Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

ΜΩΡΑΪΤΗ ΙΩΑΝΝΑ:ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΠΑΤΩΝ – ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ 2011-2014

ΤΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ Δ.Κ. ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ                                      ΑΡΤΕΜΙΔΑ, 20/09/2011
ΜΩΡΑΪΤΗ ΙΩΑΝΝΑΣ

Μελετώντας το προτεινόμενο επιχειρησιακό πρόγραμμα 2011-2014 και χαρακτηρίζοντάς το ως σοβαρό επιστημονικό πόνιμα, προτείνω ενισχυτικά σε αυτό τα εξής παρακάτω σημεία:
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΑΝΑ ΑΞΟΝΑ
Άξονας 1: Τοπική οικονομία και απασχόληση, αναπτυξιακές δραστηριότητες
Σελίδα 4 σημείωση 1.
Στο πλαίσιο της τοπικής ανάπτυξης και τουριστικής προβολής του Δήμου, προτείνω την ανάπτυξη και δημιουργία πολιτιστικού μονοπατιού. Ο επισκέπτης θα έχει την δυνατότητα μέσω της διαδρομής, να βιώνει και να του γνωστοποιειται η τοπική ιστορία και κουλτούρα σε όλα τα επίπεδα και χρόνια, συνδεδεμένα με την αρχαία ιστορία όπου οι ρίζες της φτάνουν 5000 χρόνια πίσω, τη θρησκευτική και τη περιβαλλοντική και ποιά είναι η εξέλιξη του τόπου μέσα από το πέρασμα του χρόνου. Επίσης να παρουσιάζεται η άμεση σύνδεση και σχέση των δύο πόλεων που υπήρχε ανέκαθεν. Ο διαδραστικός τρόπος που θα βιώνει ο επισκέπτης το πολιτιστικό μονοπάτι, καθώς και οι τεράστιες πηγές θεμάτων που μπορούν να αναδειχτούν από την ιστορία του δήμου, θα το καταστήσει ανταγωνιστικά τουριστικό και επισκέψιμο.

Παράδειγμα:
Παραλαμβάνει ένα εκδρομικό βανάκι τους επισκέπτες – τουρίστες το πρωί από το αεροδρόμιο, που εκτος από την εναέρια πρόσβαση διαθέτει μετρό και προαστιακό.
Ξεκινάει η διαδρομή φτάνοντας στο Ζάγανι (αρχαία πόλη), συνεχίζεις Ερχιά, εκθετηριο αεροδρομίου παρουσιάζοντας τα ευρηματα και τι υπήρχε κάτω από την πόλη, στη συνέχεια επίσκεψη στο λόφο του Έτους (πόλη Αραφιν), έπειτα Ταυροπόλο Αρτέμιδα και τι θυσίες γίνονταν εκεί. Παράλληλα στη διαδρομή αυτή υπάρχουν αρκετά σημαντικά και επισκέψιμα εξωκλησια προβυζαντινής, βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου.
Το μεσημέρι οδηγείς τους επισκέπτες σε κάποια ταβέρνα με σωστές παροχές υπηρεσιών και τιμές και έπειτα συνεχίζεις στο δεύτερο μέρος της ξενάγησης το περιβαλλοντικό και παραγωγικό. Δηλαδή υδροβιότοπος Αλυκής και ρέματα και παραγωγικό τα επισκέψιμα πατητηρια όπου κατόπιν συνεννόησης θα διαθέτουν δοκιμαστίρια, διαδικασία γευσιγνωσίας, αναμνηστικά μπουκαλάκια τοπικού οίνου κλ.
Σελίδα 4 σημείωση 2.
·         Αναβάθμιση, ανάδειξη και στήριξη των πανηγυριών του ενιαίου Δήμου
Ενδεικτικά: 2000 κόσμος στο πανηγύρι Αγίας Μαρίνας, 2000 κόσμος του Σταυρού ( 6ο στην Ελλάδα από πλευράς επισκεψιμότητας) στο Χριστό και πρίν της Αγ. Φωτεινής, 3000 κόσμος στο πανηγύρι Πέτρου και Παύλου και άλλα.
Τι μπορούμε να προσφέρουμε σε όλον αυτό τον κόσμο ώστε να μάθει για τα έθιμα και την σχέση τους με τον Δήμο μας. Πως μπορούμε να τον κάνουμε να περάσει καλύτερα και ταυτόχρονα να ενισχύσει το τοπικό εμπόριο.
Συνεπώς ιδανικό θα ήταν ο επισκέπτης να περνάει καλα, να μαθαίνει μέσω κάποιων εκθετηρίων και διαδραστικών που να αναδεικνύουν την ιστορία του εθίμου και του πανηγυριού, να ψωνίζει και έπειτα να φεύγει. Από που θα ψωνίσει. Δικαίωμα στους τοπικούς επαγγελματίες (και σε όσους θέλουν φυσικά) να μπορούν να ξεσκαρτάρουν το εμπόρευμά τους σε χαμηλές τιμές. Με αυτό τον τρόπο θα τονώνεται και η τοπική αγορά.
·         Αναβάθμιση και στήριξη εκδηλώσεων Καθαρής Δευτέρας.
Από παλιά στα Σπάτα έχει παγιωθεί ο εορτασμός της Καθαρής Δευτέρας. Με συμμετοχή των μαθητών με διαγωνισμό με ομωνυμο θέμα παρουσιάζοντας ζωγραφίες και πέρνοντας βραβεία, εργαστήριο χαρταετού, βραβεία του καλύτερου χαρταετού, εκείνου που πέταξε πιο ψηλά κ.α.
Αντίστοιχα μπορεί να καθιερωθεί και να στηριχθεί το καρναβάλι στην Αρτέμιδα που έχει πραγματοποιηθεί επιτυχημένα κάποια χρόνια με θεματικές ενότητες αντιπροσωπευτικές της παράδοσης του καρναβαλιού.
·         Αναβάθμιση και στήριξη παμμεσογείτικου Φεστιβάλ Χορωδιών – ποίησης – πεζογραφίας

