Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

«Καίει και τσουρουφλίζει» η ρύθμιση για τα αυθαίρετα

Δεν έχουν τέλος τα καπέλα στα ακίνητα, δυναμιτίζοντας κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να αντλήσει έσοδα για να σφραγίσει τα στόματα των δανειστών μας. Μαζί με το ειδικό τέλος ακινήτων που θα πρέπει να πληρωθεί σε δύο δόσεις έως τον Γενάρη του 2012, μεγάλες επιβαρύνσεις περιμένουν και όσους αποφασίσουν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα, που από χτες ο νόμος τίθεται σε ισχύ με την δημοσίευσή του στην εφημερίδα της κυβερνήσεως (Ν.4014/2011 -ΦΕΚ 209/Α/21.9.2011).

Πέρα από τα παράβολα, που το ύψος του θα κυμανθεί από 500 έως 6.000 ευρώ ανάλογα με την επιφάνεια και θα πρέπει να πληρωθούν μαζί με τις δηλώσεις, σειρά παίρνουν οι αμοιβές των μηχανικών για τις μεταβιβάσεις ακινήτων αλλά και τις τεχνικές εκθέσεις που φτάνουν στα ύψη για ιδιοκτησίες εκτός σχεδίου.

Για το πιστοποιητικό που θα πρέπει στο εξής να συνοδεύει κάθε μεταβίβαση και θα βεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν αυθαιρεσίες, οι μηχανικοί θα κληθούν για αυτοψία (έλεγχο σχεδίων, αδείας, ακινήτου), για την οποία οι πολίτες θα καταβάλλουν περίπου 300 ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι ότι το πιστοποιητικό θα πρέπει να πληρώσουν ακόμη και οι νομοταγείς πολίτες.

Το μεγάλο «κοστούμι» αφορά πάντως τις σύνθετες πολεοδομικές παραβάσεις που απαιτούν τεχνική έκθεση, αποτύπωση του κτίσματος και τοπογραφικό. Στην περίπτωση αυτή μηχανικοί του ΤΕΕ εκτιμούν ότι το κόστος ξεκινά από 500 ευρώ και μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 150.000 ευρώ (!) για μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που απαιτούν πλήρη στατική μελέτη.

Εκτίναξη του κόστους προβλέπεται στα εκτός σχεδίου ακίνητα που απαιτούν εξαρτημένο τοπογραφικό. Μόνο το τοπογραφικό κοστολογείται 800 ευρώ επομένως είναι εμφανές ότι η ταρίφα ανεβαίνει.

Υπενθυμίζεται ότι από χθες, ημερομηνία δημοσίευσης στο ΦΕΚ του νόμου για την αυθαίρετη δόμηση και την περιβαλλοντική αδειοδότηση, μπήκε φρένο σε όλες τις μεταβιβάσεις ακινήτων, παρά τις πιέσεις των συμβολαιογράφων που ζητούσαν να δοθεί παράταση του χρόνου δημοσίευσης μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Τα δικαιολογητικά για τα ακίνητα που θα υπαχθούν στις ρυθμίσεις, θα πρέπει να υποβληθούν στις αρμόδιες αρχές από 1 Οκτωβρίου έως 30 Νοεμβρίου 2011.