Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Σπάτα «ΣΚΗΝΟΒΑΤΕΣ» Θεατρική παράσταση «Η χαρτοπαίχτρα»


Νοσταλγία; Το ελληνικό συλλογικό ασυνείδητο φαίνεται ότι δεν ξεμπερδεύει εύκολα με την παλαιά, αθάνατη, όπως επιμένουν όλοι να τη λένε, ελληνική κωμωδία. Εξ ου και η ακούραστη επιστροφή μας σε αυτή. Όχι μόνο μέσω της μικρής οθόνης. Αλλά και μέσω της σύγχρονης αναβίωσής της στη θεατρική σκηνή και στη μεγάλη οθόνη.
H «XΑΡΤΟΠΑΙΧΤΡΑ», ένα από τα περισσότερο παιγμένα έργα του Δημήτρη Ψαθά, με μεγάλη καριέρα στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Στη μακριά ιστορία της, τη «Xαρτοπαίχτρα» έχουν ερμηνεύσει οι πιο γνωστές πρωταγωνίστριες του θεάτρου μας, Μαίρη Αρώνη, Κατερίνα, Αννα Παναγιωτοπούλου, με διασημότερη τη Ρένα Βλαχοπούλου, που έκανε το έργο μεγάλη επιτυχία και στην οθόνη με εισπράξεις-ρεκόρ. Με το έργο αυτό του Ψαθά, άνοιξε, επιτέλους, τις πύλες του το Εθνικό Θέατρο στους Έλληνες συγγραφείς, δύο χρόνια μετά το θάνατο του συγγραφέα.


Σήμερα «οι Σκηνοβάτες» η θεατρική ομάδα των Σπάτων ανέβασε το συγκεκριμένο έργο με δύο εκπληκτικές παραστάσεις που έλαβαν χώρα στο «Πνευματικό Κέντρο Σπάτων στις 26 και 25/2.
Τα σκηνικά και τα κουστούμια μας ταξίδεψαν στην δεκαετία του 60 , σε αυθεντικούς ήρωες και σε ξεχασμένες αγνές εποχές. Τα σκηνικά μας εντυπωσίασαν ιδιαίτερα. Αν και λιτά από έπιπλα, αλλά με την ηλεκτρονική – κινηματογραφική τους μορφή, επέφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα και το έφεραν πιο κοντά στην παλιά κινηματογραφική εκδοχή.
Τα κοστούμια πλουσιοπάροχα, εντυπωσιακά, διαλεγμένα σύμφωνα με τους χαρακτήρες, έκαναν ακόμη πιο μεστή τη θεατρική παραγωγή. Προσέδωσαν μεγαλύτερη θεατρικότητα και πρόσφεραν γέλιο με την υπερβολή τους κάποιες στιγμές.
Ολόκληρη η ταινία ήταν μία σατιρική μίμηση που επιφέρει γέλιο και έτσι κατάφερε να αποσπάσει αυθόρμητα τον ενθουσιασμό του κοινού. Πολλές ήταν οι στιγμές που ο κόσμος ξέσπασε σε γέλια.
Αισθητικά φύγαμε ευχαριστημένοι από τη σκηνοθεσία και κυρίως από τον πλούτο της παραγωγής, από την ερμηνεία των ηθοποιών και κυριολεκτικά ξεκαρδιστήκαμε!!!
Για όσους επιθυμούν οι παραστάσεις συνεχίζονται 3 και 4 Μαρτίου!!!!

Υπόθεση
Η Αλέκα είναι μια παθιασμένη χαρτοπαίχτρα. Ο άνδρας της, ο γιος της και η κόρη της αγωνίζονται να βάλουν μυαλό στην άμυαλη μητέρα τους, αλλά μάταια. Η μανία της Αλέκας για το χαρτί την οδηγεί στις πιο απίθανες επιπολαιότητες. Για να καλύψει τη χασούρα της από τα χαρτιά και τα χρέη της πουλάει συνέχεια οτιδήποτε χρήσιμο ή άχρηστο υπάρχει στο σπίτι και οι λογαριασμοί του τηλεφώνου, του νερού και του ηλεκτρικού μένουν απλήρωτοι. Ώσπου ο άνδρας της βρίσκει τον τρόπο που θα φέρει αποτέλεσμα: την κάνει να ζηλέψει, φλερτάροντας την πιο καλή φίλη και συμπαίχτριά της. Όμως, το σχέδιο αυτό δεν το ξέρουν τα παιδιά του, που νομίζουν ότι και ο πατέρας τους πήρε τον κακό δρόμο..