Σελίδα 4 σημείωση 6.
Πρόταση  ΣΥΝ-ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ σε συνεργασία με τον Νιαστή Κωνσταντίνο.

Άξονας 2: Προστασία του περιβάλλοντος και βελτίωση της ποιότητας ζωής
Οικιστικό περιβάλλον:
Σελίδα 5 σημείωση 3
·         Προτείνω την επέκταση του υπάρχοντος παραλιακού πάρκου και δημιουργία νέου προς την περιοχή της Βραυρώνας.
·         Επαναχάραξη γραμμής αιγιαλού και παραλίας σε όλη την ακτή της Αρτέμιδος.
Μεταφορική υποδομή – Κυκλοφορία – Στάθμευση – Συγκοινωνία:
Σελίδα 5 σημείωση 3
·         Ασφαλτόστρωση δρόμων με προτεραιότητα σε πυκνοκατοικημένες περιοχής και δρόμους συχνής χρήσης.
·         Διάνοιξη Λ. Βραυρώνος και Αρίωνος καθώς αποτελούν είσοδο για την Αρτέμιδα.
·         Μελέτη σύνδεσης Σπάτων με Αρτέμιδα μέσω εναλλακτικής διαδρομής
1.      Αγ. Σεραφείμ – Πηγάδι Βελανιδέζας – Κιάφα
2.      και Αγ. Σεραφείμ – Πηγάδι Βελανιδέζας – Κάρτ (χωράφι Ζαβού δηλαδή) – Σκίμθι – Λ. Πικερμίου Σπάτων
Άξονας 3: Κοινωνική πολιτική, παιδεία, πολιτισμός και αθλητισμός
Υγεία και κοινωνική πρόνοια
Σελίδα 6 σημείωση 2
·       Ηλεκτρονική βοήθεια στο σπίτι
·       Ανάπτυξη Ηλεκτρονικών υπηρεσιών Εξωνοσοκομειακής φροντίδας ΑΜΕΑ και ατόμων τρίτης ηλικίας

Σελίδα 6 σημείωση 4
Προτείνω τη δημιουργία Δημοτικού Κέντρου Εθελοντισμού που αντικείμενό του θα είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα εθελοντισμού και αυτοοργάνωσης. Σε πρωτη φάση θα περιλαμβάνει τις εξής πέντε θεματικές ενότητες:
·         Οικολογικής πρωτοβουλίας
·         Στήριξη ατόμων με αναπηρίες
·         Υποδοχής και ένταξης των μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες
·         Πρόληψης και απεξάρτησης από τα ναρκωτικά
·         Αντιμετώπισης των κρίσεων και των φυσικών καταστροφών με την αξιοποίηση των εφαρμογών των νέων τεχνολογιών της πληροφορικής
·         Συνεχή συνεργασία με την ΕΟΜΑΚ αναγνωρισμένη εθελοντική ομάδα από την ΓΓΠΠ με αρ. Μητρ 25/2009
·         Μέριμνα για τους ανέργους και τους “εφέδρους”.
Πολιτισμός
Σελίδα 6 σημείωση 3
Πρόταση  σε συνεργασία με τον Νιαστή Κωνσταντίνο. (Μετόχι Βουρβά)

