Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝΕ????



Με ιδιαίτερη χαρά βρεθήκαμε ξανά μετά από την ανάπαυλα του καλοκαιριού στην αγαπημένη μας αίθουσα όπου πραγματοποιούνται τα Δημοτικά συμβούλια του Δήμου Σπάτων Αρτέμιδος. Μαυρισμένα κορμιά από τον καλοκαιρινό ήλιο και καυτά θέματα ήταν αυτά που αντίκρισαν τα μάτια μας , κατά την συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2012.
Ιδιαίτερη έκπληξη μας έκανε το θέμα Λήψη απόφασης για “Σύναψη προγραμματικής σύμβασης συνεργασίας Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος και Ε.Μ.Π. για την παροχή υπηρεσιών επιστημονικού συμβούλου για το θέμα της αποχέτευσης σύμφωνα με την εισήγηση της υπ’ αρ. 87/2012 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου”.
 
Και ο αγώνας του κ.Αντιδήμαρχου Χρίστου Μάρκου καλά κρατεί για το ΚΕΛ!!!!! Εμείς δεν είμαστε αυτοί που θα κρίνουμε το συγκεκριμένο έργο αλλά σίγουρα μας προκαλεί έντονο συναίσθημα η υψηλή αμοιβή που ακούστηκε στο συμβούλιο.
Αλήθεια πόσοι από τους δημότες άκουσαν το συγκεκριμένο ποσό??? Μήπως είμαστε υπερβολικοί στην μεθόδευση αυτού του έργου???
Υπάρχει κάτι που θα έπρεπε να ξέρουμε και δεν μας το λένε???

ΕΙΣΗΓΗΣΗ
ΘΕΜΑ: Σύναψη προγραμματικής σύμβασης συνεργασίας Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος και Ε.Μ.Π. για την παροχή υπηρεσιών επιστημονικού συμβούλου για το θέμα της αποχέτευσης σύμφωνα με την
εισήγηση της υπ’ αρ. 87/2012 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με την εισήγηση της υπ’ αρ. 87/2012 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία επικαιροποιεί την υπ’ αρ. 13/2011 απόφαση του σώματος για την αντιμετώπιση του αποχετευτικού ζητήματος του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος αποφασίσθηκε η συνεργασία του Δήμου με την ΜΟΝΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ της ΣΧΟΛΗΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ του ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΕΤΣΟΒΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ, συνεργασία που αφορά την παροχή, εκ μέρους του ΕΜΠ προς τον Δήμο, υπηρεσιών επιστημονικού συμβούλου για την πληρέστερη διασφάλιση του Δήμου και των Δημοτών σ’ όσα ζητήματα προκύπτουν σε τεχνικό και επιστημονικό επίπεδο από τη διαδικασία της κατασκευής και λειτουργίας των έργων που αφορούν την λύση του αποχετευτικού ζητήματος της περιοχής.
Ειδικότερα το αντικείμενο των υπηρεσιών συμβούλου του Ε.Μ.Π. προς τον Δήμο περιλαμβάνει :
  • Την παρακολούθηση και αξιολόγηση των προμελετών των επι μέρους έργων για την αντιμετώπιση του ζητήματος της αποχέτευσης.
  • Την παρακολούθηση και αξιολόγηση των τευχών Δημοπράτησης.
  • Την ανάλυση των προσφορών μελέτης και την αξιολόγηση εναλλακτικών προτάσεων σχεδιασμού.
  • Την παρακολούθηση και τον έλεγχο των αναδόχων κατά τη διαδικασία κατασκευής των έργων.
  • Την παρακολούθηση και τον έλεγχο της λειτουργίας των έργων ώστε να τηρούνται οι προδιαγραφές της κείμενης νομοθεσίας.
Το πλήρες προτεινόμενο προς έγκριση σχέδιο της σύμβασης έχει ως ακολούθως :
 ΣΥΜΒΑΣΗ (ΣΧΕΔΙΟ) μεταξύ
Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος
και
του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου
(ΕΜΠ)
Σήμερα την……. , ο Δήμος Σπάτων – Αρτέμιδος πρώτος συμβαλλόμενος, στο εξής καλούμενος Εργοδότης, που εδρεύει στ.. ……….., οδός …….. ΤΚ., με ΑΦΜ……………….., ΔΟΥ ……………..…. , και εκπροσωπείται νόμιμα από τον ………………………………….. (ιδιότητα του εκπροσώπου πχ. Δήμαρχος) σύμφωνα με ……………………..
αφ’ ενός
και
το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ)/Eιδικός Λογαριασμός Αξιοποίησης Κονδυλίων Έρευνας ΕΜΠ ή για συντομία ΕΜΠ, δεύτερο συμβαλλόμενο, στο εξής καλούμενο Σύμβουλος ή Ανάδοχος που εδρεύει στην οδό Πατησίων 42, Αθήνα ΤΚ 106 82 με ΑΦΜ 099793475, ΔΟΥ ΙΑ’ Αθηνών, και εκπροσωπείται νόμιμα από τον Αντιπρύτανη, καθηγητή Iωάννη Ν. Αβαριτσιώτη σύμφωνα με την αριθμ. Φ.120.61/56/Β2/66001/24-8-2010 Υπουργική Απόφαση και την απόφαση Αρ.: 25547 περί αρμοδιοτήτων των αντιπρυτάνεων (ΦΕΚ 1546-17.09.2010).
αφ’ ετέρου
έχοντας υπ’ όψη την ανάγκη εκτέλεσης του υπό ανάθεση έργου

ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΤΑ ΕΞΗΣ:
Αρθρο  1
Αντικείμενο της σύμβασης - Επιστημονικός Υπεύθυνος
  1. Ο Ανάδοχος (Σύμβουλος) αναλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών επιστημονικού συμβούλου για την μελέτη και υλοποίηση του έργου που αφορά στην νέα Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων του Δήμου. Το έργο θα εκπονηθεί σε 5 Φάσεις και συνίσταται ειδικότερα όπως αναφέρεται στο Άρθρο 2 της παρούσης.
  2. Για την εκτέλεση του έργου αυτού ορίζεται Επιστημονικός Υπεύθυνος η κ. Μαρία Λοϊζίδου, Καθηγήτρια του Τομέα Χημικών Επιστημών (Ι), Σχολή Χημικών Μηχανικών η οποία θα ορίσει ειδικότερα τα μέλη της ερευνητικής ομάδας, θα συντονίσει και θα διεκπεραιώσει τις εργασίες της και εν γένει θα επιμεληθεί την εκτέλεση του έργου σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση Φ1/232/Β1/404/25.08.2000. Σύμφωνα με το Κεφάλαιο Δ, Άρθρο 8, Παρ.1.4 Προυποθέσεις και Υποχρεώσεις του ΦΕΚ 1098/05.09.2000 Εσωτερικός Κανονισμός του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του Ερευνητικού Προγράμματος είναι υπεύθυνος προς το ίδρυμα, τόσο ως προς τις συμβατικές υποχρεώσεις με το χρηματοδότη, όσο και για την άρτια επιστημονική ποιότητα του εκτελούμενου έργου.
  3. Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος αναλαμβάνει τη γενική ευθύνη για την υποβολή όλων των εγγράφων (εκθέσεων προόδου, κλπ.) εκ μέρους του αναδόχου προς τον εργοδότη και για τη γενικότερη σύνδεση μεταξύ των δύο συμβαλλομένων μερών. Σε περίπτωση προσωρινής απουσίας ή κωλύματος, ο Επιστημονικός Υπεύθυνος αναπληρώνεται από μέλος του Τομέα που υποδεικνύεται από τον ίδιο και ορίζεται από το Ε.Μ.Π.
Άρθρο  2
Στάδια εκτέλεσης του έργου

