Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 Γράφει η Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

Ο Συνεταιρισμός θα πάρει δάνειο, εάν εσύ εγγυηθείς με την προσωπική περιουσία σου». Αυτό κατήγγειλε ότι έλαβε ως απάντηση από την Τράπεζα Πειραιώς (η οποία ελέγχει, πλέον, την Αγροτική Τράπεζα), ο Χρήστος Μάρκου, πρόεδρος της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοιονικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ).


Ο Χ. Μάρκου, στη χθεσινή πανελλαδική σύσκεψη του συνεταιρισμού, τόνισε ότι η τράπεζα ανταποκρίθηκε στο αίτημά του για χρηματοδότηση λόγω τρύγου χωρίς να την αποκλείσει, θέτοντας -όμως- ως προϋπόθεση τη χορήγηση, ως εγγύησης, της προσωπικής του περιουσίας.
Στην κρισιμότερη στιγμή της ιστορίας της χώρας, ο αμπελοοινικος τομέας, που αποτελεί μια από τις ατμομηχανές της παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας και της αναπτυξιακής  διαδικασίας, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο πλήρους κατάρρευσης, αναφέρει ο ίδιος.
Στη σύσκεψη, ο  πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ και ο γενικός διευθυντής, Παρ. Κορδοπάτης, περιέγραψαν αναλυτικά τα χαρακτηριστικά της εντεινόμενης κρίσης του κλάδου και της αγοράς κρασιού, επισημαίνοντας την ανάγκη να ληφθούν άμεσα εκείνα τα μέτρα, που θα επιτρέψουν  στους συνεταιρισμούς να λειτουργήσουν απρόσκοπτα στην αγορά σταφυλιού.
Στα μέτρα αυτά, όπως τονίστηκε στη σύσκεψη, μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:
> Η διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των οινοποιητικών συνεταιρισμών στην ΑΤΕ – Πειραιώς.
> Απρόσκοπτη χρηματοδότηση της παραγωγικής διαδικασίας είτε από νέο πιστωτικό φορέα είτε από το υφιστάμενο τραπεζικό σύστημα με νέο άτοκο δάνειο.
> Χρονική μετάθεση και μετατροπή του άτοκου δανείου σε μακροπρόθεσμο δάνειο.
> Παροχή δυνατότητας κυκλοφορίας οίνων ΠΟΠ σε bagin box δεδομένης της οικονομικής κρίσης και της κατάρρευσης πωλήσεων των εμφιαλωμένων οίνων.
> Υλοποίηση των προτάσεων που έχει υποβάλλει η ΚΕΟΣΟΕ για την αποκατάσταση του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά.
Στη σύσκεψη παρευρέθησαν Πρόεδροι και Διευθυντές από 22 οινοποιητικές συνεταιριστικές οργανώσεις καθώς και οι:  Μ.  Βουμβουλάκης (ΠΑΣΕΓΕΣ), Π. Λιβανός και Γ. Πάγκαλος  (ΣΥΔΑΣΕ),  Φ. Σταμόπουλος  (ΓΕΣΑΣΕ),  Ε. Κούρεντα  (Αν. Δ/ντρια  Μεταπ. και Τυποπ. ΥΠΑΑΤ) και  Χ. Μουλκιώτης (στέλεχος ΥΠΑΑΤ).