόμενο.
 Σε περίπτωση που όλα δείχνουν όπως υποστηρίζει και ο κ.Παπακωνσταντίνου ότι υπάρχει «φώς στο τούνελ» για εξώδικο συμβιβασμό, δεν σας φαίνεται υπερβολικό το ποσό του 2,5% που αντιστοιχεί σε αμοιβή 8,750,000 ευρώ στην περίπτωση που η υπόθεση αυτή επιλυθεί εξωδικαστικά με μερικές ολιγόωρες συναντήσεις σε ένα υπουργικό γραφείο;;;
Είναι πολιτικά απαράδεκτο και παράλληλα προκλητικό στην κοινωνία που ζούμε , στην σημερινή δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουν τα Ελληνικά νοικοκυριά στην συντριπτική τους πλειοψηφία να παρακολουθούμε αμήχανα.
Τα προβλήματα του λαού και των ΟΤΑ δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για να πλουτίζουν κάποιοι.
Για τον λόγο αυτό και προκειμένου να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας ζητάμε επειγόντως απόφαση για την τήρηση των νόμιμων διαδικασιών δηλαδή διενέργεια ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ!!!!, με τεύχη προκήρυξης , κλειστές προσφορές, (με προτάσεις και ποσά), ασφαλιστικές και φορολογικές ενημερότητες περάσουν από επιτροπή αξιολόγησης προσφορών , εγκρίσεις και τέλος υπογραφή σύμβασης και συμβάσεων. Ακόμα για αμοιβές άνω του 1,000,000 ευρώ θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η έγκριση του ελεγκτικού συνεδρίου .

Κλείνοντας θα επιθυμούσα το θέμα αυτό να λήξει σήμερα και με ψηφοφορία για το τι ακριβώς θέλουμε να γίνει.»

«Επειδή τελικά τα γραπτά μένουν», έτσι μου έμαθε κάποτε ένας σοφός δάσκαλος, σας ανέφερα με αποδείξεις τα πάντα σωστά και δίκια με όλο το σεβασμό απέναντι  σε κάθε αναγνώστη…Αυτό που θα ολοκληρώσει το παραπάνω πάζλ θα είναι το Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας , ως τότε όμως ας έχουμε υπομονή…

Σε αναμονή λοιπόν των «καυτών» εξελίξεων που θα ακολουθήσουν!!!!!!!!!!!!!!!



(Αποσπάσματα από τα πρακτικά για του λόγου το αληθές των όσων γράφω)
ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ  ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ  ΣΠΑΤΩΝ – ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ
Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α
Από τα πρακτικά 14ης Μαρτίου 2011
ΑΡΙΘΜ. ΑΠΟΦ. 56/2011
Π Ε Ρ Ι Λ Η Ψ Η
…………………………………………………………………………………………….
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ
Την συζήτηση του ανωτέρω θέματος, πριν την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, λόγω της κατεπείγουσας ανάγκης που υπάρχει για την επίλυσή του.
Στη συνέχεια ακολουθεί έδωσε το λόγο στον εισηγητή του κατεπείγοντος θέματος.
Εισηγούμενος επί του 1ου Εκτός Ημερησίας διάταξης θέματος ο Αντιδήμαρχος κ. Μάρκου Χρίστος είπε:

Κατόπιν έρευνας εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής προτείνεται για την ανάληψη της υπόθεσης αυτής η εξειδικευμένη στα ζητήματα του Δημοσίου Δικαίου Δικηγορική Εταιρεία με την επωνυμία «ΑΠ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ – ΕΛ. ΚΟΥΤΣΙΜΠΟΥ – Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ», που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Πατριάρχου Ιωακείμ 30-32, Κολωνάκι, δεδομένου ότι η ως άνω Δικηγορική Εταιρεία αποτελείται από Πανεπιστημιακούς του Δημοσίου Δικαίου και έμπειρους και εξειδικευμένους στα ζητήματα αυτά νομικούς, συνιστά δε μια από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα Δικηγορικές Εταιρείες στον τομέα του Δημοσίου Δικαίου. Αναφέρεται συγκεκριμένα, ότι ο βασικός εταίρος της εν λόγω Δικηγορικής Εταιρείας Δρ. Απόστολος Παπακωνσταντίνου χειρίζεται επί σειρά ετών ανάλογης σημασίας υποθέσεις, έχει διδάξει επί έτη το Δημόσιο Δίκαιο σε Πανεπιστήμια, διατέλεσε δε σε υψηλές θέσεις τόσο του Δημοσίου (Ειδικός Νομικός Σύμβουλος στο Γραφείο