Αντικείμενο του έργου είναι η παροχή υπηρεσιών επιστημονικού συμβούλου για την μελέτη και υλοποίηση του έργου που αφορά στην νέα Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) του Δήμου.
Το αντικείμενο των υπηρεσιών περιλαμβάνει:
           Φάση 1: Παρακολούθηση και αξιολόγηση της Προμελέτης του έργου, που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.
           Φάση 2: Παρακολούθηση και αξιολόγηση των τεχνικών μελετών του έργου, που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη.
           Φάση 3: Παρακολούθηση και αξιολόγηση των Τευχών Δημοπράτησης του έργου, που θα συνταχθούν από τρίτους.
           Φάση 4: Συμμετοχή στην ανάλυση των προσφορών και στην αξιολόγησή των κατά περίπτωση εναλλακτικών προτάσεων σχεδιασμού. Επιπλέον ο Σύμβουλος θα μπορεί να διευκολύνει την αρμόδια υπηρεσία και στις απαντήσεις των ερωτημάτων που ενδέχεται να θέσουν οι διαγωνιζόμενοι.
           Φάση 5: Παρακολούθηση και έλεγχο του αναδόχου κατά στην κατασκευή του Έργου, έτσι ώστε να τηρούνται όλες οι προδιαγραφές που θα έχουν τεθεί στη Τεύχη Δημοπράτησης.
           Φάση 6: Παρακολούθηση και έλεγχο της λειτουργίας της ΕΕΛ, έτσι ώστε να τηρούνται όλες οι προδιαγραφές που τίθενται από την κείμενη νομοθεσία.
Άρθρο  3
Διάρκεια - Παράταση
  1. Αναφορικά με τις Φάσεις 1, 2 και 3 του έργου όπως αυτές αναφέρονται στο Άρθρο 2 της παρούσης:  Οι μελέτες του έργου εκπονούνται από τρίτους, και ως εκ τούτου η διάρκεια του έργου συμβούλου θα εξαρτηθεί από την διάρκεια εκπόνησης των μελετών. Γενικότερα όμως αναφέρεται ότι ο Σύμβουλος είναι υποχρεωμένος να ολοκληρώνει τον έλεγχο κάθε μελέτης σε διάστημα ενός (1) μήνα από την επίσημη παράδοσή της μελέτης στο Σύμβουλο. 
  2. Αναφορικά με την Φάση 4 του έργου όπως αυτή αναφέρεται στο Άρθρο 2 της παρούσης:  Ο Σύμβουλος είναι υποχρεωμένος να απαντάει γραπτώς σε κάθε ερώτημα της αρμόδιας αρχής εντός πέντε (5) ημερών. 
  3. Αναφορικά με την Φάση 5 του έργου όπως αυτή αναφέρεται στο Άρθρο 2 της παρούσης:  Η διάρκεια του έργου συμβούλου για την Φάση 4 του έργου θα εξαρτηθεί από την διάρκεια κατασκευής του έργου. 
  4. Αναφορικά με την Φάση 6 του έργου όπως αυτή αναφέρεται στο Άρθρο 2 της παρούσης:  Η διάρκεια του έργου συμβούλου για την Φάση 6 του έργου θα ορισθεί μετά το τέλος της Φάσης 5 και από τα δύο μέρη. 
  5. Παράταση της διάρκειας που αναφέρεται άνωθεν στην παράγραφο 1 (ενός μήνα) μπορεί να χορηγηθεί από τον εργοδότη μετά από αίτηση που υποβάλλεται από τον Σύμβουλο μέσα σε διάστημα 10 ημερών πριν από τη λήξη της άνωθεν προθεσμίας. Η αίτηση συνοδεύεται από έκθεση για το έργο που έχει εκτελεστεί μέχρι την υποβολή της αίτησης και να αιτιολογεί την αιτούμενη παράταση.
  6. Γενικά, κάθε καθυστέρηση στην εκτέλεση ανακοινώνεται εγκαίρως στον εργοδότη. Οι συμβαλλόμενοι μπορούν να προβούν σε καταγγελία της σύμβασης με προειδοποιητική προθεσμία 30 ημερών, η οποία κοινοποιείται γραπτά με απόδειξη παραλαβής ή συστημένη επιστολή προς εκάτερο των συμβαλλομένων στις περιπτώσεις που κρίνουν ότι δεν εξυπηρετείται κανένας περαιτέρω σκοπός με τη συνέχιση του έργου, ιδίως για τεχνικούς λόγους ή για λόγους μεταβολής των συνθηκών.
Άρθρο  4
Αμοιβή
  1. Για την εκτέλεση των Φάσεων 1 και 2 του συμφωνημένου έργου θα καταβληθεί αμοιβή συνολικού ύψους τριάντα χιλιάδων Ευρώ (€ 30.000) πλέον ΦΠΑ.
  2. Η αμοιβή θα καταβάλλεται τμηματικά. Ειδικότερα συμφωνείται ότι προκαταβολή 20% θα δοθεί με την υπογραφή της σύμβασης, το 30% με τη συμπλήρωση της Φάσης 1 και το υπόλοιπο 50% με τη λήξη της Φάσεις 2.
  3. Αναφορικά με την αμοιβή για τις Φάσεις 3,4 και 5, αυτή θα συμφωνηθεί και από τα δύο μέρη σε επόμενο στάδιο.
  4. Αναφορικά με την αμοιβή για την Φάση 6, αυτή θα συμφωνηθεί και από τα δύο μέρη σε επόμενο στάδιο, και θα είναι ανάλογη με τον αριθμό των ελέγχων που θα πραγματοποιηθούν.
  5. Οι ως άνω καταβολές θα γίνονται με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό 080/545098-59 της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Σταδίου 38, Αθήνα 105 64 για τον Ειδικό Λογαριασμό Ε.Μ.Π. και να σημειώνεται το όνομα του επιστημονικού υπεύθυνου (Μαρίας Λοϊζίδου).
Άρθρο  5
Παρακολούθηση του έργου
(Εκθέσεις)
  1. Σε διάστημα 1 μήνα από την ολοκλήρωση της Φάσης 2 του έργου, ο ανάδοχος θα υποβάλλει στον εργοδότη έκθεση με τα πορίσματα και τις εισηγήσεις του.
  2. Οι εκθέσεις κατά τις Φάσεις 3, 4, 5 και 6, θα υποβάλλονται σε διαστήματα που θα συμφωνηθούν και από τα δύο μέρη σε επόμενο στάδιο.
  3. Εφ’ όσον δεν υποβληθούν αιτιάσεις από τον εργοδότη κατά των εκθέσεων του ανάδοχου μέσα σε διάστημα 1 μήνα από την υποβολή τους, οι εκθέσεις θεωρούνται αποδεκτές από τον εργοδότη.
Άρθρο  6
Υποχρεώσεις των συμβαλλομένων
Οι συμβαλλόμενοι θα παρέχουν αμοιβαία κάθε δυνατή διευκόλυνση ή πληροφορία για την έγκαιρη και καλή εκτέλεση του έργου.

