Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Ροµαντζάδα, 
βουτιές και εξερευνήσεις

Το ενετικό λιμάνι, σήμερα τουριστικά αξιοποιημένο, διατηρεί την έντονη προσωπικότητά του, προσπαθώντας να συνδέσει το χθες με το σήμερα. Στα σοκάκια της παλιάς πόλης μπορείτε να περπατάτε με τις ώρες χαζεύοντας τα λουλουδιασμένα παρτέρια, τα μικρομάγαζα, το χρώμα της φθοράς σε τοίχους και πορτοπαράθυρα. Ξεκινώντας από το ενετικό λιμάνι ακολουθούμε την οδό Αρκαδίου με τα παραδοσιακά σπίτια και χανόμαστε στα μεσαιωνικά καντούνια.


Στην πορεία μας θα συναντήσουμε την πασίγνωστη Λότζια, που σήμερα έχει μετατραπεί από το υπουργείο Πολιτισμού σε βιβλιοθήκη. Ξεχωρίζει το τζαμί Νερατζέ στην πλατεία Πετυχάκη, που υπήρξε στο παρελθόν καθολική εκκλησία της Σάντα Μαρία, αλλά και μοναστήρι των Αυγουστίνων. Στην ίδια πλατεία, στον «Πλάτανο», όπως λένε οι παλιοί Ρεθυμνιώτες, βρίσκεται η βενετσιάνικη κρήνη Ριμόντι (1588). Θα επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό, το Ιστορικό-Λαογραφικό, το Εκκλησιαστικό Μουσείο, τη συλλογή παραδοσιακών υφαντών της Ελένης Φρατζεσκάκη, αλλά και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης με έργα Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως επίσης και το Μουσείο Εναλίας Ζωής.


Δύο ενδιαφέρουσες εκδρομές
Προς Γεωργιούπολη: Ακολουθώντας τον εθνικό δρόμο που συνδέει το Ρέθυμνο με τα Χανιά θα προσεγγίσουμε τη Γεωργιούπολη, που βρίσκεται στα δυτικά όρια του Νομού Χανίων. Οι όχθες του ποταμού που εκβάλλουν στη θάλασσα χρησιμεύουν ως αγκυροβόλιο. Στην άκρη του λιμενοβραχίονα πάνω στα βράχια δεσπόζει ολόλευκο το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Το τοπίο είναι ξεχωριστό, αρκεί να μην πολιορκείται από δεκάδες αυτοκίνητα και πούλμαν.

Αρκάδι, εδώ γράφτηκε η Ιστορία: Στις βορειοδυτικές απολήξεις του Ψηλορείτη, στην άκρη εύφορου υψιπέδου, 22 χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο, βρίσκεται η Μονή Αρκαδίου. Το μοναστήρι πέρασε στην Ιστορία όταν το 1866 ελάχιστοι μαχητές αντιστάθηκαν στους 28.000 άντρες του Μουσταφά Πασά Κιριτλή. Το τέλος γράφτηκε όταν ο ηγούμενος Γαβριήλ έδωσε εντολή και ο Κώστας Γιουμπουρδάκης έβαλε φωτιά στην μπαρουταποθήκη. Σκοτώθηκαν επιτόπου εκατοντάδες άμαχοι, αλλά και πολλοί Τούρκοι.