Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Σπάτα, Άρτεμις – Προβλήματα στο Παράρτημα του Παιδικού Σταθμού

 Από Ανατολική Ακτή.
Μέσα στη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν σήμερα οι ελληνικές οικογένειες, έρχεται μια μικρή αχτίδα φωτός από το πρόγραμμα δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» που αφορά την επιδότηση τροφείων σε δημοτικούς και ιδιωτικούς Παιδικών Σταθμών όλης της χώρας.

Το πρόγραμμα, που έχει ισχύ δύο ετών, συγχρηματοδοτείται από το “Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ) στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) και ο φορέας που είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία του είναι η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και 

 
Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.). Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι μητέρες που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα ή και τις μη μόνιμες στο δημόσιο καθώς και τις άνεργες που είναι γραμμένες στον ΟΑΕΔ και θέλουν να εγγράψουν τα παιδιά τους από 8 μηνών έως 2,5 ετών στους Παιδικούς Σταθμούς.
Οι μητέρες που επιλέχθηκαν απαλλάσσονται από την καταβολή των μηνιαίων οικονομικών εισφορών στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς για την σχολική χρονιά 2011-2012. Η επιλογή των ωφελουμένων μητέρων μέσω του προγράμματος και η διάθεση των θέσεων έγινε απευθείας από την Ε.Ε.Τ.Α.Α. Οι ενδιαφερόμενες υπέβαλλαν τις σχετικές αιτήσεις συμμετοχής και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και εγκρίθηκαν όσες πληρούσαν τις προϋποθέσεις.
Στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί όλοι σχεδόν οι δήμοι που εξασφάλισαν έτσι δωρεάν θέσεις για τους δημότες τους. Οι μητέρες που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα έχουν την ευκαιρία να εναρμονίσουν τους απαιτητικούς και αντικρουόμενους ρόλους τους μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Όσες δε είναι άνεργες διευκολύνονται καθώς θα μπορέσουν να ψάξουν για δουλειά έχοντας τουλάχιστον ένα… άγχος λιγότερο.
Ωστόσο, οφέλη υπάρχουν και για τους δημοτικούς και στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα και οι
οποίοι θα δούνε τα έσοδα τους να αυξάνονται σε μια εποχή που οι κρατικές επιχορηγήσεις μειώνονται συνεχώς. Και αυτό συμβαίνει καθώς το ποσό που θα δώσει η Ε.Ε.Τ.Α.Α. για κάθε παιδί υπερβαίνει (κατά κανόνα) το ύψος των τροφείων των σταθμών, ενώ στο πρόγραμμα αναμένεται να ενταχθούν και χαμηλόμισθοι (κάτω του αφορολόγητου) που κανονικά δεν θα πλήρωναν τροφεία σε αρκετούς δήμους.
Μέχρι εδώ όλα είναι καλά.
Η κύρια ερώτηση είναι πότε θα έρθει η πρώτη δόση του προγράμματος;
Εφόσον τα χρήματα που δίνει το πρόγραμμα είναι περισσότερα από τα πραγματικά έξοδα των σταθμών, τι θα γίνουν τα υπόλοιπα χρήματα; Θα καλύψουν άλλες “τρύπες” των οφειλών του Δήμου ή θα διατεθούν για την συντήρηση και αναβάθμιση των παιδικών σταθμών;
Υπάρχει και ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα. Η τροφοδοσία των παιδικών σταθμών, ώστε να μπορούν να έχουν τα βασικά που πρέπει να προσφέρουν στα παιδιά/βρέφη.
Συγκεκριμένα πληροφορηθήκαμε ότι στο Παράστημα του Παιδικού Σταθμού της Αρτέμιδος, το οποίο στεγάζεται σε ένα οίκημα χωρίς θέρμανση (αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα που θα το αναλύσουμε σε άλλο άρθρο) δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί για την προμήθεια κρέατος και ειδών καθαριότητος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι γονείς να προσπαθούν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα με προσωπική αναζήτηση και πολύ συχνά με την οικονομική ενίσχυση του ίδιου του Δημάρχου και ενός Δημοτικού Συμβούλου -είναι αξιέπαινοι γι’ αυτό- και από χορηγίες καταστημάτων. Πριν ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για ψωμί, λαχανικά και ψάρι η κατάσταση ήταν ακόμη πιο τραγική.
Όσο και να ψάξαμε στην “Διαύγεια” και στην Ε.Ε.Τ.Α.Α. δεν μπορέσαμε να βρούμε ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την διενέργεια αυτών των διαγωνισμών. Επίσης δεν υπάρχει σχετικό θέμα, προς συζήτηση στο αποψινό, 20/02/2012, Δημοτικό Συμβούλιο που θα γίνει στο Δήμο Σπάτων, Αρτέμιδος.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να λυθεί το συντομότερο αυτό το πρόβλημα;
Είναι αλήθεια ότι το φορτίο της Δημοτικής Αρχής είναι τεράστιο αλλά και οι ανάγκες τρέχουν.
Ας μας απαντήσει κάποιος υπεύθυνος, ώστε να ενημερωθούν και οι γονείς που αγωνιούν καθημερινά.