Άρθρο  7
Τροποποιήσεις - Συμπληρώσεις
Οι διατάξεις της παρούσας σύμβασης μπορούν να τροποποιηθούν ή να συμπληρωθούν μετά από γραπτή συμφωνία δεόντως υπογεγραμμένη από τα συμβαλλόμενα μέρη.

Άρθρο  8
Έναρξη ισχύος συμβάσεως
Η παρούσα σύμβαση με τα συνημμένα παραρτήματά της συντάσσεται σε τρία (3) αντίγραφα, δύο (2) για τον εργοδότη και ένα (1) για τον ανάδοχο, και αρχίζει να ισχύει μετά την υπογραφή των συμβαλλομένων μερών.

Οι διοικητικές υπηρεσίες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου βρίσκονται στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου 9, Ζωγράφου 157 80.


                               Για τον εργοδότη                               Για το Ε.Μ.Π.





                                  Δήμαρχος                            Καθ. Iωάννης Αβαριτσιώτης
                                                                                             Αντιπρύτανης

Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΘΑ ΦΕΡΕI
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΑΔΟΧΟΥ

Κατόπιν των προαναφερομένων καλείται το σώμα να αποφασίσει σχετικά.
Εισηγητής
κ. Μάρκου Χρήστος
  Αντιδήμαρχος