του Υπουργού των Εξωτερικών κατά τα έτη 1999-2002), όσο και του ιδιωτικού τομέα (Προϊστάμενος Νομικών Υπηρεσιών μεγάλων επιχειρηματικών Ομίλων και εκπρόσωπος ξένων FUNDS). Επιπλέον, έχει σημαντικό συγγραφικό έργο στα ζητήματα του Δημοσίου Δικαίου. Ακόμη, η εταίρος της εν λόγω Δικηγορικής Εταιρείας κα Ελ. Κουτσιμπού διαθέτει επίσης μεγάλη εμπειρία σε ζητήματα ανάλογων διαπραγματεύσεων, διετέλεσε Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών και σήμερα είναι Διευθύντρια του ΙΣΤΑΜΕ. Εξάλλου, ο εταίρος της ιδίας Δικηγορικής Εταιρείας Δρ. Γιώργος Κατρούγκαλος διαθέτει σημαντικό επιστημονικό έργο στις υποθέσεις του Δημοσίου Δικαίου, σήμερα δε διδάσκει το αντικείμενο αυτό ως Αναπληρωτής Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Σημειώνεται ότι στους συνεργάτες της εν λόγω Δικηγορικής Εταιρείας περιλαμβάνονται και άλλοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, στο ίδιο γνωστικό αντικείμενο, όπως ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δρ. Νικόλαος – Κομνηνός Χλέπας, ο οποίος σήμερα είναι ο Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, η Δρ. Ήβη Μαυρομούστακου, η οποία είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, ο Δρ. Διονύσιος Φιλίππου, Επίκουρος Καθηγητής στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, ο Δρ. Γκίκας, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, καθώς και σειρά άλλων εμπείρων νομικών με σημαντική επαγγελματική σταδιοδρομία.
Ενόψει τούτων, προτείνεται να δοθεί στην ως άνω Δικηγορική Εταιρεία η εντολή να φέρει σε πέρας την υπόθεση της διεκδίκησης εκ μέρους του Δήμου των ποσών που του αναλογούν από την αξιοποίηση της εκτάσεως του τέως αεροδρομίου του Ελληνικού. Η εντολή αυτή προτείνεται να αφορά τόσο τη δικαστική εκπροσώπηση του Δήμου ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων, περιλαμβανομένου του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), όσο και τη συμμετοχή στη διαπραγμάτευση με τη Διοίκηση και τους αρμόδιους Υπουργούς. Ως αμοιβή της Δικηγορικής Εταιρείας προτάθηκε το ποσοστό του επτά τοις εκατό (7%), πλέον Φ.Π.Α., από το ποσό που τυχόν θα αναγνωρισθεί, δικαστικώς ή εξωδίκως, και θα εισπραχθεί από τον Δήμο. Η Δικηγορική Εταιρεία αναλαμβάνει το σύνολο των δικαστικών και άλλων εξόδων, που θα απαιτηθούν για τον σκοπό αυτό, περιλαμβανομένης, εφόσον κριθεί αναγκαίο, της προσφυγής ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Στρασβούργο).
(ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΑΜΟΙΒΗΣ ) 24,500,000 ΕΥΡΏ)
ΔΙΑΛΟΓΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Το Δημοτικό Συμβούλιο αφού άκουσε τα ανωτέρω και μετά από την διευκρίνιση του Αντιδημάρχου και εισηγητή του θέματος κ. Μάρκου Χρίστου όπου σύμφωνα με την απομαγνητοφώνηση ανέφερε:
ΜΑΡΚΟΥ ΧΡ.: Μπήκαμε στην διαδικασία της ψηφοφορία σκιά πραγματικά είναι αντιδεοντολογικό αυτό που κάνω, όμως οφείλω να προστατέψω την λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου αφενός και αφετέρου δε να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Κύριε Πρόεδρε, επειδή ήμουν ο εισηγητής. Αποσύρω από την πρόταση το ύψος της αμοιβής του γραφείου. Εντελώς. Προτείνω οποιονδήποτε συνάδελφο έχει ενδιαφέρον, ενδιαφέρον σχετικό με την υπεράσπιση των συμφερόντων του Δήμου εννοώ και γνώσεις αγοράς νομικού ενδιαφέροντος, να καταθέσει στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου πακέτο προσφοράς νομικής υπεράσπισης για το συγκεκριμένο ζήτημα μέσα σε μια τακτική προθεσμία κάποιων ημερών γιατί οι ημέρες τρέχουν και χρειάζεται δράση ένδικη άμεση.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ
…………………………………………………………………………………………….