Σελίδα 6 σημείωση 4
·         Επίσης να προστεθούν Ζάγανι, λόφος του Έτους, αρχαιολογικός χώρος Παράγκας και Μυκηναϊκών Τάφων. Αρχαιολογικές περιοχές οι οποίες θα αποτελέσουν μέρος του πολιτιστικού μονοπατιού παρουσιάζοντας εξαιρετικό ενδιαφέρον.
·         Εξασφάλιση χώρου, (μέσω της ολοκλήρωσης των πράξεων εφαρμογών) για την δημιουργία υπαίθριου θεάτρου στη Βραυρώνα.
Σελίδα 6 σημείωση 5
Η Αρτέμιδα έχει περί τους 50 – 60 συλλόγους που πολλοί έχουν να επιδείξουν σημαντικότατο έργο. Προτείνω να γίνει “Καλλικράτης” στος Συλλόγους. Δηλαδή να γίνει καταγραφή, διαχωρισμός δραστηριοτήτων, επίπεδο λειτουργίας και πρόταση συνεργασίας μεταξυ τους όταν η λειτουργία και το αντικείμενό τους έχουν τον ίδιο σκοπό και χώρο δράσης. Τέτοια ισχυρά όργανα μπορούν να να έχουν σημαντικό ρόλο στην τοπική κοινωνία μέσω της συνεργασίας με τον δήμο.
Επίσης ανάδειξη του πολιτισμού και της τοπικής κουλτούρας συλλόγων που εκφράζουν ήθη και έθημα άλλων περιοχών της Ελλάδος. Δηλαδή Κρήτες, Πελλοπονήσιοι, Ηπειρώτες, Πόντιοι κ.α. Θα μπορέσει να δημιουργηθεί λοιπόν μία στέγη, ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ή του κόσμου, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να  μυηθούν  σε πολιτισμούς, κουλτούρες, μουσικές, γεύσης, έθιμα και ότι εκφράζει η κάθε περιοχή που εκπροσωπείται και θα ειναι δυνατον εντος και εκτος του χώρου να αναβιώνουν δρώμενα τις κάθε περιοχής. Το πάντρεμα όλων αυτών πιθανά στη συνέχεια να οδηγήσει στη δημιουργία ενός συνεταιρισμού με τα διάφορα τοπικά προϊόντα εκφράζοντας την επιχειρηματικότητα.
Παιδεία – Νεολάία
Σελίδα 7 σημείωση 3

Αξιοποίηση των σχολικών αύλιων χώρων (όπου δύναται) ώστε και κάθε σχολική μονάδα να μετατραπεί σε έναν πολυχώρο ανάπτυξης πολύπλευρων δραστηριοτήτων (αθλητικών και πολιτιστικών διαμορφώνοντάς το ως “το κέντρο της γειτονιάς” για όλους.
Συνεχίζοντας, προτείνω την ανάπτυξη σε μία σειρά υποδομών ώστε ο δήμος να γίνει η πόλη των νέων μιάς και αποτελούν το δυναμικό τμήμα του πλυθησμού.
Τέτοιες υποδομές θα μπορούν να είναι:
·         Κέντρα πληροφόρησης και υποστήριξης Νέων και internet access point για μεγαλύτερη εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες
·         Χώροι ψυχαγωγίας και δημιουργικής έκφρασης (στέγη φιλοξενίας της καλλιτεχνικής έκφρασης)
·         Studio δοκιμών και ηχογραφήσεων για διάφορα νεανικά μουσικά σχήματα που υπάρχουν στον Δήμο μας
·         Χώρους για graffiti
·         Χώροι αναρρίχησης, skateboard και ποδηλάτου

Σελίδα 7 σημείωση 5
·         Διεκδίκηση δημιουργίας Τεχνικού Λυκείου στην πόλη μας καθώς περί τα 100 παιδιά κατ΄ελάχιστον πηγαίνουν σε γειτονικούς Δήμους.
·         Δημιουργία ΙΕΚ τα οποία θα διδάσκουν και θα δίνουν πτυχία σχετικά με επαγγέλματα του αεροδρομίου και οι απόφοιτοι του Τεχνικού Λυκείου αλλά και του Ενοιαίου θα μπορούν να φοιτούν εκεί αν επιθυμούν. Ανάλογα με την επαγγελματική κατεύθυνση θα είναι και τα έτη φοίτησης. Μνημόνιο συνεργασίας με το αεροδρόμιο, ώστε οι πτυχιούχοι της σχολής να έχουν προτεραιότητα επαγγελματικής αποκατάστασης από το ίδιο το αεροδρόμιο. Ο χώρος που μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτό και κατόπιν συμφωνίας με το Αεροδρόμιο είναι μέσα στις ίδιες του τις εγκαταστάσεις.