Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ «Ο ΞΕΝΟΦΩΝ»


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                             Ημερομηνία : 04- 05-2012
ΔΗΜΟΣ ΣΠΑΤΩΝ - ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ                                
Ν.Π.Δ.Δ.
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ  «Ο ΞΕΝΟΦΩΝ»
Ταχ. Δ/νση : 4η Στάση  Λ. Βραυρώνος                                                       
Αρτέμιδα Αττικής  Τ.Κ.:19 016                                                         
Τηλέφωνο:   22940 –45565                                                                                     
Fax :   22940 – 45565

                                                      ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Σάββατο 28 Απριλίου  2012 στις 20:30 το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο Σπάτων ‘’Χρήστος Μπέκας’’ άνοιξε η αυλαία  του 8ου Εαρινού Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου που πραγματοποίησε  ο Οργανισμός  Παιδείας Πολιτισμού & Περιβάλλοντος ‘Ο Ξενοφών’ του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος .

Την εκδήλωση άνοιξε ο Δήμαρχος ο Δήμαρχος Σπάτων –Αρτέμιδος κ. Χρήστος Αντ. Μάρκου λέγοντας μεταξύ άλλων :
‘*Αναρωτιέμαι πολλές φορές, πως είναι δυνατόν ο άνθρωπος που αγκομαχάει να βγάλει πέρα την καθημερινότητά του, βρίσκει το κουράγιο να δημιουργήσει και να κάνει πολιτισμό.
*Αναρωτιέμαι πολλές φορές για το πώς είναι δυνατόν η πολιτιστική προσφορά να παραμερίζει απ’ τη σκέψη του ανθρώπου τον καθημερινό του αγώνα για επιβίωση και να προτάσσει το μεγαλείο της πολιτιστικής δημιουργίας.
Κι όμως κυρίες και κύριοι, η απάντηση είναι απλή.
Ο πολιτισμός δεν είναι μια απλή ανθρώπινη διαδικασία, που σκεπάζει την καθημερινότητα.
Η πνευματική τροφή δεν αντικαθιστά επ’ ουδενί την διατροφική ανάγκη.
Ο πολιτισμός είναι η κινητήρια δύναμη της κοινωνίας, που σηματοδοτεί το παρόν και το μέλλον ενός τόπου. Είναι η ελπίδα του ανθρώπου – απάντηση στην απόγνωση της καθημερινότητας.
Ο πολιτισμός είναι η πυξίδα, που οδηγεί με ασφάλεια την κοινωνία στην ανάταση, στην ανάπτυξη, στο «ΕΥ ΖΗΝ».
            Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η πρόεδρος του Οργανισμού κυρία Μάρκου Παναγιώτα όπου αναφέρθηκε στη βιογραφία του Μίκη Θεοδωράκη η οποία είπε:
 ‘Παρά τις τόσο άσχημες συνθήκες για την πατρίδα και τον Δήμο μας καταφέραμε και φέτος να πραγματοποιήσουμε το όγδοο Εαρινό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου το οποίο είναι αφιερωμένο στον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.
Το Θέατρο και η Μουσική σηματοδότησαν και σηματοδοτούν μορφές αντίστασης σε δύσκολους και σκοτεινούς καιρούς για την πατρίδα μας.
Τιμούμε τον δικό μας Μίκη τον επιμήκη όπως έλεγε ο Μπόστ τον συνθέτη, τον Αγωνιστή , τον Άνθρωπο.
  Ο Μίκης Θεοδωράκης (γεν. 1925) αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες μουσικοσυνθέτες. Παράλληλα υπήρξε πολιτικός, πρώην υπουργός, 4 φορές βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου και ακτιβιστής τιμημένος με το Βραβείο Ειρήνης Λένιν (1983).
Έχει ασχοληθεί με όλα τα είδη της μουσικής, ενώ έχει συνθέσει τον ίσως πιο αναγνωρίσιμο ελληνικό ρυθμό διεθνώς, το συρτάκι "Ζορμπάς" (1964), βασισμένο σε παραδοσιακή κρητική μουσική.
Συνθέσεις του έχουν ερμηνευτεί από καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης, όπως οι Beatles, η Shirley Bassey και η Edith Piaf, ενώ έχει γράψει μουσική για γνωστές ταινίες όπως ο Αλέξης Ζορμπάς (1964), Ζ (1969) και Serpico (1973).’
Για να καταλήξει:
‘Μίκης Θεοδωράκης μια ζωή γεμάτη δημιουργία!!Ένας μεγάλος Μουσικός , ένας μεγάλος Αγωνιστής. Μίκης Θεοδωράκης
Ένας μεγάλος Άνθρωπος.
Ένας μεγάλος Έλληνας.
Τον ευχαριστούμε για ότι έχει κάνει για μας.
Του αφιερώνουμε ως ελάχιστο δείγμα τιμής το 8Ο  Εαρινό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου και υποκλινόμαστε στο μεγαλείο του!!
Ακολούθησε η συναυλία Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη όπου όλοι απόλαυσαν την συγκλονιστική φωνή της κ. Κατερίνας Παπακωνσταντίνου η οποία συγκίνησε και φόρτισε ιδιαίτερα τους θεατές.
Παρέστησαν ο Δήμαρχος Σπάτων –Αρτέμιδος κ. Χρήστος Αντ. Μάρκου, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Μπαρούτας Δημοσθένης, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Σπάτων –Αρτέμιδος κ. Γκίκας Κων/νος, ο αντιδήμαρχος κ. Μαργέτης Αθανάσιος,  τα μέλη του Δ.Σ. Σπάτων – Αρτέμιδος κυρίες Ζήση Μαρία ,Αφροδίτη Μαργέτη και ο κ. Τσαντήλας Χρήστος, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αρτέμιδος κ. Ρήγας Γρηγόριος, η σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Αρτέμιδος κα. Μωραΐτη Ιωάννα, ο δημοτικός σύμβουλος και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού Παιδείας Πολιτισμού & Περιβάλλοντος ‘Ο Ξενοφών’ του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος κ. Κρόκος Νικόλαος και τα  μέλη του Οργανισμού, κ. Μακρής Ιωάννης και οι κυρίες Πετρούλα Φράγκου, Γερανιού Στεφανία, ο πρώην Δήμαρχος Σπάτων κ. Αθανάσιος Τούντας, πρόεδροι και πολλά από τα μέλη συλλόγων του δήμου μας.
                           
                            Ευχαριστούμε για άλλη μία φορά τους χορηγούς μας.
1.      Την Περιφέρεια Αττικής για την κάλυψη του ήχου και των διαφημιστικών εντύπων.
2.      Τον κο Σταύρο Κουλοχέρη Οινοποιίον ‘’ Εύηνος ‘’.
3.      Το Βιβλιοχαρτοπωλείο Γραμμή
4.      Τον κο Σοφιανό Γεώργιο
5.      Τα Φροντιστήρια ‘’ Προοπτική & Ορίζοντες ‘’
6.      Τον Περιφερειακό Σύμβουλο κο Γιάννη Τούντα
7.      Το εστιατόριο ‘’ Πεζόδρομος ‘’ στην Αρτέμιδα