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ  ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ  ΣΠΑΤΩΝ – ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ
Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α
Από τα πρακτικά 14ης Μαρτίου 2011
ΑΡΙΘΜ. ΑΠΟΦ. 56/2011
Π Ε Ρ Ι Λ Η Ψ Η

Λήψη απόφασης για την διεκδίκηση εκ μέρους του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος των προβλεπομένων από το άρθρο 9 παρ.4 εδ. β΄ του Ν.2338/95 αναπτυξιακών ρυθμίσεων και αντισταθμιστικών οφελών.

Στα Σπάτα σήμερα 14 του μηνός Μαρτίου, του έτους 2011, ημέρα Δευτέρα και ώρα 07:30 το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος συνήλθε σε Τακτική Δημόσια Συνεδρίαση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάτων – Αρτέμιδος ύστερα από την με αριθμό πρωτ.6646/10-03-2011 έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου κ. Γκίκα Κωνσταντίνου του Δημητρίου, η οποία επιδόθηκε και δημοσιεύθηκε νόμιμα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ Α' 87).
Παρόντος και του Δημάρχου κ. Χρήστου Μάρκου του Αντωνίου, διαπιστώθηκε από τον Πρόεδρο του Δ.Σ., πως υπήρχε νόμιμη απαρτία, δεδομένου ότι σε σύνολο 27 μελών παραβρέθηκαν παρόντα αρχικά 24 μέλη και ονομαστικά οι:

ΠΑΡΟΝΤΕΣ                        ΑΠΟΝΤΕΣ
1.    Μαργέτης Αθανάσιος του Δημητρίου         1. Ζήση Μαρία του Ανδρέα
2.    Σερέτης Χρήστος του Γεωργίου        2. Ραφαήλ Νικόλαος του Άγγελου
3.    Μάρκου Χρίστος του Γεωργίου        3. Κατραμάδος Σταύρος του Ιωάννη
4.    Πουλάκης Πέτρος του Ιωάννη       
5.    Κουλοχέρης Γεώργιος του Νικολάου       
6.    Γκινοσάτης Γεώργιος του Βασιλείου       
7.    Μπέκας Γεώργιος του Σπυρίδωνα       
8.    Μάρκου Παναγιώτα του Σπυρίδωνα       
9.    Γκίκας Κωνσταντίνος του Δημητρίου       
10.    Αποσπόρης Ευάγγελος του Μιχαήλ       
11.    Γεωργάκης Αντώνιος του Ιωάννη       
12.    Μαργέτη Αφροδίτη του Ιωάννη       
13.    Κρόκος Νικόλαος του Δημητρίου       
14.    Λιανός Κωνσταντίνος του Θεοδώρου       
15.    Σωτηρόπουλος Αλκιβιάδης του Γεωργίου       
16.    Κασίμης Γεώργιος του Αθανασίου       
17.    Ντουρντουρέκα Καλομοίρα (Έμμυ) του Δημητρίου       
18.    Μποτζιoλής Δημήτριος του Σπυρίδωνα       
19.    Τσαντήλας Χρήστος του Δημητρίου       
20.    Μάρκου Δημήτριος του Σπυρίδωνα       
21.    Τούντας Αντώνιος του Κωνσταντίνου       
22.    Ραφτοπούλου Άννα του Ιωάννη       
23.    Στάμου Δημήτριος του Γεωργίου       
24.    Δανέζης Ευάγγελος του Κων/νου       
ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΕΙΣ – ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ: Καμία.
Στη Συνεδρίαση παραβρέθηκε και η κα Μαρία Λιώρη υπάλληλος του Δήμου, για την τήρηση των πρακτικών.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ., πριν από την ημερήσια διάταξη ανέφερε ότι:
Έχοντας υπόψη τις διατάξεις της παρ.7 του άρθρου 67 του Ν.3852/10 επειδή έχει προκύψει θέμα, το οποίο θεωρείται κατεπείγον και πρέπει να συζητηθεί κατά προτεραιότητα και αφορά το θέμα:
«Λήψη απόφασης για την διεκδίκηση εκ μέρους του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος των προβλεπομένων από το άρθρο 9 παρ. 4 εδάφιο β΄ του Ν. 2338/95 αναπτυξιακών ρυθμίσεων και αντισταθμιστικών οφελών», το οποίο πρέπει να οριστεί ως κατεπείγον και να συζητηθεί κατά προτεραιότητα.
Επειδή υπάρχει κίνδυνος να απολεσθούν τα αναλογούντα στον Δήμο ποσά λόγω κατάργησης της ανωτέρω πρόβλεψης του ενάτου άρθρου του ν. 2338/1995, κρίνεται απολύτως αναγκαία η άμεση πραγματοποίηση συγκεκριμένων νομικών ενεργειών, περιλαμβανομένης της νομικής διαπραγμάτευσης με τα αρμόδια κυβερνητικά και διοικητικά όργανα και πολιτικών παρεμβάσεων ταυτόχρονα.
Για τους παραπάνω λόγους, φρονώ ότι θα πρέπει να τεθεί πρώτο αυτό το θέμα προς συζήτηση, παρά το ότι δε συμπεριλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη, λόγω της κατεπείγουσας φύσης του.
Με βάση τα παραπάνω σας καλώ να ψηφίσουμε σχετικά για τη συζήτηση του κατεπείγοντος
Το Δ.Σ. αφού έλαβε υπόψη του
    την εισήγηση του προέδρου,
    την παρ.7 του άρθρου 67 του Ν. 3852/10
    το περιεχόμενο του θέματος, το οποίο αν και δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη πρέπει να συζητηθεί κατά προτεραιότητα, λόγω της κατεπείγουσας φύσης του
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ
Την συζήτηση του ανωτέρω θέματος, πριν την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, λόγω της κατεπείγουσας ανάγκης που υπάρχει για την επίλυσή του.
Στη συνέχεια ακολουθεί έδωσε το λόγο στον εισηγητή του κατεπείγοντος θέματος.
Εισηγούμενος επί του 1ου Εκτός Ημερησίας διάταξης θέματος ο Αντιδήμαρχος κ. Μάρκου Χρίστος είπε:
Με το άρθρο ένατο του ν. 2338/1995 («Κύρωση Σύμβασης Ανάπτυξης του νέου Διεθνούς Αεροδρομίου της Αθήνας στα Σπάτα, ίδρυση της εταιρίας "Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.", έγκριση περιβαλλοντικών όρων και άλλες διατάξεις») προβλέφθηκε ότι «ποσοστό τουλάχιστον δέκα τοις εκατό (10%) των εσόδων του Διαχειριστικού Φορέα που ιδρύεται με το άρθρο αυτό, διατίθεται για τη δημιουργία σύγχρονης υποδομής και δικτύων ποιότητας ζωής, καθώς και για την παροχή αντισταθμιστικών οφελών στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων με αιχμή τα Σπάτα στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου χωροταξικού οικιστικού και αναπτυξιακού σχεδιασμού της περιοχής». Εξάλλου, με το άρθρο 42 του σχεδίου νόμου «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στελέχωση των Ελεγκτικών Υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών», το οποίο έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή, εκκρεμεί προς συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και πρόκειται να ψηφισθεί εντός των αμέσως προσεχών ημερών, προβλέπεται η σύσταση ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΟ - ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» και με διακριτικό τίτλο «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε». Με τις διατάξεις αυτές επιχειρείται, μεταξύ των άλλων, αφενός η ματαίωση της προβλέψεως περί συστάσεως του Διαχειριστικού Φορέα Μητροπολιτικής Ζώνης Πρασίνου Λεκανοπεδίου Αθηνών και, αφετέρου, η κατάργηση της ρυθμίσεως για τη διάθεση ποσοστού 10% των εσόδων του για τους σκοπούς που προβλέπει το άρθρο ένατο παρ. 4 εδ. β΄ του ν. 2338/1995.
Ενόψει των ανωτέρω και, ιδίως, του κινδύνου να απολεσθούν τα αναλογούντα στον Δήμο ποσά λόγω κατάργησης της ανωτέρω πρόβλεψης του ενάτου άρθρου του ν. 2338/1995, κρίνεται απολύτως αναγκαία η άμεση πραγματοποίηση συγκεκριμένων νομικών ενεργειών, περιλαμβανομένης της νομικής διαπραγμάτευσης με τα αρμόδια κυβερνητικά και διοικητικά όργανα και πολιτικών παρεμβάσεων ταυτόχρονα.
Προτείνεται συγκεκριμένα
Α) η με κάθε τρόπο δημοσιοποίηση του ενδιαφέροντος του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος στην διαδικασία αξιοποίησης του Ελληνικού.
Β) η ενημέρωση των βουλευτών που εκλέγονται στην περιοχή προκειμένου να συνταχθούν με το δίκαιο αίτημα του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος και να διασφαλίσουν στην επικείμενη τροποποίηση του Ν.2338/95 τα συμφέροντα του Δήμου.
Γ) η πρόσκληση συμμετοχής των όμορων Δήμων Παιανίας - Γλυκών Νερών, Μαρκοπούλου και Κορωπίου στον πολιτικό και δικαστικό αγώνα, που οφείλουμε ως δήμος να κάνουμε για να υπερασπιστούμε τα νόμιμα δικαιώματά μας και τα οικονομικά συμφέρονται της περιοχής.
Δ) η ανάθεση του έργου της νομικής υπεράσπισης σε γραφείο νομικών συμβούλων εξειδικευμένων σε ζητήματα Δημοσίου Δικαίου.
Κατόπιν έρευνας εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής προτείνεται για την ανάληψη της υπόθεσης αυτής η εξειδικευμένη στα ζητήματα του Δημοσίου Δικαίου Δικηγορική Εταιρεία με την επωνυμία «ΑΠ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ – ΕΛ. ΚΟΥΤΣΙΜΠΟΥ – Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ», που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Πατριάρχου Ιωακείμ 30-32, Κολωνάκι, δεδομένου ότι η ως άνω Δικηγορική Εταιρεία αποτελείται από Πανεπιστημιακούς του Δημοσίου Δικαίου και έμπειρους και εξειδικευμένους στα ζητήματα αυτά νομικούς, συνιστά δε μια από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα Δικηγορικές Εταιρείες στον τομέα του Δημοσίου Δικαίου. Αναφέρεται συγκεκριμένα, ότι ο βασικός εταίρος της εν λόγω Δικηγορικής Εταιρείας Δρ. Απόστολος Παπακωνσταντίνου χειρίζεται επί σειρά ετών ανάλογης σημασίας υποθέσεις, έχει διδάξει επί έτη το Δημόσιο Δίκαιο σε Πανεπιστήμια, διατέλεσε δε σε υψηλές θέσεις τόσο του Δημοσίου (Ειδικός Νομικός Σύμβουλος στο Γραφείο του Υπουργού των Εξωτερικών κατά τα έτη 1999-2002), όσο και του ιδιωτικού τομέα (Προϊστάμενος Νομικών Υπηρεσιών μεγάλων επιχειρηματικών Ομίλων και εκπρόσωπος ξένων FUNDS). Επιπλέον, έχει σημαντικό συγγραφικό έργο στα ζητήματα του Δημοσίου Δικαίου. Ακόμη, η εταίρος της εν λόγω Δικηγορικής Εταιρείας κα Ελ. Κουτσιμπού διαθέτει επίσης μεγάλη εμπειρία σε ζητήματα ανάλογων διαπραγματεύσεων, διετέλεσε Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών και σήμερα είναι Διευθύντρια του ΙΣΤΑΜΕ. Εξάλλου, ο εταίρος της ιδίας Δικηγορικής Εταιρείας Δρ. Γιώργος Κατρούγκαλος διαθέτει σημαντικό επιστημονικό έργο στις υποθέσεις του Δημοσίου Δικαίου, σήμερα δε διδάσκει το αντικείμενο αυτό ως Αναπληρωτής Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Σημειώνεται ότι στους συνεργάτες της εν λόγω Δικηγορικής Εταιρείας περιλαμβάνονται και άλλοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, στο ίδιο γνωστικό αντικείμενο, όπως ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δρ. Νικόλαος – Κομνηνός Χλέπας, ο οποίος σήμερα είναι ο Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, η Δρ. Ήβη Μαυρομούστακου, η οποία είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, ο Δρ. Διονύσιος Φιλίππου, Επίκουρος Καθηγητής στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, ο Δρ. Γκίκας, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, καθώς και σειρά άλλων εμπείρων νομικών με σημαντική επαγγελματική σταδιοδρομία.
Ενόψει τούτων, προτείνεται να δοθεί στην ως άνω Δικηγορική Εταιρεία η εντολή να φέρει σε πέρας την υπόθεση της διεκδίκησης εκ μέρους του Δήμου των ποσών που του αναλογούν από την αξιοποίηση της εκτάσεως του τέως αεροδρομίου του Ελληνικού. Η εντολή αυτή προτείνεται να αφορά τόσο τη δικαστική εκπροσώπηση του Δήμου ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων, περιλαμβανομένου του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), όσο και τη συμμετοχή στη διαπραγμάτευση με τη Διοίκηση και τους αρμόδιους Υπουργούς. Ως αμοιβή της Δικηγορικής Εταιρείας προτάθηκε το ποσοστό του επτά τοις εκατό (7%), πλέον Φ.Π.Α., από το ποσό που τυχόν θα αναγνωρισθεί, δικαστικώς ή εξωδίκως, και θα εισπραχθεί από τον Δήμο. Η Δικηγορική Εταιρεία αναλαμβάνει το σύνολο των δικαστικών και άλλων εξόδων, που θα απαιτηθούν για τον σκοπό αυτό, περιλαμβανομένης, εφόσον κριθεί αναγκαίο, της προσφυγής ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Στρασβούργο).
ΔΙΑΛΟΓΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Το Δημοτικό Συμβούλιο αφού άκουσε τα ανωτέρω και μετά από την διευκρίνιση του Αντιδημάρχου και εισηγητή του θέματος κ. Μάρκου Χρίστου όπου σύμφωνα με την απομαγνητοφώνηση ανέφερε:
ΜΑΡΚΟΥ ΧΡ.: Μπήκαμε στην διαδικασία της ψηφοφορία σκιά πραγματικά είναι αντιδεοντολογικό αυτό που κάνω, όμως οφείλω να προστατέψω την λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου αφενός και αφετέρου δε να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Κύριε Πρόεδρε, επειδή ήμουν ο εισηγητής. Αποσύρω από την πρόταση το ύψος της αμοιβής του γραφείου. Εντελώς. Προτείνω οποιονδήποτε συνάδελφο έχει ενδιαφέρον, ενδιαφέρον σχετικό με την υπεράσπιση των συμφερόντων του Δήμου εννοώ και γνώσεις αγοράς νομικού ενδιαφέροντος, να καταθέσει στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου πακέτο προσφοράς νομικής υπεράσπισης για το συγκεκριμένο ζήτημα μέσα σε μια τακτική προθεσμία κάποιων ημερών γιατί οι ημέρες τρέχουν και χρειάζεται δράση ένδικη άμεση.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ
Εγκρίνει όσα αναλυτικά αναφέρθηκαν στο εισηγητικό μέρος της παρούσας απόφασης, όπως τελικά διαμορφώθηκαν, μετά την προαναφερθείσα διευκρίνιση – πρόταση του Αντιδημάρχου και εισηγητή του Θέματος κ. Μάρκου Χρίστου.
Μειοψήφησε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Δανέζης Ευάγγελος για τους λόγους που αναφέρονται στα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά.
Η παρούσα απόφαση έλαβε  αριθμό 56/2011.
Συντάχθηκε το παρόν πρακτικό και υπογράφεται ως εξής:
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ    Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                            ΤΑ ΜΕΛΗ
        Μαργέτης Αθανάσιος του Δημητρίου
        Σερέτης Χρήστος του Γεωργίου
        Μάρκου Χρίστος του Γεωργίου
ΚΩΝ/ΝΟΣ Δ. ΓΚΙΚΑΣ    ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΟΥ    Πουλάκης Πέτρος του Ιωάννη
        Κουλοχέρης Γεώργιος του Νικολάου
    Γκινοσάτης Γεώργιος του Βασιλείου
    Μπέκας Γεώργιος του Σπυρίδωνα
    Μάρκου Παναγιώτα του Σπυρίδωνα
    Αποσπόρης Ευάγγελος του Μιχαήλ
    Γεωργάκης Αντώνιος του Ιωάννη
    Μαργέτη Αφροδίτη του Ιωάννη
    Κρόκος Νικόλαος του Δημητρίου
Ακριβές Απόσπασμα    Λιανός Κωνσταντίνος του Θεοδώρου
Ο Προϊστάμενος    Σωτηρόπουλος Αλκιβιάδης του Γεωργίου
Αυτοτελούς Τμήματος Δημοτικών Οργάνων    Κασίμης Γεώργιος του Αθανασίου
    Ντουρντουρέκα Καλομοίρα (Έμμυ) του Δημητρίου
    Μποτζιολής Δημήτριος του Σπυρίδωνα
    Τσαντήλας Χρήστος του Δημητρίου
Βίκτωρ Σπ. Άλυπος    Μάρκου Δημήτριος του Σπυρίδωνα
ΤΕ17/Α΄    Τούντας Αντώνιος του Κωνσταντίνου
                         Ραφτοπούλου Άννα του Ιωάννη
    Δανέζης Ευάγγελος του Κων/νου